Național Life Ultima oră
La mulți ani, Nadia Comăneci! ”Zeiţa de la Montreal” împlinește astăzi 62 de ani
La mulți ani, Nadia Comăneci! ”Zeiţa de la Montreal” împlinește astăzi 62 de ani
12/11/2023 ⋅ 0 comentarii

”Zeiţa de la Montreal", prima gimnastă din lume care a luat nota 10 într-o competiţie olimpică, împlinește astăzi 62 de ani.

Nadia Comăneci, una dintre cele mai cunoscute românce din istorie, împlinește 62 de ani, și chiar și la peste patru decenii de la primul 10 din istoria gimnasticii olimpice, întruchipează definiția românească a succesului.

Descoperită la vârsta de 6 ani de către antrenorul Bela Karolyi, a devenit curând prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică. Astăzi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX. La doar 14 ani a ajuns steaua Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal. A obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă de şapte ori şi a câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele. 

Nadia Comăneci s-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova, iar între anii 1984 şi 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001.

În prezent, ”Zeița de la Montreal” este vicepreşedinte al Consiliului Director al Special Olympics, Preşedinte Onorific al Federaţiei Române de Gimnastică, Preşedinte Onorific al Comitetului Olimpic Român, Ambasadorul Sporturilor Româneşti, Vicepreşedinte în Consiliul Director al Asociaţiei Distrofiei Musculare, şi membră a Fundaţiei Federaţiei Internaţionale de Gimnastică. A fost distinsă de două ori cu Ordinul Olimpic, acordat de CIO și este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.


La mulți ani, Nadia Comăneci!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.