Carmen Petra-Basacopol, una dintre marile compozitoare ale „generației de aur” a muzicii românești, membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a trecut la cele veșnice la 97 de ani.
„Dragi prieteni, astăzi îi aducem un ultim omagiu compozitoarei Carmen Petra Basacopol, care a trecut în lumea celor veșnice la venerabila vârstă de 97 de ani. În anul 2021 Carmen Petra Basacopol a fost invitata noastră în cadrul Programului "Aniversare", Program dedicat celebrării marilor personalități culturale aflate în viață și a fost sărbătorită la împlinirea frumoasei vârste de 95 de ani. Îi mulțumim pentru toate darurile muzicale pe care ni le-a lăsat mostenire și îi dorim Drum lin in lumină… Dumnezeu sa o odihneasca in pace și in amintirea noastră!”, a transmis doamna Alice Barb și Echipa Casei Artelor Dinu Lipatti.
Laureată a Premiilor Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, distinsă în 1980 cu Premiul Academiei Române, Carmen Petra-Basacopol avea doctoratul în muzicologie la Universitatea Sorbona (1975), sub îndrumarea lui Jacques Chailley. Carmen Petra Basacopol a absolvit mai întâi cursurile Facultăţii de Filosofie din Bucureşti, apoi pe cele ale Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia compoziţie, unde a studiat cu maeştrii Mihail Jora, Paul Constantinescu, Theodor Rogalski. A participat la Cursurile internaţionale pentru muzică nouă de la Darmstadt.
Creația sa componistică cuprinde toate genurile, cu o afinitate mai accentuată către genurile de concert instrumental (concerte pentru vioară, violoncel, pian, flaut, harpă), lied (peste 200 de lieduri), operă (Apostol Bologa, Inimă de copil) și balet (Miorița, Cei șapte corbi, Ciuleandra, Fata mării). De asemenea, un repertoriu bogat l-a dedicat harpei, instrument preferat și simbolic pentru întreaga sa creație componistică.
Între cele peste 100 de opusuri semnate de Carmen Petra-Basacopol, muzica de cameră ocupă un loc privilegiat, harpa fiind unul dintre cele mai îndrăgite instrumente.
Carmen Petra Basacopol a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler pentru cariera sa și pentru rolul avut in promovarea muzicii românești.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Foto1: Casa Artelor Dinu Lipatti
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.