Memorialul Ostașilor Români căzuți pe câmpul de luptă în timpul celor două Războaie Mondiale a fost inaugurat la Chișinău, la inițiativa Asociației „Monumentum” din Republica Moldova.
Ideea ridicării acestui monument, spun reprezentanții Asociașiei, a apărut în noiembrie 2023, când în urma săpării fundației monumentului eroilor cehoslovaci a fost descoperită crucea de momrânt a soldatului Chiril Critenev. Ulterior, cu acordul Combinatului de Servicii Funerare din Chișinău, au mai fost recuperate 3 cruci de pe teritoriul cimitirului din vecinătate și care au aparținut unor militari români.
Monumentul a fost sculptat în piatră de Cosăuți după proiectul arhitectului Mihail Andries, fiind un omagiu pentru cei peste 431 eroi români căzuți în luptele Primului Război Mondial și înhumați în fostul Cimitir Militar Internațional din Chișinău, printre care și grănicerul Gheorghe Iacomi, ucis de bolșevici în satul Palanca în primăvara anului 1919.
Memorialul a fost sfințit sâmbătă, 20 aprilie, de un sobor de preoți și diaconi din cadrul Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române, iar Orchestra-Model a Departamentului Trupelor de Carabinieri din cadrul Ministerului de Interne a interpretat în deschidere imnurile de stat ale Republicii Moldova și României.
La eveniment au participat, potrivit infoprut.ro, reprezentanți ai administrației publice locale, politicieni, foști combatanți ai războiului de la Nistru, activiști civici și mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău. Aceștia au venit să aducă un omagiu ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă în timpul celor două războaie mondiale, care își dorm somnul de veci în Cimitirul Eroilor din Chișinău.
Părintele Constantin Olariu a citit numele ostașilor români identificați până în prezent și care sunt înhumați în cimitir și s-a rugat, împreună cu clericii prezenți, pentru odihna lor, iar Părintele Maxim Melinte a adresat un cuvânt în care și-a exprimat recunoștința față de ostașii care s-au jertfit pentru apărarea poporului român și unitatea Neamului.
„Hristos a Înviat și, împreună cu Hristos, înviază și cei care au pus inima, sufletul, trupul pentru Țara noastră, pentru acest petec de pământ îmbibat de sângele martirilor. Această zi nu este doar una de comemorare, ci și una de reabilitare, renaștere a noastră, a tuturor. Așa cum Hristos înviază, astăzi înviază demnitatea noastră”, a spus Părintele Maxim Melinte, informează Mitropolia Basarabiei.
Foto: Mitropolia Basarabiei / A.O. Monumentum
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.