Național Ultima oră
Singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau din Târgu Mureş a trecut la cele veșnice la 102 ani
Singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau din Târgu Mureş a trecut la cele veșnice la 102 ani
30/03/2024 ⋅ 0 comentarii

Primarul din Târgu Mureş, Soos Zoltan, a anunțat vineri, că singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau care mai trăia în municipiu, Zsuzsa Diamantstein, a decedat la vârsta de 102 ani.

"Speranţă, curaj, seninătate şi o nesfârşită iubire, asta am simţit mereu alături de dânsa, de fiecare dată când o întâlneam. Doamna Zsuzsa Diamantstein, singurul supravieţuitor al lagărului Auschwitz-Birkenau de la noi din oraş, a decedat la vârsta de 102 ani. Fie ca memoria ei să fie mereu binecuvâtată!", a scris primarul Soos Zoltan, pe Facebook.

Zsuzsa Diamantstein s-a născut în 17 iunie 1922 şi s-a numărat printre cele 3.149 de persoane care au fost deportate din Ghetoul Reghin, în 4 iunie 1944.

Îşi amintea că, atunci când au ajuns la Auschwitz, toţi au fost dezbrăcaţi şi li s-au luat inclusiv pantofii. A petrecut trei nopţi la Auschwitz şi apoi au fost duşi la Cracovia-Plaszow, împreună cu ea fiind mama ei şi mătuşa sa, Agnes.

Mama ei a fost dusă apoi pentru a lucra în construcţii, iar ea a lucrat la un depozit, apoi într-o croitorie.

Împreună cu mama ei au ajuns din nou la Auschwitz, în august 1944, însă mama ei a fost dusă în camera de gazare.

După o lună petrecută la Auschwitz, Zsuzsa Diamantstein a fost dusă într-un lagăr de muncă, de unde a fost eliberată în 9 mai 1945, împreună cu alţi 10 evrei din Reghin, după care s-a reîntors la Târgu Mureş.

În urmă cu 8 ani, preşedintele României, Klaus Johannes, i-a conferit doamnei Zsuzsa Diamantstein Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler.

Sursa: Agerpres

Foto: Soós Zoltán

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.