Național Din Arad Religie Ultima oră
Cea mai veche Mănăstire ortodoxă din România cu viață monahală neîntreruptă și-a sărbătorit astăzi hramul
Cea mai veche Mănăstire ortodoxă din România cu viață monahală neîntreruptă și-a sărbătorit astăzi hramul
15/08/2024 ⋅ 0 comentarii

Mănăstirea arădeană Hodoș-Bodrog, cea mai veche Mănăstire ortodoxă din România cu viață monahală neîntreruptă și-a sărbătorit astăzi, de ziua Adormirii Maicii Domnului, hramul. 

Praznicul Adormirii Maicii Domnului are o însemnătate mare, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru cei romano-catolici iar în Eparhia noastră, multe biserici îi poartă numele patronal, adică hramul. Mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Aradului au, de asemenea, ocrotitoare pe Maica Domnului, dintre acestea amintim Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cea mai veche vatră monahală atestată documentar din România și Mănăstirea Arad-Gai.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei a săvârșit, începând din ajunul Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Vecernia cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, cu participarea multor credincioși.

Ierarhul a rostit în cadrul slujbei și un bogat cuvânt de învățătură în care a amintit principalele etape din viața Maicii Domnului și de ce este considerată Mama noastră, a tuturor, prin trăirea sa simplă, modul ei de jertfelnicie și sfințenia dovedită prin smerenie, pe care a avut-o în întreaga sa viață.

În însăși ziua Praznicului, ca și o tradiție bine întemeiată și veche, Chiriarhul s-a aflat în mijlocul obștii de la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, de lângă Arad. Aici, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor ales de preoți și diaconi, slujitori ai locașului de cult, dar și ale unor parohii din apropierea mănăstirii.

Cuvântul de învățătură a fost legat de importanța Maicii Domnului în viața noastră, ca model de sfințenie și de legătură între cer și pământ, adică între Dumnezeu și oameni.

Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți teologi și viețuitori ai sfintei mănăstiri.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Dr. Nicolae Tang, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Arad și viețuitor al Mănăstirii Hodoș-Bodrog, a adresat un cuvânt de mulțumire din partea părintelui stareț Protos. Grigore Timiș si a întregii obști, Chiriarhului pentru popasul duhovnicesc la Mănăstirea Bodrog.

Astfel, clericii și credincioși au fost, deopotrivă, pelerinii Maicii Domnului, care este, după cum spune o frumoasă priceasnă, care se cântă la acest praznic „Mama noastră a tuturor”, care a adus în pântecele ei focul dumnezeirii și l-a făcut părtaș nouă, oamenilor până la sfârșitul veacurilor.

Sursa: Arhid. Claudiu Condurache / Arhiepiscopia Aradului

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.