Național Social Religie Ultima oră
Pentru că nu avem voie să uităm! Astăzi se împlinesc 83 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă
Pentru că nu avem voie să uităm! Astăzi se împlinesc 83 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă
01/04/2024 ⋅ 2 comentarii

Bat clopotele a veșnică amintire și pomenire peste Bucovina și peste România, la 83 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă. Și nu, nu avem voie să uităm!

În 1 aprilie 2024 se împlinesc 83 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă, unde au fost ucişi aproximativ 3.000 de români care voiau să treacă în patria mamă, după ce nordul Bucovinei fusese răpit de URSS în urma Pactului Ribbentrop – Molotov.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la ora 17.00, la Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, va avea loc o slujbă de pomenire a celor uciși atunci pentru dorința de a trăi în patria mamă, în libertate și credință.

În fiecare an, la 1 aprilie este comemorată Ziua națională de cinstire a memoriei românilor - victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie, instituită prin Legea 68/2011.

Camera Deputaţilor a adoptat la 12 aprilie 2011 propunerea legislativă pentru instituirea acestei zile naţionale. Actul normativ prevede ca pe data de 1 aprilie să se organizeze comemorări oficiale şi alte activităţi menite să cinstească memoria românilor care au căzut victime masacrelor, deportărilor şi foametei din cauza regimului totalitar sovietic, în nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie. Potrivit expunerii de motive, în urma aplicării Pactului Ribbentrop-Molotov, în perioada iunie 1940 - martie 1953, în Basarabia şi nordul Bucovinei au avut loc mai multe acţiuni de represiune îndreptate împotriva populaţiei române din aceste ţinuturi.

La 1 aprilie 1941 a avut loc masacrul de la Fântâna Albă, în apropiere de graniţa cu România, în care şi-au pierdut viaţa, după cum spun martorii locali, aproximativ 3.000 de români bucovineni. Oamenii aflaseră, de la agitatori ai serviciilor speciale sovietice, care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că în ziua de 1 aprilie se va deschide graniţa şi astfel se vor putea refugia în România.

Cele aproximativ 3.000 de persoane din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat, la 1 aprilie 1941, spre graniţa cu România, purtând un steag alb cu însemne religioase, icoane, prapuri şi cruci din cetină. Când s-au apropiat de punctul de graniţă Fântâna Albă, în locul numit Varniţa, grănicerii sovietici au deschis focul şi au tras în plin în ei. Bătrâni, copii, femei au fost seceraţi cu rafale de mitraliere, apoi aruncaţi în gropi comune, unii fiind îngropaţi de vii. Supravieţuitorii au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi.


 Foto: Colonelul în rezervă Petru Huțan, supraviețuitor al Masacrului de la Fântana Albă

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

02.04.2024 15:37
corleone
Si in cartile de istorie de ce nu se pomeneste nimic ? Daca nu esti din zona respectiva sau sa ai rude care sa-ti povesteasca,nu afli nimic. Este vreo diferenta intre hitleristi si sovieticii rusi ? Niciuna,toti sunt criminali.
01.04.2024 21:17
Vasile Dan Firca
Dumnezeu sa ii odihneasca in pace!