Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Lucrările la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Mănăștur, sfințite de ÎPS Timotei și PS Emilian Crișanul
(FOTO) Lucrările la Biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Mănăștur, sfințite de ÎPS Timotei și PS Emilian Crișanul
29/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Din nou acasă la Cuvioasa, în luna Cuvioasei și a Sfântului Dimitrie cel Nou. Cum am fi putut gândi altfel atunci când am făcut primii pași spre biserica din Parohia Mănăștur, dacă nu că mergem din nou acasă la Sfânta Cuvioasă Parascheva? Cât despre „luna Cuvioasei și a Sfântului Dimitrie”, un lucru e cert: oricât de multe alte evenimente personale am avea fiecare, menite a ni se fi întâmplat, de-a lungul vieții, în a zecea lună a anului, ceea ce ne unește în chip deosebit în luna octombrie sunt zilele de 14, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, și de 27, ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie. 

Așadar, astăzi, în Duminica a 24-a după Rusalii, pentru a treia oară la Mănăștur. Prilejul, unul binecuvântat, plin de emoție și încărcătură duhovnicească: sfințirea lucrărilor la Casa lui Dumnezeu ocrotită de Cuvioasa și Sfânta Liturghie Arhierească, săvârșite de Ierarhii arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. 

Povestind adesea, în scris și imagini, Liturghiile Arhierești și evenimentele din jurul acestora, la care cu bucurie participăm, ”întâmplarea” a făcut să fim părtași, fără a-l cunoaște personal, câtorva dintre cele mai importante evenimente din viața Părintelui Paroh de la Mănăștur: hirotonia întru diacon la Catedrala istorică a Aradului; hirotonia întru preot în singura biserică din municipiul Arad închinată Sfântului Apostol Andrei; sfințirea primelor lucrări săvârșite, împreună cu comunitatea încredințată spre păstorire, la lăcașul de închinare; Liturghia Arhierească urmată de botezul mezinului familiei, Andrei-Nicolae pe care, de altfel, astăzi aveam să îl revedem împreună cu fratele mai mare care, în timpul înconjurării Bisericii purta icoana Cuvioasei în brațe. 

Ierarhii noștri, de pe Colina Bucuriei spre colina jertfei și implicării comunității din Mănăștur pentru a-i așeza haina sfințeniei. Pentru că dacă acum două zile îi vedeam împreună purtându-ne în rugăciuni pe Dealul Patriarhiei, astăzi, din nou în împreună-rugăciune pentru noi toți i-am văzut preț de câteva ore. 


Textele scripturistice dăruite în această zi lumii, ca întotdeauna, pansament peste rănile de tot felul ale timpului nostru. Căci, Apostolul și Evanghelia vin și ne răspund chiar înainte ca noi să întrebăm măcar: ”Fraților, Hristos este pacea noastră!”, ”Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace!”, ”Nu te teme!”, ”Nu plângeți!”, ”Copilă, scoală-te!”.

În Cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a așezat la sufletele credincioșilor, pe baza textului scripturistic de la Luca 8, 41-56, în care se vorbește despre învierea fiicei lui Iar și vindecarea unei femei bolnave de scurgere de sânge, un îndemn bun de purtat pe drumul mântuirii: „Să ne apropiem de Dumnezeu cu frica, cu timiditatea, cu respectul pe care l-a avut femeia din Evanghelia de astăzi”.

„În această a 24-a Duminică după Rusalii, Evanghelia ne vorbește despre minunea pe care Mântuitorul o face prin Învierea fiicei lui Iair. Trei învieri a făcut Mântuitorul Iisus Hristos, în afară de cea a lui Însuși: a fiului văduvei din Nain, a fiicei lui Iair și a prietenului Său Lazăr. Înainte de a ajunge la Iair, mai marele sinagogii iudaice, care venise să Îl roage să îi vindece fiica de doar 12 ani care trăgea să moară, îl oprește cineva care spune că fiica acestuia a murit. În acest timp, o femei necunoscută din mulțime, care își chletuie averea cu doctorii pentru a-și vindeca boala, scurgerea de sânge, a nădăjduit că atingându-se de Mântuitorul se va vindeva. Pe ascuns, s-a atins și s-a vindecat. „Cine s-a atins de Mine?” a întrebat Mântuitorul, căci simțise puterea care ieșise din El. Femeia a mărturisit, iar Mântuitorul i-a spus „credința ta te-a mântuit”. Iată ce răspuns frumos la credința acestei femei. Credință comună și pentru Iair care a crezut că o poate vindeca pe fiica sa, că o poate învia. Mântuitorul a luat mâna fetei moarte și i-a zis: Copilă, scoală-te! Și a înviat fiica lui Iair. 

Moartea a fost un accident în viața umanității. Adam și Eva au avut posibilitatea să devină nemuritori. Moartea, ca principiu al răului, nu corespunde planului lui Dumnezeu. Dumnezeu nu a creat lumea ca să se distrugă, ci ca să se înnoiască mereu. Pentru ca ceilalți să creadă în Învierea Sa, Mântuitorul dă aceste exemple de învieri, că Îi stă în putință să facă aceasta. 

Să ne apropiem de Dumnezeu cu frica, cu timiditatea, cu respectul pe care l-a avut femeia din Evanghelia de astăzi, căci Dumnezeu cunoaște și gândurile ascunse, și dacă sunt de bine le răsplătește așa  cum afăcut cu femeia aceasta.”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care, totodată i-a felicitat pe toți cei care au contribuit la înnoirea acestei biserici: părintele paroh, credincioșii, oameni de bine, autoritățile locale și județene. „Vă felicităm pe toți pentru implicare și sprijin pentru înfăptuirea acestei lucrări. Tot ce facem și plinim în lume bine, știm că are veșnicia garantată.”, a mai adăugat Înaltpreasfinția Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, în semn de deosebită prețuire și părintească dragoste a Ierarhilor arădeni, Părintele Paroh Vasile-Valentin Strâmbei a primit o diplomă pentru toată lucrarea duvohnicească și gospodărească din parohia încredințată spre păstorire în urmă cu trei ani.

29 octombrie 2023, Liturghie Arhierească și sfințirea bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Mănăștur, bucurie și împlinire în comunitate, zâmbete, pace, bucurie, timp pentru Dumnezeu și oameni. Timp în care chemați am fost ca „În mijlocul atâtor boli, suferință și moarte, să rămânem vii aici și dincolo de moarte împreună cu Hristos”, după îndemnul Preasfințitului Părinte Emilian. Împreună cu Hristos, pacea noastră, care vine și ne spune întotdeauna la timpul potrivit: ”Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace!”, ”Nu te teme!”, ”Nu plângeți!”, ”Copilă, scoală-te!”.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.