Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Învierea lui Hristos este temelia învierii noastre. Liturghie Arhierească în prima zi de Paști, la Catedrala Veche din Arad
(FOTO) Învierea lui Hristos este temelia învierii noastre. Liturghie Arhierească în prima zi de Paști, la Catedrala Veche din Arad
05/05/2024 ⋅ 0 comentarii

HRISTOS A ÎNVIAT! Bucuria noastră! În Noaptea Învierii, rânduit este  a se citi un minunat și plin de nădejde cuvânt al Sfântului Ioan Gură de Aur, prin care cu toții suntem poftiți să intrăm întru bucuria Domnului nostru. Să intrăm în această deplină bucurie căci Domnul „și pe cel de pe urmă miluiește, și pe cel dintâi mângâie. Și aceluia plătește, și acestuia dăruiește. Și faptele le primește. Și gândul îl ține în seamă, și lucrul îl prețuiește, și voința o laudă”, adăugând:  „și cei dintâi, și cei de al doilea, luați plata. Bogații și săracii împreună bucurați-vă. Cei ce v-ați înfrânat și cei leneși, cinstiți ziua. Cei ce ați postit și cei ce n-ați postit, veseliți-vă astăzi. Masa este plină, ospătați-vă toți!”

Acestei chemări au răspuns cu bucurie mulțime de credincioși arădeni și în prima zi de Paști de an 2024, participând la Sfânta Liturghie Arhierească pe care Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit-o, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Veche din Arad. Catedrală în care mai întâi L-am prohodit pe Mântuitorul, pentru ca mai apoi să ne bucurăm, cu bucuria unică a Învierii, de Învierea Sa. 

Ne bucurăm, conștienți fiind că Învierea lui Hristos este temelia învierii noastre după cum avea să spună Ierarhul în cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor care au ales ca astăzi să participe la ospățul Învierii de la Catedrala istorică a cetății noastre. 

CUVÂNTUL IERARHULUI


„HJRISTOS A ÎNVIAT! „Câți în Hristos ne-am botezat, în Hristos ne-am îmbrăcat”, am cântat și am mărturisit mai înainte, pentru că ne-am îmbrăcat cu toții în har de lumină prin Taina Botezului. 

Am ascultat Cuvântul lui Dumnezeu, prin istorisirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan. Sfânta Biserică a rânduit ca în prima zi a Învierii să se citească primele versete de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, în care acest ucenic al Mântuitorului mărturisește despre originea Fiului lui Dumnezeu, că S-a născut din veșnicie din Tatăl, fără de început și prin El toate s-au făcut. Deci Fiul lui Dumnezeu era înainte de crearea lumii văzute și nevăzute și Acesta S-a întrupat de la Duhul Sfânt și din Fecioara Maria. Fiul lui Dumnezeu a venit să Se întrupeze pentru a restaura persoana umană. Toată această învățătură despre viața Mântuitorului Hristos pe pământ, învățătura Lui și învățătura cu privire la viața veșnică se află într-o singură carte, numită Sfânta Evanghelie. Această carte din care citim în fiecare zi, la Sfânta Liturghie, și care poartă două icoane: pe prima copertă icoana Învierii, pentru că mărturisim Învierea Lui și Învierea este temelia învățăturii Bisericii, iar pe verso icoana Răstignirii. Pentru că toată învățătura și viața Lui se cuprinde între Cruce și Înviere. Prin jertfă se descoperă Învierea Mântuitorului Hristos, iar Învierea Lui este ascunsă tainic în Sfânta Cruce. De aceea, la Sfânta Liturghie, diaconul sau preotul poartă Sfânta Evanghelie cu icoana Învierii în față, în văzul tuturor: pentru că este Cuvântul lui Hristos, este Hristos Cel întrupat și înviat. Întotdeauna icoana Învierii este îndreptată către credincioși pentru a da mărturie că Hristos a Înviat din morți. Învierea lui Hristos este temelia învierii noastre și după cum mărturism în Crez, Învierea lui Hristos este legată de învierea cea de obște („Eu în lume am venit, ca lumea viață să aibă”). Spune Mântuitorul că toți vor învia, numai că unii spre viața veșnică, iar alții spre osânda veșnică. 

Având această învățătură, acest testament al Învierii Sale, mărturisim și noi, în fiecare an și în fiecare Duminică Învierea lui Hristos. Ne bucurăm și mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această posibilitate de a trăi în veșnicia Lui. Participăm la Sfintele Slujbe tocmai pentru a ne pregăti să ne împărtășim mai cu adevărat, după cum rostim în rugăciunea de mulțumire de după Împărtășanie: „Dă-ne nouă mai cu adevărat să ne împărtășim în Împărăția Ta”. Să ne împărătșim din Învierea Lui Hristos, să ne bucurăm că Hristos a Înviat pentru noi și să mărturisim acest adevăr fundamental pe care Sfinții Apostoli și urmașii lor l-au mărturisit în lume. Este greu de înțeles că un om a murit și a putut învia, dar omul acesta a fost om adevărat și Dumnezeu adevărat. Această credință să o mărturisim și noi: că HRISTOS A ÎNVIAT! De aceea, 40 de zile până la Înălțare, Biserica mărturisește acest adevăr de credință, iar noi ne salutăm între noi cu această mărturisire. 

În jurul Praznicului Învierii gravitează toate celelalte sărbători. Toate celelalte sărbători primesc sens din Sărbătoarea Sărbătorilor, cum și noi primim sens din această lucrare mântuitoare.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

5 mai 2024, Sfintele Paști, Liturghie Arhierească, la Catedrala Veche din Arad, lumină, bucurie plină de sens și bun răspuns dat chemării de a intra în bucuria Domnului nostru.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.