Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) PS Emilian, în Parohia Micălaca-Nouă Pasaj: ”Să lucrăm ca bunătatea să se înmulțească și dragostea să se statornicească între noi”
(FOTO) PS Emilian, în Parohia Micălaca-Nouă Pasaj: ”Să lucrăm ca bunătatea să se înmulțească și dragostea să se statornicească între noi”
19/11/2023 ⋅ 1 comentarii

”Hristos se naște, slăviți-L! Hristos din ceruri, întâmpinați-L! Hristos pe pământ, înălțați-vă! Cântați Domnului tot pământul!”

Este prima Duminică din Postul Nașterii Domnului de an 2023 și n-am fi putut nicidecum începe altfel articolul zilei decât cu îndemnul ca împreună, în așteptarea acestei nașteri, să Îl slăvim, să Îl întâmpinăm și să-I cântâm, pentru ca odată afându-L în Peșterea Betleemului să ne putem înălța. 

 Și așa cum este firesc, la acest început de drum, Biserica ne oferă și uneltele/merindele necesare acestei călătorii. Noi le-am aflat în cuprinderea timpului Sfintei Liturghii săvârșite astăzi de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor din care au făcut parte Părintele Petru Ursulescu și cei doi arhidiaconi ai Ierarhului, la ”bisericuța” dintre blocurile de la Podgoria, cum o știm cei mai mulți, din Parohia Micălaca – Pasaj din Arad. Un loc căruia cu ușurință îi simți căldura și numai de la întâlnirea blândei și vindecătoarei priviri a Maicii Domnului care coboară cu prisosință din icoana Vimatarissa, pictată la Muntele Athos după cea aflată la Mănăstirea Vatoped. Gândul că ne aflam într-un fost atelier mecanic (biserica funcționează în spațiul fostelor ateliere mecanice și turnătoriei din cadrul fostului Liceu Nr. 2, Iuliu Maniu, actuala clădire a Liceului Național de Informatică, corpul A), transformat cu prima Sfântă Liturghie oficiată în 22 decembrie 2019, în Atelier de suflete, găseau cu atât mai potrivite, pline de sens și bogăție duhovnicească mesajele Sfintei Evanghelii de la Luca 12, 16-2, a Apostolului de la Efeseni 5, 8-19, dar și a Pastoralei Sfântului Sinod adresată tuturor credincioşilor din Patriarhia Română.

Ne vorbesc toate acestea despre lumină, bunătate, dreptate, adevăr, trezire, înșelepciune, psalmi, laude și cântări duhovnicești, îmbogățirea în Dumnezeu, dar ne vorbesc și despre întuneric, faptele cele fără roadă ale acestuia, somn, pierzare, mărirea hambarelor, mâncarea și beția peste măsură care duc negreșit la sărăcire în Dumnezeu.

Ni le oferă, ni le așează în balanța vremurilor și ne lasă să ne alegem calea. Suntem lumină sau suntem întuneric pentru cei din jurul nostru. Ne mărim vremelnicele hambare sau, dăruind din ceea ce avem sau suntem, le mărim pe cele veșnice. 

„Faptele milosteniei creștine, privite ca roade ale dreptei credințe, sunt expresia concretă a iubirii smerite față de Dumnezeu și de oameni.

În contextul actual, marcat de violență și multă suferință, este necesară înmulțirea rugăciunii pentru încetarea războiului și pentru întărirea spirituală a celor ce suferă din cauza acestuia.

Astăzi, când în jurul nostru vedem semne ale morții fizice și spirituale: lăcomie și violență, suferință și nesiguranță, sărăcie și indiferență, să ne rugăm Domnului Iisus Hristos să ne întărească în lucrarea noastră de ajutorare a bolnavilor, bătrânilor, orfanilor, săracilor și a celor îndoliați și întristați.”, au spus Ierarhii noștri în Pastorala adresată, în această Duminică, românilor de toate vârstele și de pretutindeni. 

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele credincioșilor, după citirea Pastoralei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul și-a arătat bucuria de a fi în mijlocul comunității din Parohia Micălaca-Nouă Pasaj, felicitându-i pentru frumoasa împreună-lucrare, îndemnând totodată la continuitatea acestei lucrări pentru ca bunătatea să se înmulțească și dragostea să se statornicească spre a crea punți de legătură și nu prăpăstii de despărțire.

„Pilda pe care am ascultat-o astăzi cu bogatul căruia i-a rodit țarina și care a avut o atitudine nepotrivită față de roadele sau bogăția primită din milostivirea lui Dumnezeu ne învață și pe noi, cei de astăzi, să primim cu dragoste darurile lui Dumnezeu și să le folosim cu multă chibzuință, nu doar spre folosul nostru, ci și spre folosul celor care nu aceleași daruri ca noi. 

Îmi amintesc cum în urmă cu câțiva ani am venit aici, la Liceul de Informatică, împreună cu Părintele Petru, pentru a identifica un spațiu pentru săvârșirea Sfintelor slujbe, în contextul în care Parohia era deja înființată. Arăta și era ca un depozit, însă cu osteneala Părintelui și a multora dintre dumneavoastră a devenit un spațiu de rugăciune. Acest loc a devenit un loc în care este slăvit Dumnezeu. Țarina aceasta pe care ne aflăm a fost lucrată și a rodit foarte mult, iar roadele sunteți dumneavoastră, cei care sunteți prezenți duminică de duminică sau sărbătoare de sărbătoare și împreună cu Părintele Petru lucrați acest ogor. Vă felicit pentru această lucrare frumoasă, jertfelnică și necesară în Eparhia noastră și în Biserica Mântuitorului nostru Iisus Hristos. 

Nu este ușor să lucrezi cu toată jertfelnicia în familie și în Biserică, căci această lucrare necesită multă dăruire și multă implicare. Toată această osteneală are ca scop trăirea noastră frumoasă pe pământ, dar în mod deosebit dobândirea vieții veșnice din Împărăția lui Dumnezeu. 

Să dea Dumnezeu să lucrați cu multă rodire în continuare, cu nădejdea găsirii la un moment dat a unui spațiu necesar pentru ridicarea unei biserici, pentru această Parohie care a prins contur prin prezența, lucrarea și rugăciunea dumneavoastră. Dumnezeu să vă și să ne întărească pe toți în slujirea Bisericii Lui, să fim statornici în dreapta credință și mai ales să fim pământ roditor, cu nădejdea ca la a doua venire a Mântuitorului să culegem din lucrarea săvârșită pe pământ, fiecare după măsura lui. 

Să lucrăm ca bunătatea să se înmulțească și dragostea să se statornicească între noi spre a crea punți de legătură și nu prăpăstii de despărțire.”, a spus Preasfinția Sa.

La rândul său, Părintele Paroh Petru Ursulescu a mulțumit Ierarhului pentru purtarea de grijă arătată de-a lungul timpului, împreuna-rugăciune și împreuna-slujire a acestei zile, spunând că această zi este pentru Parohia Micălaca Pasaj o zi de sărbătoare, o zi de mângâiere care îi va ajuta să meargă maid eparte. 

„Preasfinția Voastră, pentru noi această zi este o zi de sărbătoare. Noi am încercat să facem aici o Biserică vie și mă bucur de toată dragostea și sprijinul pe care l-am avut din partea bunilor credincioși încă de la venirea în această parohie. Vă mulțumesc pentru sprijinul pe care ni l-ați oferit de la început, când v-am mărturisit pentru prima dată gândul meu și ați venit de mai multe ori și ne-ați cercetat. Pentru noi este atât de important ca un Ierarh să ne mângâie! Că dacă primim o mângâiere, primim puterea de a merge mai departe. Astăzi ați fost o mângâiere pentru noi. Să vă dăruiască Dumnezeu multă putere, sănătate, și vă multțumim în numele tuturor credincioșilor de aici, pentru că noi vă considerăm ctitor al bisericii noastre, pentru că asta sunteți, pentru că de la început am simțit sprijinul și ajutorul pe care Preasfinția Voastră ni l-a acordat. Nu sunt cuvinte pe care le spun doar acum, ci le mărturisesc ori de câte ori am ocazia și le spun credincioșilor că Preasfinția Voastră rămâneți în inima noastră ca și un bun Părinte duhovnicesc, care, în vremuri grele, în care aveam nevoie de un sprijin, ați fost sprijinul nostru, fijnd trimisul lui Dumnezeu. De aceea zicem: Binecuvântat este cel ce vine întru numele Domnului!”, a spus Părintele Paroh.

19 noiembrie 2023, Dumincia a 26-a după Rusalii, Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, Liturghie Arhierească la biserica ocrotită de Sfântul Siluan Athonitul din Parohia Micălaca-Nouă Pasaj din Arad, timp cu și pentru Dumnezeu în care chemați am fost a merge împreună, cu dragoste și împreună și rodnică lucrare pe Calea Betleemului. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

19.11.2023 15:37
Larisa Horgos
"In psalmi iti cant, Preacurata, din suflet intinat: Vino, ceea ce stai de-a dreapta Imparatului a toate si imparatesti impreuna cu El, in vesmant de aur stralucind, ceea ce esti Doamna a altarului!" -Paraclisul "Vimatarisa" (Altarita)