Național Cultură Ultima oră
Cărți care vorbesc despre Curaj, nominalizate pentru Premiul ”Monica Lovinescu”
Cărți care vorbesc despre Curaj, nominalizate pentru Premiul ”Monica Lovinescu”
20/10/2023 ⋅ 0 comentarii

Editura Humanitas a publicat lista scurtă (în ordine alfabetică) a cărților nominalizate pentru Premiul ”Monica Lovinescu”. Sunt cărți care „au una dintre trăsăturile principale ale Monicăi Lovinescu: curajul”.

„Am selectat, dintre aparițiile ultimilor trei ani, cărți care au una dintre trăsăturile principale ale Monicăi Lovinescu: curajul. Este vorba aici de curaj în sensul larg al cuvântului, de temeritatea intelectuală pe care o cer unele subiecte, cercetările ample, schimbările de perspectivă, traducerile unor cărți fundamentale, migala unei ediții critice. În același timp, prin cărțile alese pe lista de nominalizări dorim să le mulțumim celor care depun în bibliotecă și la masa de scris un efort de durată, chiar dacă nu obțin, adesea, vizibilitatea meritată și, de altminteri, nici n-o caută. Dar strădania lor ține de acea frumusețe care, dacă nu va salva lumea, măcar va păstra în viață cultura“, transmite juriul, alcătuit din Alexandru Călinescu, Ioana Pârvulescu (președinte) şi Răzvan Purcărea.

Premiul „Monica Lovinescu“ acordat de Fundația Humanitas Aqua Forte a fost înființat în 2023, an care marchează centenarul nașterii uneia dintre femeile remarcabile ale istoriei României moderne. Spre deosebire de premiile literare existente în prezent, care privilegiază beletristica, Premiul „Monica Lovinescu“ este dedicat cărților de nonficțiune din zona umanistă și unor demersuri intelectuale de anvergură (editare de ediții critice, coordonarea unor lucrări ample, traduceri dificile din patrimoniul cultural universal).

Anul acesta, au intrat în discuție cărțile publicate în intervalul 2021–septembrie 2023, apoi premiul se va acorda anual, pornind de la data când s-au publicat precedentele nominalizări.

Premiul, în valoare de 10 000 de euro, va fi decernat în cadrul Galei „Monica Lovinescu“, care va avea loc la Ateneul Român pe 19 noiembrie, de la ora 19.00.

Cărțile nominalizate:

1. 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐀𝐫𝐝𝐞𝐥𝐞𝐚𝐧𝐮 (editor), 𝐄𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐥𝐚̆ 𝐍𝐢𝐜𝐨𝐥𝐚𝐞 𝐒𝐭𝐞𝐢𝐧𝐡𝐚𝐫𝐝𝐭, 22 de volume, Editura Polirom, 2021

2. 𝐀𝐥𝐞𝐱𝐚𝐧𝐝𝐫𝐚 𝐅𝐮𝐫𝐧𝐞𝐚, 𝐉𝐮𝐫𝐧𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐥𝐮𝐢 𝟔𝟔. 𝐍𝐨𝐚𝐩𝐭𝐞𝐚 𝐢̂𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐦 𝐚𝐫𝐬, Editura Humanitas, 2022

3. 𝐂𝐚̆𝐭𝐚̆𝐥𝐢𝐧 𝐏𝐚𝐯𝐞𝐥, 𝐀𝐧𝐢𝐦𝐚𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐧𝐞 𝐟𝐚𝐜 𝐨𝐚𝐦𝐞𝐧𝐢, Editura Humanitas, 2021

4. 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭𝐢𝐧 𝐕𝐚𝐬𝐢𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮 (𝐜𝐨𝐨𝐫𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫), 𝐌𝐨𝐫𝐟𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐚 𝐧𝐞𝐯𝐢𝐧𝐨𝐯𝐚̆𝐭̦𝐢𝐞𝐢. 𝐀𝐥𝐟𝐚𝐛𝐞𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐟𝐞𝐦𝐢𝐧𝐢𝐧𝐞 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐬𝐦, Editura Litera, 2022

5. 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐧𝐚 𝐕𝐚𝐳𝐚𝐜𝐚 (𝐭𝐫𝐚𝐝𝐮𝐜𝐞𝐫𝐞), 𝐂𝐡𝐚𝐭𝐞𝐚𝐮𝐛𝐫𝐢𝐚𝐧𝐝, 𝐌𝐞𝐦𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐝𝐢𝐧𝐜𝐨𝐥𝐨 𝐝𝐞 𝐦𝐨𝐫𝐦𝐚̂𝐧𝐭, ediție integrală, 2 volume, Editura Vremea, 2021


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.