Național Sănătate Ultima oră Externe
O româncă, chef de succes în Italia, a primit Medalia de aur pentru întreaga activitate și premiul Aréte
O româncă, chef de succes în Italia, a primit Medalia de aur pentru întreaga activitate și premiul Aréte
18/12/2023 ⋅ 1 comentarii

Românca Dorina Burlacu, chef de succes în Italia, a primit Medalia de aur pentru carieră și premiul Aréte.     

Originară din Bacău, chef Dorina Burlacu a primit „Medalia de aur pentru carieră”, în luna decembrie, la „Cittadella del Gusto” din Florența – Campo Bisenzio, în cadrul evenimentului anual organizat de Asociația Bucătarilor Italieni (Associazione Italiana Cuochi). 

„De la Roma la Reggio Emilia… și apoi Florența în câteva zile! Și iată, așteptându-mă, iată un premiu care mă umple de mândrie: Medalia de Aur a Carierei, acordată de Associazione Italiana Cuochi. În inima Cetății gustului, în cadrul evenimentului anual dedicat excelenței culinare la Spazio Reale din Campi Bisenzio (Firenze), au fost prezentate premiile de carieră promovate de Asociație, care întâmpină peste 3500 de bucătari italieni în întreaga lume, de la San Francisco la Cairo! Chiar dacă am o carieră de 30 de ani în spate, nu mă așteptam la acest premiu, care a fost o surpriză minunată! Mă bucur să fiu primul bucătar de origine română care îl primește, în semn de recunoaștere a activității de descoperire în domeniul gătitului!”, a scris Dorina Burlacu pe facebook.

Stabilită de peste 30 de ani în Italia, Dorina Burlacu este mândră de originile sale românești, iar pe 1 decembrie 2023, cu ocazia Zilei Naționale a României, a primit și premiul Arète, acordat de Asociația Politeia în cadrul unui eveniment găzduit de Biblioteca Senatului Italiei, potrivit rotalianul.com.

Dorina Burlacu s-a născut în România, într-un sat de munte, Brusturoasa, din județul Bacău. S-a mutat în Italia, la Reggio Emilia, la vârsta de 23 de ani. Aici a început marea ei pasiune pentru gătit.

Lucrează și studiază alături de bucătari renumiți, apoi obține un Master în Nutriție Culinară și devine pasionată de o abordare științifică și inovatoare a alimentelor sănătoase.

De ani de zile colaborează cu institute regionale de formare ca profesor, participând la diverse competiții naționale și internaționale cu rețetele sale inovatoare, dezvoltate împreună cu medici și nutriționiști. De asemenea, colaborează cu companii locale și naționale din sectorul alimentar.

A fost inclusă în prima clasă la nivel mondial a Școlii Internaționale de Vară de Gastronomie Științifică, organizată în vara 2023 de Universitatea din Parma în colaborare cu Universitatea din Barcelona. În noiembrie a participat la Cooking&Science World Congress desfășurat la Universitate din Barcelona.

Are o activitate intensă de diseminare, a creat și a participat la diverse programe în care vorbește despre abordarea sa culinară, oferă sfaturi și rețete gratuite pe canalele sale de socializare, pentru a crește gradul de conștientizare a alimentației sănătoase.


Foto: Dorina Burlacu / Marius Lupu

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

20.12.2023 23:00
ana diaconescu
Bravoo...! Copil frumos esti,harnica si talentata esti...toata admiratia pentru straduinta ta de a fi lider in profesia ta....!