Național Religie Ultima oră Externe
Trei Ierarhi vor sfinți duminică noile clopote ale Bisericii Ortodoxe din Lipova
Trei Ierarhi vor sfinți duminică noile clopote ale Bisericii Ortodoxe din Lipova
02/07/2024 ⋅ 0 comentarii

Duminică, 7 iulie, când Biserica îi prăznuiește pe Sfinții Români, trei Ierarhi vor sfinți noile clopote ale Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Lipova. 

Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul, se va alătura în slujire Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Ungariei. 

„După aproape patru ani și un drum destul de lung, tocmai din Maramureș, noile clopote ale bisericii noastre au ajuns acasă. Ele vor înlocui pe cele vechi și vor fi sfințite de către un sobor de trei Arhierei, Duminică 07.07.2024. Vă așteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de prima lor bătaie. 

Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în acest proiect de suflet al nostru: credincioși, donatori, Secretariatul de Stat pentru Culte și îl rugăm pe Dumnezeu să răsplătească fiecăruia după dărnicie. 

Mulțumim deasemenea și Turnătoriei de Clopote Blotor și doamnei ing. Elena Borota Stoica pentru buna colaborare și pentru rezultatele frumoase ale acestei colaborări, rugând pe Dumnezeu să îi dăruiască și pe mai departe spor în tot ceea ce face. Vă așteptăm cu drag să fiți alături de noi la acest moment istoric din viața parohiei noastre pentru a ne bucura împreună de frumoasa armonie a noilor noastre clopote. Slavă Ție Doamne, slavă Ție!”, au anunțat reprezentanții Parohiei Ortodoxe Române din Lipova. 

Reprezentativă pentru comunitatea locală, Biserica ortodoxă cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” se remarcă în ansamblul acestui orăşel ca o veritabilă capodoperă a artei feudale româneşti. Construită în trei etape, s-a extins în jurul anului 1338 cu pronaosul şi aproximativ jumătate din actuala navă, realizate în stilul bizantin. Construcţia acestui lăcaş de cult s-a realizat pe cheltuiala cnejilor români din valea Mureşului şi foarte posibil chiar a lui Basarab I, domnul Ţării Româneşti.

Pe lângă această clădire ridicată la jumătatea secolului al XIV-lea și care a suferit o reparație capitală în 1996, există și o colecție parohială înființată în 1960 alcătuită din cea mai veche carte care datează din anul 1645. În cadrul colecţiei se mai găsesc veșminte și orare diaconești datând din 1606, icoane, obiecte de cult cuprinzând candele, cădelnițe, cruci, potire, engolpioane - majoritatea din argint, argint aurit, unele încrustate cu pietre prețioase, majoritatea datând din secolele XVII-XVIII.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.