Bucurie pe Colina Bucuriei, acolo unde, la sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, așezate au fost în deplină rânduială toate cele necesare unui praznic cu multă încărcătură duhovnicească de care să se bucure pelerinii veniți din tot cuprinsul țării și nu numai, pentru a fi în comuniune pe Calea Sfântului cunoscut și simțit ca ”omul ceresc”, ”îngerul pământesc”, ”locașul dumnezeiesc, de minuni izvorâtor”, ”învățătorul tinerilor”, ”întărirea bătrânilor”, ”doctor iscusit al bolnavilor”, ”mângâiere a celor întristați”: Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și al tuturor acelora care simt în întâlnirea cu el iubirea milostivă a lui Dumnezeu, despre care a vorbit Preafericitul Părinte Patriarh în cuvântul de învățătură rostit astăzi pe Dealul Patriarhiei – Colina Bucuriei.
Anul acesta, bucuria de pe Colină a fost îmbogățită de întâlnirea pentru prima dată a Sfinților Dimitrie (Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Dimitrie Basarabov), prin aducerea Moaștelor Sfântului Dimitrie ieri prăznuit, dar și a Icoanei Maicii Domnului Panaghia Soumela din Grecia, și nu face altceva decât vorbească celor ce vor să audă și să arate celor ce vor să vadă frumusețea tihnită, așezată pe calea veșniciei, a Ortodoxiei, a „legăturii dintre țările ortodoxe, prin Sfinți, prin Moaște și prin Icoane”.
Pentru noi, credincioșii arădeni, ea, bucuria, sporită a fost de prezența în impresionantul sobor de Ierarhi, condus de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a Ierarhilor noștri, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Emilian Crișanul. Au fost acolo și au dus rugăciunile cetății noastre spre mijlocire înaintea lui Dumnezeu, Sfântului Dimitrie cel Nou și a oaspeților săi, Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir și Maica Domnului.
Împreună cu ei, în împreună-rugăciune și împreună-bucurie, încă 42 de Ierarhi, care, prin prezența lor, au făcut ca Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită cu prilejul hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, să fie o Liturghie a credincioșilor de pretutindeni, risipind barierele de orice fel și lăsând loc păcii și bucuriei:
27 octombrie 2023. Sfântă Liturghie Arhierească pe Colina Bucuriei în care cu toții am fost cuprinși, prin prezența celor peste 40 de Ierarhi adunați împrejurul Patriarhului României și a zecilor de mii de pelerini despre a căror jertfă/pelerinaj Preafericirea Sa avea să spună că le va așeza în suflet două mari daruri: Pacea și Bucuria.
Foto: Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului
„Pelerinii simt prezența Harului Duhului Sfânt lucrător în Sfinți și se bucură, iar cei care nu au credință se tulbură. Sfinții adună popoarele în comuniune și dăruiesc fiecărui închinător două daruri mari în suflet: Pace și Bucurie. Sunt darurile pe care Mântuitorul Iisus Hristos Cel Răstignit și Înviat le-a dat ucenicilor și femeilor mironosițe după Înviere.
Pacea și bucuria pe care o dăruiesc Sfinții prin Moaștele și prin Icoanele lor sunt semnul iubirii lor, prezenței lor sfințitoare și întăritoare în viața pelerinilor.
Pelerinajul nu este timp pierdut și osteneală zadarnică. Pelerinajul este un mare câștig duhovnicesc, care ne reamintește că suntem pelerini pe pământ și că ne îndreptăm spre cetatea netrecătoare, spre cetatea noastră definitivă. Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieții noastre, prin umplerea ei de prezența smerită și milostivă a lui Hristos. Pelerinajul este un act de credință, de speranță și de iubire, dar și un moment de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. Este și un act de pocăință pentru păcate și este un prilej de a cere Sfinților să ne ajute să Îl iubim pe Dumnezeu, cum L-au iubit ei. Să ne dăruiască putere ca fiind călători în lumea aceasta să ajungem în cele din urmă la Patria Cerească.”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
O zi cu și pentru Dumnezeu și oameni de la adăpostul căreia, prin dragostea Înaltpreasfințitului Părinte Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania din Biserica Ortodoxă a Greciei, țara noastră va avea o părticică din Moaștele Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, grație darului pe care astăzi Înaltpreasfinția Sa L-a făcut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.