Expoziţia omagială "120 de ani de la naşterea Principelui Nicolae" a fost vernisată, marţi, la bordul fregatei "Mărăşeşti", navă care a fost în serviciul Marinei Militare Române între anii 1920 şi 1961.
Potrivit comunicatului de presă emis de Forțele Navale Române, ”vernisajul expoziției omagiale „120 de ani de la nașterea Principelui Nicolae”, a fost organizat la bordul fregatei Mărășești pentru a marca, în rândul comunității locale din Constanța și personalului din Marina Militară Română, importanța deosebită a legăturii pe care Alteța Sa Regală Principele Nicolae a avut-o cu distrugătorul „Mărășești”, navă militară care a fost în serviciul Marinei Militare Române în perioada 1920-1961. Ulterior, în anul 1990, tradițiile acestei nave au fost preluate de distrugătorul „Mărășești”, încadrat, în anul 2001, în clasa fregatelor, așa cum se prezintă și în prezent. ”
Cu acest prilej, Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a subliniat în mesajul adresat cu ocazia vernisajului că "astăzi, viaţa de ostaşi marinari a rămas condusă de aceleaşi valori ale datoriei, conştiinţei şi onoarei, iar ceea ce în urmă cu 100 de ani însemna o mică Marină, astăzi Forţele Navale Române reprezintă un pilon de stabilitate regională şi un furnizor credibil de securitate la standardele Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice".
„Cea mai mare navă de război construită vreodată în România, în şantierul naval Mangalia, după un proiect românesc, între anii 1978 şi 1985, a fost lansată la apă în anul 1985, iar de atunci a făcut parte din serviciul Forţelor Navale Române, timp în care a executat numeroase misiuni naţionale şi internaţionale, alături de partenerii străini, şi a participat la numeroase exerciţii multinaţionale desfăşurate în bazinul Mării Negre. În prezent, fregata 'Mărăşeşti', componentă importantă a Flotilei 56 Fregate 'Contraamiral Horia Macellariu', structură subordonată Comandamentului Flotei 'Viceamiral Vasile Urseanu', reprezintă una dintre cele trei fregate cu care Forţele Navale Române contribuie la consolidarea şi asigurarea securităţii şi stabilităţii în zona de responsabilitate", se arată în comunicat.
Conform aceleiași surse, Marina Militară Română a avut numeroase legături deosebite cu Casa Regală a României, precum şi cu Principele Nicolae, care, în februarie 1919, a fost admis la Colegiul Militar Regal din Marea Britanie, fiind cel mai tânăr elev din istoria şcolii înfiinţată în anul 1440. În vara anului 1922, Principele Nicolae a absolvit Colegiul Militar Regal, Secţia Marină, iar, în calitate de cadet, a urmat Şcoala Navală Regală de la Dartmouth, timp de patru ani. În anul 1929, Principele Nicolae s-a aflat la comanda Distrugătorului "Mărăşeşti", cu care a executat un marş internaţional în Marea Mediterană.
În anul 1930, Principele Nicolae a fost avansat la gradul de viceamiral, iar la data de 1 mai 1931, prin Înaltul Decret Regal nr. 1558, a fost numit în funcţia de Inspector General al Marinei.
Din calitatea de Inspector General al Marinei, Principele Nicolae a transmis către marile unităţi din subordine, următorul prim mesaj: "Prin Înalt Ordin cu numărul 1558 din 7 Mai 1931, Majestatea Sa Regele Mi-a încredinţat conducerea Marinei de Războiu. Mica noastră Marină, pentru a păşi cu siguranţă în dezvoltarea ei, are nevoie de o tradiţie puternică şi de o doctrină, care, odată asimilate, să facă să dispară divergenţele de idei. În viaţa noastră de ostaş şi marinar, care-i plină de primejdii şi de responsabilităţi, să fim conduşi de Datorie, Conştiinţă şi Onoare.".
Foto: Forțele Navale Române
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.