Pătlagina (numită la noi și pătlagina mare) este o plantă care a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri pentru a trata numeroase afecțiuni, printre care constipația, tusea, rănile, pielea inflamată și dermatita, potrivit doc.ro.
Printre proprietățile pe care le are Plantago major sau Plantago lanceolată se află și vindecarea leziunilor. Aceasta are acțiune antitusivă, acțiune antihemoragică, acțiune antiinflamatoare, acțiune diuretică, acțiune laxativă și acțiune astringentă.
Compoziție pătlagină
Oamenii de știință1 au studiat de-a lungul timpului pătlagina sau Plantago major, pentru a afla ce substanțe chimice are în compoziție. Ei au descoperit că planta conține mai mulți compuși chimici activi, printre care flavonoide, polizaharide, terpenoide, lipide și multe alte substanțe. Pătlagina are în compoziție și alcaloide, derivați din acizi fenolici, acizi grași și polizaharide care contribuie la efectele sale terapeutice specifice.
De altfel, frunzele de pătlagină conțin și vitamine și minerale, esențiale pentru o sănătate de fier: precum, fier, calciu, vitamina A și vitamina C. Studiile2 au arătat că pătlagina este eficientă atât ca remediu pentru vindecarea rănilor, cât și ca agent împotriva ulcerațiilor, agent antidiabetic, agent antidiareic, agent antiinflamator, agent antibacterian și agent antiviral. Totodată, pătlagina combate oboseala, fiind un bun antioxidant și un aliat împotriva radicalilor liberi.
Beneficii pătlagină
Pătlagina este folosită, spun specialiștii, în tratamentul diverselor afecțiuni cum sunt tusea, constipația, infecțiile, febra, sângerările și inflamația. Frunzele zdrobite sau pisate de pătlagină sunt aplicate topic pentru a trata înțepăturile și mușcăturile de insecte, eczema și rănile sau tăieturile mici. Frunzele și semințele mai sunt folosite și pentru că din ele se extrag compușii chimici benefici ai acestei plante, despre care oamenii de știință au aflat că au proprietăți medicinale.
Studiile efectuate pe animale au sugerat și că extractul de pătlagină (Plantago lanceolată) poate să ajute în procesul de vindecare a rănilor, cel mai posibil datorită proprietăților sale antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice, antioxidante și anti-ulcerative. Remediile din pătlagină acționează și ca un calmant (agent analgezic), pentru că are proprietăți imunomodulatoare.
Ajută în cazul infecțiilor respiratorii
Pătlagina ajută la reducerea secreției de mucus din căile respiratorii, ceea ce înseamnă că remediile din această plantă sunt foarte folositoare în tratarea răcelilor, guturaiului, sinuzitei, anumitor forme de alergii cum sunt astmul și rinita alergică sau "febra fânului". Pentru că pătlagina are și proprietăți antiseptice, ea poate fi folosită și ca remediu pentru durerile în gât, amigdalită și tuse.
Accelerează vindecarea rănilor
Pătlagina are în compoziție un anumit factor de creștere epidermic, ceea ce permite accelerarea procesului de vindecare în cazul rănilor și vânătăilor minore. Un studiu recent a arătat că 40 de persoane care au folosit gelul de aloe vera și gelul de pătlagină au avut rezultate promițătoare în vindecarea ulcerului piciorului3. Acesta se numără printre cele mai frecvente complicații cu care se confruntă pacienții cu diabet.
Se pot folosi frunzele proaspete ale plantei, spălate și lăsate la înmuiat în apă fierbinte. Rana sau leziunea poate fi apoi tamponată cu puțină vată înmuiată în ceaiul de pătlagină, lăsat la răcit în prealabil.
Benefică în tulburările digestive
Există unele dovezi care arată că anumiți compuși care se găsesc în frunzele și semințele de pătlagină au beneficii în ameliorarea disconfortului digestiv. Asta pentru că semințele conțin fibre solubile care pot absorbi apa în timp ce se deplasează prin tractul digestiv.
O analiză științifică recentă arată că frunzele de Plantago major pot încetini mișcările tractului digestiv - ca urmare, acest lucru poate ajuta la ameliorarea temporară a unor probleme precum diareea, împreună cu susținerea mișcărilor intestinale regulate4.
Mai mult, experții în fitoterapie spun că prin consumul de frunze de pătlagină și prin consumul unui ceai de pătlagină se pot calma simptomele constipației. Pătlagina are proprietăți laxative, iar frunzele sale, atunci când sunt consumate, conțin și multe fibre, care ajută tranzitul intestinal.
Semințele de pătlagină pot fi înmuiate în apă, pentru a se obține un laxativ similar cu psyllium. Se vor folosi una sau două lingurițe de semințe de pătlagină, care se lasă la înmuiat în două căni cu apă.
Tratează înțepăturile și mușcăturile de insecte
Pătlagina este un remediu excelent în cazul neplăcerilor cauzate de insecte. Poți aplica, de exemplu, rapid o cataplasmă sau compresă cu pătlagină, pentru a preveni mâncărimile pielii și pentru a împiedica formarea unor zone umflate și înroșite la locul înțepăturii.
Are efecte hepatoprotectoare
În ultimii ani, tulburările hepatice au fost principala cauză a deceselor în întreaga lume, potrivit statisticilor. Într-un studiu pe animale, efectuat acum mai mulți ani, extractul de semințe de Plantago major, a avut o activitate hepatoprotectoare, reducând nivelurile aspartat aminotransferaza (AST) şi alanin aminotransferază sangvină (ALT).
Efecte urogenitale
Suplimentele cu Plantago major sunt prescrise în negi uterini, ulcer uterin, menometroragie (menstruație care depășește șapte zile) și polimenoree (apariție a ciclului menstrual la intervale scurte). Datorită efectului diuretic pe care îl are, Plantago major este recomandată pacienților care se confruntă cu retenția urinară, hematurie și dureri de vezică și rinichi.
Efecte antioxidante și de eliminare a radicalilor liberi
Extractele din frunze și semințe de Plantago major au activitate antioxidantă, susțin oamenii de știință. Plantago major are în compoziție flavonoide precum luteolina, apigenina, hispidulina și baicaleina, care pot induce moartea celulelor canceroase, potrivit unui studiu mai vechi. În plus, extractele de Plantago major au efecte inhibitoare și citotoxice asupra adenocarcinomului și melanomului mamar și aceste rezultate preliminare ar putea fi justificate de activitatea citotoxică a flavonoidului luteolin-7-O-β-glucozidei, care se găsește în compoziția frunzelor de pătlagină.
Este eficientă în infecțiile fungice
În cadrul unor studii mai vechi, unele tipuri de extract de Plantago major au fost eficiente în tratamentul infecțiilor fungice, bacteriene și virale. Efectele împotriva malariei și împotriva infecției cu Giardia ale acestei plante au fost, de asemenea, dovedite. Totodată, extractul de Plantago major a arătat că ar avea o potență acceptabilă împotriva C. albicans comparabilă cu agenții antifungici sintetici. C. albicans este bacteria responsabilă de apariția candidozei.
Are efecte împotriva hipercolesterolemiei, aterosclerozei și hipoglicemiantei
Potrivit specialiștilor, frunzele de Plantago major pot inhiba progresia aterosclerozei și hipercolesterolemiei la animale prin raportul lecitină/colesterol. În plus, potrivit unui studiu mai vechi, semințele de Plantago major au efect hipoglicemiant la șoareci și au potențiale aplicații benefice în prevenirea complicațiilor diabetului.
Semințele au efect gastroprotector
Semințele plantei au un efect gastroprotector ridicat în comparație cu frunzele, datorită conținutului ridicat de mucilagii. De altfel, extractul de frunze de Plantago major a scăzut motilitatea duodenului și a avut, de asemenea, efect antidiareic în administrarea orală, în cadrul unei cercetări mai vechi. Semințele de Plantago major sunt recomandate și în ameliorarea simptomelor bolii inflamatorii intestinale. Totuși, specialiștii atrag atenția că deși administrarea orală a extractului de frunze poate ameliora simptomele ulcerului gastric, extractul din semințe nu are niciun efect asupra acestei afecțiuni. Dar atât extractele din semințe, cât și cele din frunze pot scădea aciditatea totală din organism.
Efecte adverse pătlagină
Potrivit experților americani, nu există efecte adverse cunoscute ale consumului de pătlagină și nu există contraindicații. Cu toate acestea, este posibil ca unii oameni să se confrunte cu diaree și cu hipotensiune arterială atunci când ingerează pătlagină.
Se poate și ca persoanele care au alergii - ca de exemplu alergii cutanate ori alergii alimentare - să fie alergice și la pătlagină. De altfel, consumul excesiv de frunze sau de semințe de pătlagină poate duce la simptome digestive ușoare, cum ar fi:
În cazuri foarte rare, un consum excesiv de frunze de pătlagină poate declanșa reacții adverse mai severe, inclusiv anafilaxia, care este un tip de reacție alergică care poate să pună viața în pericol. Având aceste reacții adverse, este indicat să discuți cu medicul înainte de a consuma sau de a utiliza Plantago major în forma sa brută.
În majoritatea balsamurilor sau cremelor nu se află într-o concentrație suficient de mare de pătlagină astfel încât să existe riscul apariției unor efecte adverse. Suplimentele de fibre din semințele de Plantago ar putea declanșa anumite probleme digestive, așa că mare atenție atunci când le consumi.
Este bine ca planta să fie evitată în timpul sarcinii
Femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să știe că folosirea unor suplimente ori remedii din pătlagină s-ar putea să nu fie indicată. Nu există suficiente informații cu privire la cât de sigură este această plantă, așa că trebuie ca femeile să evite pătlagina când sunt însărcinate sau alăptează.
Modalități de administrare
Pentru că pătlagină are o paletă largă de întrebuințări, este dificil de spus care este doza recomandată. De regulă, doza zilnică recomandată este de 3-5 g de plantă sub formă de pulbere de 1-3 ori pe zi sau 150 ml (o cană) de ceai de pătlagină de 3-4 ori pe zi. Cantitatea și tipul de administrare vor depinde de motivul pentru care medicul îți recomandă pătlagină. Este bine să reții, deci, că pătlagina poate fi folosită sub formă de infuzie (ceai), poate fi ingerată sub formă de capsule, există chiar și tinctură de pătlagină, sirop și extract. Înainte de a începe să iei suplimente cu pătlagină, este deosebit de important să discuți cu un medic ori cu un specialist în fitoterapie.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.