Național Din Arad Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Documentarul ”Coroana României”, în regia lui George Grigoriu, lansat la Arad
Documentarul ”Coroana României”, în regia lui George Grigoriu, lansat la Arad
28/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Lansarea la Arad a documentarului „Coroana României”, în regia lui George Grigoriu, a avut loc seara trecută la cinematograful „Arta”, evenimentul fiind organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”  în seria „Dialoguri universitare by UVVG”.

Pe parcursul a aproximativ două ore, audiența a avut prilejul de a face o incursiune în timp, „gustând” din trecutul captivant al României care aduce în prim-plan recunoașterea și legitimitatea instituției domniei de-a lungul secolelor XIV – XX. Lucrarea evidențiază momentele esențiale ale încoronării și importanța simbolică a coroanei domnești, evoluând ulterior către cea regală.

„Este un film realizat de un producător și un om de televiziune privat, cu resurse limitate, un fel de rara avis în peisajul nostru mediatic, care evocă un simbol: Coroana României, de-a lungul a sute de ani.  Este un documentar în care istoricii, de la vârful Academiei Române începând cu președintele Ioan Aurel Pop și regretații Constantin Bălăceanu Stolnici și  Răzvan Theodorescu (și aici filmul are și o valoare testamentală, fiind ultimele înregistrări cu domniile lor) până la specialiști de marcă din muzee naționale, vin să evoce această poveste a unui simbol, a coroanei românilor...”, susține istoricul Narcis Dorin Ion, manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia.

Laitmotivul documentarului constă în coroana Regelui Carol I, realizată după proiectul lui Teodor Aman, din oțelul unui tun capturat la Plevna cea care simboliza obținerea independenței și suveranitatea statului român, respectiv coroana Reginei Maria, coroană de aur realizată în 1921 - 1922, după proiectul pictorului Costin Petrescu.

Cele două părți ale filmului reflectă în imagini tradiția voievodală și monarhică, marcând câteva dintre etapele istorice care au culminat cu unirea tuturor provinciilor românești în 1918 și, de asemenea, detaliile semnificative ale actului Încoronării din 1922 de la Alba Iulia.

Evenimentul de la Arad - ”o lecție de istorie fascinantă și captivantă”

„Suntem extrem de mândri că Aradul este primul oraș din țară în care am avut posibilitatea să vizionăm acest film, lansat deja pe marile scene ale lumii. Domnule George Grigoriu, vă felicit din tot sufletul, sunteți un jurnalist de excepție și vă mulțumim pentru acest demers cinematografic, cultural, extraordinar”, a spus prof. univ dr. habil. Coralia Adina Cotoraci în alocuțiunea sa. 

Jurnalistul George Grigoriu, cel care a regizat acest documentar a fost prezent aseară la Arad.

 „Este o poveste despre de unde venim și încotro mergem. Este o lecție de istorie care nu se mai face în școli. Este o poveste despre noi in ziua de astăzi. Deși suntem mulți, suntem singuri. Asta pentru că în această lume mare, globalizată, singurul aliat real pe care îl ai, ești tu însuți și cel de lângă tine. Dar mai e un aliat pe care nu e bine să îl uităm: istoria din care ne naștem și din care venim. Ca această istorie să rămână vie, despre ea, cineva trebuie să vorbească... E timpul să înțelegem ceea ce suntem și cine suntem. Nu suntem un accident al istoriei. Și dacă am avut o regină precum Regina Maria și un rege precum Ferdinand, acest lucru ar trebui să ne dea de gândit pentru că acești doi oameni când au venit în România, nu au venit într-o țară uriașă, într-o Românie mare, ci această țară a devenit mare. Și dacă acești doi oameni au crezut în acest vis, iar dacă România i-a însoțit mai departe, înseamnă că pe undeva, acest lucru ar trebui să fie continuat(...)”, a conchis regizorul George Grigoriu.

Documentarul a fost lansat la Paris, Londra, Ateneul Român, Palatul Regal, zilele următoare ajungând și în atenția publicului din Satu Mare, respectiv Baia Mare, în extensiile universitare ale Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad, din aceste orașe. 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.