Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
”Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna” - Romfilatelia a introdus în circulație o emisiune filatelică dedicată tezaurului spiritual al Ortodoxiei
”Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna” - Romfilatelia a introdus în circulație o emisiune filatelică dedicată tezaurului spiritual al Ortodoxiei
14/08/2024 ⋅ 0 comentarii

Romfilatelia a introdus în circulație, luni 12 august a.c., o emisiune filatelică dedicată tezaurului spiritual al Ortodoxiei intitulată Muzeele spiritualității. Mănăstirea Putna, alcătuită din patru mărci poștale și un plic „prima zi”. 

Mănăstirea Putna, prima ctitorie și locul de veșnică odihnă al marelui domn Ștefan cel Mare – „apărătorul creștinătății” – a fost sfințită la 3 septembrie 1469. Unul dintre cele mai vizitate lăcașuri de cult ale Ortodoxiei, Mănăstirea Putna are și unul dintre cele mai bogate și valoroase muzee ale spiritualității, păstrând obiecte din vremea marelui voievod printre care manuscrise, obiecte de cult, broderii și țesături, orfevrărie și ceramică.

Mărcile poștale ale emisiunii redau patru exponate de mare valoare:

Coroana lui Ștefan cel Mare (val. nominală 2 Lei), reconstituită după imaginea din Tetraevanghelul de la Humor (1473) și după tabloul votiv de la Voroneț (cca1492), a fost sfințită de Preafericitul Părinte Daniel la 13 august 2018.

Acoperământul de mormânt al Mariei de Mangop (1477) (val. nominală 5 Lei) este o capodoperă a broderiei de tradiție bizantină în Evul Mediu românesc, lucrată cu fir de argint aurit și mătase. Este cel mai vechi portret brodat în mărime naturală din România și singura piesă 

Cădelnița dăruită de Ștefan cel Mare la 12 aprilie 1470 (val. nominală  6 Lei) este cea mai veche piesă de argintărie a Mănăstirii Putna, oferită drept mulțumire lui Dumnezeu la împlinirea a 13 ani de domnie. 

Ferecătura din 1487 a Tetraevanghelului scris de Nicodim (val. nominală 22 Lei), din argint aurit și pietre semiprețioase, împodobește manuscrisul realizat de ieromonahul Nicodim la Putna, în 1473, pentru Mănăstirea Humor. 

Imaginea plicului „prima zi” reproduce scena votivă din Tetraevanghelul din 1473. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.