Ceaiurile îți pot fi aliat de preț în lupta cu răceala, însă adevărul este că unele sunt mai eficiente decât altele în combaterea simptomelor specifice. Prin simpla căldură, puțin superioară celei a corpului, în jur de 40 de grade, combinația de flavonoide, miere și lămâie poate calma instantaneu inflamația mucoasei faringo-esofagiene și ușura respirația, deblocând și fluidificând secrețiile. Iată câteva idei de ceaiuri pentru răceală care să te ajute să treci mai ușor peste această afecțiune, potrivit doc.ro.
Știai că un ceai de plante medicinale poate desfunda nasul și ușura respirația, iar ceaiul de ceapă poate combate tusea productivă? Ceaiurile conțin anumiți compuși activi specifici, astfel încât durerile în gât, congestia nazală și starea generală de rău sunt ușurate. Așadar, dacă alegi anumite ceaiuri, răceala se va manifesta mai blând și totodată se va vindeca mai rapid.
Când te confrunți cu o răceală, este deosebit de importantă în procesul de vindecare și hidratarea corespunzătoare, mai ales că stările subfebrile și febrile se însoțesc de transpirații profuze sau semnificative. Ceaiurile calmante și cu ușor efect sedativ te ajută să te odihnești mai bine întrucât, de multe ori, o răceală simplă sau poate chiar și gripă, se pot îmbunătăți după câteva zile de somn și odihnă mai serioasă.
Ceaiul din amestec de plante, îndulcit cu miere
Prepară un ceai din amestec de plante precum mușețelul, menta și teiul. Pune la fiert 300 ml de apă, iar când clocotește, adaugă câteva flori de tei (sau două pliculețe), dă focul mic și lasă la fiert 5 minute. Oprește apoi focul, pune și câte un pliculeț de ceai de mușețel și de mentă, acoperă vasul și lasă la infuzat 10 minute. Strecoară ceaiul, apoi îndulcește-l cu miere și îl poți bea.
Ceaiul din plante nu te va deshidrata, așa cum o face ceaiul negru, de exemplu, și va calma și durerile din gât, în timp ce mierea cu proprietățile ei calmante și antiseptice va combate nu numai durerea în gât, ci și tusea. Un asemenea ceai te va ajuta să expectorezi dacă ai tuse productivă, însă trebuie să consumi cam 3 căni pe zi.
Ceaiul de echinacea
Pe lista cu ceaiuri pentru răceală se numără și cel de echinacea. Se crede că ceaiul de echinaceea poate ajuta la tratarea răcelilor prin creșterea imunității și reducerea inflamației. Unele studii sugerează că echinacea poate reduce durata și severitatea simptomelor răcelii comune, precum tusea, congestia nazală și febra. Cu toate acestea, nu există încă suficiente dovezi științifice pentru a confirma în mod clar eficacitatea echinaceei în tratarea răcelilor.
Anumite cercetări sugerează că unii compuși din echinacea pot ajuta la activarea celulelor imunitare, cum ar fi macrofagele și celulele T, care joacă un rol important în lupta împotriva infecțiilor. De asemenea, echinacea poate ajuta la reducerea inflamației, care poate agrava simptomele răcelii.
Cu toate acestea, există și studii care sugerează că echinacea poate fi ineficientă în prevenirea sau tratarea răcelii, iar altele sugerează că nu este suficient de puternică pentru a avea un efect semnificativ asupra simptomelor răcelii. De asemenea, trebuie menționat că echinacea poate interacționa cu anumite medicamente și poate cauza reacții alergice la unele persoane, de aceea e bine să ceri sfatul medicului de familie sau al unui fitoterapeut înainte de a utiliza acest ceai.
Ceaiul de ghimbir
Când vorbim despre ceaiuri pentru răceală trebuie să includem și ghimbirul. Folosit de secole în tratarea durerilor de gât și a congestiei nazale, ceaiul de ghimbir poate fi de mare ajutor în tratarea răcelilor. Acesta combate și problemele gastrointestinale, redând apetitul persoanelor răcite.
Studiile au arătat că ghimbirul poate ajuta la reducerea inflamației prin inhibarea producției de compuși inflamatorii în organism, cum ar fi prostaglandinele și leucotrienele. De asemenea, ghimbirul poate ajuta la întărirea sistemului imunitar prin stimularea producției de celule imune, cum ar fi celulele T și celulele B, care pot ajuta la combaterea infecțiilor. Un studiu mai vechi a arătat că ghimbirul poate inhiba creșterea bacteriilor, inclusiv a celor care cauzează infecții respiratorii.
În plus, consumul de ceai de ghimbir poate ajuta la reducerea simptomelor răcelii. De exemplu, ghimbirul poate ajuta la reducerea durerilor de cap și la calmarea gâtului inflamat și a tusei. De asemenea, ghimbirul poate ajuta la reducerea congestiei nazale și la deschiderea căilor respiratorii.
Ceaiul de soc
Se pare că extractul de soc accelerează vindecarea infecțiilor tractului respirator, așa că și ceaiul de soc poate fi unul dintre acele ceaiuri pentru răceală la care să apelezi pentru combaterea simptomelor deranjante. Ceaiul de soc este adesea folosit ca remediu natural pentru răceală și gripă, deoarece are proprietăți antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii.
În plus, consumul de ceai de soc poate ajuta la creșterea producției de transpirație, ceea ce poate ajuta la eliminarea toxinelor și a febrei din organism. De asemenea, socul conține flavonoide și vitamina C, care pot ajuta la întărirea sistemului imunitar și la protejarea organismului împotriva infecțiilor.
Ceaiul de scorțișoară
Antioxidanții din ceaiul de scorțișoară ajută organismul să se revigoreze în timpul unei răceli. Trebuie să fii atent, însă: dacă scorțișoara se regăsește în concentrații prea mari, poate cauza iritații la nivelul gâtului ori cavității bucale.
Pentru a pregăti un ceai de scorțișoară pentru răceală ai nevoie de două bețe de scorțișoară sau o linguriță de scorțișoară măcinată, două căni de apă, miere și două felii de lămâie. Pune apa la fiert într-un ibric, iar când fierbe, adaugă bețele de scorțișoară sau scorțișoara măcinată. Lasă ceaiul la foc mic timp de 10 minute, apoi stinge focul și strecoară bețele sau pudrea de scorțișoară cu o sită. Adaugă o linguriță de miere și două felii de lămâie și poți bea ceaiul cald.
Ceaiul de lămâie
Ceaiul de lămâie este adesea folosit ca un remediu natural pentru simptomele răcelii, deoarece lămâia conține vitamina C și alte substanțe nutritive care pot ajuta la reducerea inflamației și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, ceaiul de lămâie poate ajuta la hidratarea corpului și la reducerea durerilor de gât și a tusei. Mare atenție însă, dacă ceaiul de lămâie conține prea multă zeamă de lămâie, e posibil să irite gâtul, accentuând durerile și tusea.
Deși nu există multe studii privind efectele directe ale ceaiului de lămâie asupra răcelii, unele cercetări sugerează că lămâia poate fi utilă în reducerea inflamației și a durerii de gât. De asemenea, consumul de lichide calde, cum ar fi ceaiul de lămâie, poate ajuta la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea congestiei nazale.
Ceaiul de ceapă, remediu natural pentru tuse
Pe lângă acele ceaiuri pentru răceală binecunoscute, poți apela și la ceaiul de ceapă, dacă răceala ta se manifestă și prin tuse productivă. Datorită conținutului de sulf, ceapa se poate dovedi o armă excelentă împotriva infecțiilor tractului respirator superior.
Pentru a prepara acest ceai trebuie să fierbi la foc mic două cepe cu tot cu coajă în 500 ml de apă. După 15 minute de la începutul fierberii, oprești focul și lași câte minute la răcit. Apoi strecori ceaiul de ceapă și îl îndulcești cu o linguriță de miere, deoarece, cum spuneam, și mierea contribuie la combaterea tusei.
Ce mai poți face pentru a ușura simptomele răcelii?
Pe lângă consumul acestor ceaiuri pentru răceală, poți face și alte lucruri pentru a te simți mai bine în timpul răcelii:
Consumă multe supe calde, mai ales supă de pui. Cercetările sugerează că există anumite beneficii ale acesteia, cum ar fi că reduce inflamația în tractul respirator, poate ajuta la desfundarea căilor respiratorii superioare și îmbunătățește hidratarea (când ești răcit, organismul pierde multe fluide prin transpirație și secreții).
Mănâncă alimente crude bogate în vitamina C (kiwi, portocale, ardei gras, roșii etc.), deoarece este dovedit științific că această vitamină scurtează durata răcelii.
Ia bomboane de supt pentru durerile în gât, pe bază de miere, propolis, lidocaină, întrucat acestea stimulează saliva, care menține gâtul hidratat și reduce durerile și usturimea.
Apelează la medicamente care pot ușura simptomele, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen. Atenție la doze și timpul de utilizare, nu lua mai mult decât trebuie, cu gândul că îți va trece mai repede răceala! Paracetamolul este foarte periculos în doze mari, deoarece poate da toxicitate hepatică. Administrarea necorespunzătoare poate duce la insuficiență hepatică acută, care pune viața în pericol dacă nu este tratată prompt prin îngrijire medicală intensivă.
Odihnește-te suficient, cum se spune în popor, „nu duce răceala pe picioare”. Pentru a evita complicațiile răcelii și a limita răspândirea bolii la persoanele cu care vii în contact, dar și pentru a da corpului corpului ocazia să se concetreze pe lupta cu virusul, e indicat să nu faci eforturi și să stai cât mai mult așezat sau în pat.
Dacă simptomele nu se ameliorează în câteva zile cu ajutorul acestor ceaiuri pentru răceală și al altor remedii naturale despre care am discutat, ba chiar observi că se agravează, apelează la ajutor de specialiate. Medicul de familie te va consulta și îți va stabili diagnosticul, în funcție de manifestările răcelii. Tratamentul administrat la recomandarea medicului va calma simptomele și, totodată, va reduce riscul de complicații.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.