Sunt tineri, sunt frumoși și, da, sunt surprinzători. Vorbim despre elevii de la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, care au obținut rezultate foarte bune la etapa județeană a Olimpiadei de Religie - cultul ortodox - destinată claselor V – XII: trei calificări la etapa națională și încă șase rezultate remarcabile. Se întâmpla în data de 13 aprilie, la Seminarul Teologic Ortodox Arad, gazda evenimetului la care au participat 129 de elevi.
Că sunt tineri, se poate observa cu ochiul liber. Că sunt frumoși, cine, Doamne, ar putea contesta? Că sunt surprinzători... cum altfel, judecând după contextul vremurilor în care mulți ar vrea Religia scoasă din școli și mai multe spitale, nicidecum catedrale? Așadar, tineri, frumoși și surprinzători, elevii de la „Peda”, cum îndeobște este cunoscut Colegiul cu care Cetatea se poate mândri fără vreo urmă de tăgadă, și-au văzut și își văd de propria cale pe al cărei parcurs îmbină inteligent și cu dăruire pasiunile pentru șah, dans sportiv, matematică, geografie, dansuri populare, psihologie ș.a. cu religia. Și recunoaștem că a-i vedea pe acești tineri prin ochii dascălilor lor, care i-au pregătit pentru Olimpiada de Religie, ne-a purtat cu ușurință până în anii propriei noastre deveniri. Acei ani în care văzând mulțumirea, zâmbetul și emoția profesorilor în fața rezultatelor obținute la diferite olimpiade, era un dar mai presus de rezultatul în sine.
Părintele profesor Lazăr Flavius-Alexandru și Doamna profesor Mihaela Iovescu sunt cei doi dascăli prin ochii cărora vă invităm să îi vedeți astăzi pe cei cei trei elevi de la „Peda” calificați la Etapa Națională a Olimpiadei de Religie și pe ceilalți șase care au obținut, la rândul lor, rezultate frumoase.
Cei șase elevi, printre care și cei trei calificați la Etapa Națională, îndrumați de Părintele profesor Lazăr Flavius-Alexandru
„Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, școală cu veche tradiție pedagogică, care de mai bine de două veacuri pregătește învățători, rămâne fidelă credinței întemeietorului ei, preotul Dimitrie Țichindeal. Bucuriile și împlinirile oricărui dascăl le reprezintă succesele elevilor săi. Nevoia de cunoaștere a teologiei, predată în cadrul disciplinei Religie, este desăvârșită numai când este temeluită pe deplina integrare liturgică a copiilor și pe o viață trăită în consens cu valorile creștine. Anul acesta, ne-am bucurat de cei trei elevi ai școlii noastre, care s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Religie, la clasele a V -a, a X -a și a XI – a, dar și de rezultatele celorlalți participanți.”, ne-a spus Părintele profesor Lazăr Flavius-Alexandru.
CIUPULIGĂ DARIAN, elev în clasa a XI – a D, la profil real, specializarea matematică – informatică, a obținut PREMIUL I, după o pregătire asiduă, care a început încă din toamnă. Pe lângă preocupările de natură spirituală, Darian este un artist al dansului sportiv, calificat în anul 2023 în finala Campionatului Național de zece dansuri și în finala Cupei României. Sâmbătă, îndată după finalizarea olimpiadei, s-a îndreptat spre Virje, Croația unde a obținut locul I la Concursul Croatian Trophy, categoria sub 21 de ani – standard. În fiecare miercuri este prezent la activitățile de dans sportiv, desfășurate cu copiii din orașul Curtici. Este un tânăr deosebit, cu alese calități morale, mereu atent la nevoile celor din jur, făcând cinste școlii noastre, familiei sale și întregii comunități.
PIRTEA DARIO, elev în clasa a X – a C, la profil real, specializarea matematică – informatică, a obținut PREMIUL I, pentru al treilea an consecutiv. Anul trecut, participând la etapa națională a Olimpiadei de Religie, a reușit deosebita performanță de a obține Premiul II, cu nota 9.90. Deosebit de preocupat de teologie, aplecat cu seriozitate spre scrierile Sfinților Părinți și ale Filocaliei, bun cunoscător al Sfintei Scripturi, Dario se remarcă prin blândețe, seninătate și seriozitate. Obținând rezultate excelente și la concursurile și olimpiada de matematică, este un valoros elev al Preparandiei, integrându-se pe deplin în spiritul acestei școli.
PAVEL MARCIAN, elev în clasa a V -a A, a obținut PREMIUL I la etapa județeană a Olimpiadei de Religie, pentru care s-a pregătit cu multă însuflețire, dar și cu emoție. Susținut de părinți, ambii profesori, a reușit să îmbine multiplele preocupări specifice vârstei, cu studiul atent al conținuturilor religioase, dând dovadă de seriozitate în pregătire, profunzime în cunoaștere și încredere în forțele proprii. Nelipsit de la biserica unde tatăl său slujește ca diacon, îmbină cunoașterea cu trăirea sentimentului religios. Pasionat de muzică, ia lecții de clarinet, face parte din corul școlii noastre și se pregătește pentru Concursul de Toacă, organizat de Arhiepiscopia Aradului, în cadrul Proiectului ,„Urcuș spre Înviere”.
PETROȘANU DENISA, elevă în clasa a IX -a B, la profil pedagogic, specializarea învățător – educatoare, a obținut PREMIUL II. Mărturisește că ,,viața de elev a fost încă din clasa a V-a una marcată de participarea la mai multe olimpiade si concursuri școlare, precum Olimpiada de Limba şi Literatura Româna, de Cultură și spiritualitate românească, de Pedagogie - Psihologie și de Religie. În afara școlii, atunci când am timp liber, îmi place să-l petrec in Biserica de la Iratoșu de care aparțin, participând la activități de voluntariat, citind și ajutându-mi părinții”.
SOLOVĂSTRU RĂZVAN, elev în clasa a VI -a A, a obținut Premiul III la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Prezent la toate slujbele care le săvârșim în biserica din Iratoșu, Răzvan este băiatul de altar care îmi este de mare ajutor mereu. La clasă, se descoperă ca un elev model, sârguincios la învățătură, responsabil și organizat, implicat în multiple activități. Pe lângă setea de cunoaștere a teologiei, este pasionat și de șah, obținând duminică la Concursul Județean de șah ,,Cupa Prieteniei”, ediția a XIV -a, premiul II, la categoria sa de vârstă.
PRECUP ANDRADA-MĂLINA, elevă în clasa a IX-a B, la profil pedagogic, specializarea învățător-educatoare, a obținut un punctaj îmbucurător, de-a lungul anilor participând la mai multe olimpiade și concursuri școlare, după cum ne spune: ,,Olimpiada de Religie, Olimpiada Națională de Matematică, Concursul Regional de Matematică ,,Ioan Aron", Concursul ,,Aplicații practice ale matematicii în viața cotidiană" la care am obținut Premiul al II-lea, Concursul Național de Geografie ,,TERRA" și multe altele la care am avut rezultate foarte bune. Eu am multe pasiuni, îmi place sa dansez, fac dansuri populare fiind membră în Nunta Almășană și a Ansamblului Țara Zărandului din Sebiș. În timpul liber merg cu bicicleta împreună cu prietenii mei, cânt la Fanfara Ortodoxă a Bisericii din Almaș, satul meu natal și mă bucur de fiecare moment petrecut împreună cu cei dragi”.
Cei trei elevi-bucurie ai Doamnei profesor Mihaela Iovescu, „Tineri căutători de înțelepciune, de la Colegiul Național „Preparandia-Dimitrie Țichindeal” Arad”
„În fiecare an, elevi din întreg județul Arad se adună pentru a-și demonstra cunoștințele și devotamentul față de tradițiile și valorile religioase strămoșești. Și în acest an elevii noștri s-au remarcat prin pasiunea și dedicarea lor în cadrul Olimpiadei de Religie Ortodoxă, faza județeană. Printre aceștia se numără Carla Cosma, Dragoș Pandrea și Teodora Potinteu, adolescenți cu o curiozitate și o dragoste deosebită față de învățăturile și tradițiile ortodoxe. Pentru acești tineri elevi, participarea la faza județeană a Olimpiadei de Religie nu a fost doar o competiție, ci o experiență profundă de creștere spirituală și de afirmare a identității lor religioase, într-o lume în continuă schimbare, ei reprezintă viitorul Bisericii și al comunității ortodoxe, iar devotamentul și pasiunea lor sunt o promisiune pentru continuitatea și vitalitatea tradițiilor noastre spirituale.”, ne-a spus Doamna profesor Mihaela Iovescu.
CARLA COSMA din clasa a VIII-a C, o tânără sensibilă înzestrată cu o minte ageră și o pasiune pentru studiul Bibliei, a obținut premiul al III-lea. Ea se pregătește pentru a fi admisă la Seminarul Teologic Ortodox Arad. Pasiunea ei este cititul, să scrie poezii, să picteze și să ofere ajutor celor din jurul ei, iar pentru ea participarea la Olimpiada de Religie a reprezentat nu doar o oportunitate de a-și testa cunoștințele, ci și un moment de comuniune spirituală.
DRAGOȘ PANDREA, elev tot în clasa a VIII-a C, un copil timid cu un interes deosebit pentru studiu și biserică, a obținut mențiune. Pentru el, participarea la această competiție a fost o modalitate de a-și împărtăși pasiunea pentru învățăturile bisericești, de a-și arăta recunoștința față de educația religioasă primită în familie și la școală, concretizată prin dorința de a urma și el cursurile Seminarului Teologic Ortodox Arad.
TEODORA POTINTEU, elevă în clasa a X-a E, o adolescentă creativă și sensibilă, visează să devină învățătoare, pentru că iubește foarte mult copiii. Pentru ea, religia nu este doar un subiect de studiu, ci o sursă de inspirație și înălțare spirituală, iar participarea la Olimpiada de Religie i-a oferit o platformă pentru a-și exprima viziunea și creativitatea, obținând un rezultat frumos.
Sunt tineri, sunt frumoși și, da, sunt surprinzători. Vorbim despre elevii de la Colegiul Național ,,Preparandia – Dimitrie Țichindeal” din Arad, care au obținut rezultate foarte bune la etapa județeană a Olimpiadei de Religie. Dintre ei, trei (CIUPULIGĂ DARIAN, PIRTEA DARIO și PAVEL MARCIAN) vor participa la Etapa Națională, care va avea loc în perioada 8-12 mai 2024, la Focşani, în județul Vrancea, pentru clasele V-VIII, și la Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, pentru clasele IX-XII.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.