Pelerinii de pretutindeni ai Părintelui Arsenie Boca au mers astăzi, la împlinirea a 34 de ani de la înveșnicirea ”Sfântului Ardealului”, din nou pe Calea Mănăstirii Prislop. Cale pe care au regăsit-o astăzi ninsă cu alb... ca și când un pictor nevăzut ar fi vrut să așeze curăție peste toate cele ale vremurilor noastre. Un alb care vorbește parcă despre neobosita lucrare a Părintelui Arsenie, pe care Nichifor Crainic l-a descris ca „pictor de suflete după modelul Domnului nostru Iisus Hristos”.
Dimineața acestei zile, una cu totul deosebită în care, poate mai mult ca niciodată, ne-am amintit un îndemn al Părintelui care odihnește în Poienița Prislopului: „Când te scoli dimineaţa din somn, gândeşte-te că Dumnezeu îţi dă ziua pe care n-ai fi putut să ţi-o dai singur, şi pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de oră din ziua ce ţi s-a dat şi adu-o drept jertfă într-o rugăciune de mulţumire şi de cerere bună”.
Treziți, așadar, într-o zi pe care n-am fi putut să ne-o dăm singuri, la prima cercetare a telefonului, primele imagini primite erau chiar de la Prislop, iar odată cu ele un scurt filmuleț cu sunetul atât de cunoscut al clopotelor de la Prislop, care anunțau Liturghia Arhierească ce urma să înceapă și Parastasul Părintelui.
Au fost clipe de binecuvântată liniște, binecuvântat dor și binecuvântat drag. Clopotele și imaginile erau însoțite de un mesaj: Spunea părintele Daniel că ,,Nu este întâmplător nici neamul, nici vremurile în care, din care și pentru care Dumnezeu ridică sfinți și ,,stâlpi de foc” ca slujitori și mărturisitori ai Lui într-o lume și într-o vreme plină de ,,stâlpi de sare”. Noi mergem să pomenim azi un ,,stâlp de foc” pe care îl vom ruga sa mijlocească și pentru... cei dragi ai noștri aflați acum în grele încercări.
Numele care erau scrise la finalul mesajului și care erau purtate cu credință spre Prislop ne-au făcut să înțelegem, poate mai mult ca niciodată, puterea dragostei „aproapelui de departe”, care adăpostise în hainele purtării de grijă nu doar pe cei dragi săi, ci și pe dragii altora.
Părintele Arsenie mijlocește pentru noi, a spus astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și Slujba Parastasului.
„Părintele, de sus, să ne mijlocească nouă. O face, ori vrem noi ori nu vrem noi. Nu cum vrem noi, ci cum vrea Dumnezeu. Se face pomenire, rugându-ne în același timp și pentru noi, căci prin pomenirea pe care o facem, participăm și ne bucurăm, și pentru noi se mijlocește la Dumnezeu. Pentru că noi, rugându-ne pentru cei plecați, îi prezentăm în fața lui Dumnezeu ca vii. De aceea cântăm Veșnica lor pomenire. Vom merge astăzi la casele noastre mai întăriți, mai încrezători, cu o speranță puternică, acea nădejde care e virtute și vom avea și curaj să ne luptăm cu toate greutățile vieții și cu toate lucrurile acestea departe de a fi cele bune pentru noi toți.
Vă adresăm din tot suflet, fiecăruia dintre dumneavoastră, de sus din Ceruri, binecuvântarea lui Dumnezeu și vă asigurăm că Părintele Arsenie mijlocește pentru fiecare dintre noi”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu Streza.
Părintele Arsenie a predicat mult, a învățat mult, a mustrat mult, a transmis un adevărat testament prin toate învățăturile sale, a suportat greutatea temnițelor comuniste, a ajutat, a făcut minuni, iar prin toate acestea ne este astăzi candelă aprinsă de dincolo de veacuri și ne trasează nu atât un drum cât o cale… Calea spre Acasă.
Pe această cale, să nu uităm nicicând: „Iubirea lui Dumnezeu față de cel mai mare păcătos este mai mare decât iubirea celui mai mare sfânt față de Dumnezeu” - Părintele Arsenie Boca
Ultimele 3 foto: Părintele Andrei
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.