Național Social Life Ultima oră
Veteranul de război Ion Nica a împlinit venerabila vârstă de 102 ani
Veteranul de război Ion Nica a împlinit venerabila vârstă de 102 ani
16/01/2024 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război maior în retragere Ion Nica a împlinit venerabila vârstă de 102 ani. 

Băscut în comuna Miloșești, județul Ialomița, într-o familie cu 9 copii, în perioada 1943-1945 a participat pe front în Campania de Vest, în zona Ardealului, în Ungaria și Cehoslovacia, ca observator. Pe front au mai participat tatăl și încă doi frați, tatăl fiind veteran din Primul Război Mondial. 

„Ca ființe umane avem nevoie de curaj să depănăm amintiri din vremuri dureroase, iar astăzi am observat acest lucru la sărbătoritul nostru. Dânsul ne-a dezvăluit doar câteva experiențe trăite, să înțelegem noi, cei tineri, care a fost prețul plătit pentru apărarea țării.”, transmitea  doamna Mirela Florian, anul trecut, conform Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.

„Pe front a fost ca în iad. Nu vreau să îmi aduc aminte prea mult această perioadă grea din viața noastră. Eram la Brno când s-a încheiat războiul, la 9 mai 1945. De acolo ne-am întors pe jos până la Cluj, Cu voia lui Dumnezeu am scăpat teafăr și nevătămat”, a mărturisit veteranul oaspeților săi. 

Pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă, veteranul a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945” și, în urma ordinelor generale de avansare în grad, a ajuns la gradul de maior în retragere.

După război, domnul Nica Ion a lucrat într-o librărie, apoi a fost croitor la o fabrică de confecții, iar după specializare a fost promovat în funcția de controlor principal. A avut o căsnicie frumoasă, iar acum este îngrijt cu multă dragoste de nepoți.

„La ceas aniversar îi transmitem și noi multă sănătate și bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră stimă și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie. Cinste și onoare veteranilor de război!” – Mirela Florian. 


Foto: Răzvan Nae

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.