Național Din Arad Învățământ Religie Ultima oră
PS Emilian, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci: Creștinismul are la bază actul ultim al celei mai sublime prietenii: moartea pentru prieteni - jertfă săvărșită de Dumnezeu-Fiul
PS Emilian, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci: Creștinismul are la bază actul ultim al celei mai sublime prietenii: moartea pentru prieteni -  jertfă săvărșită de Dumnezeu-Fiul
10/09/2023 ⋅ 0 comentarii

La doar 10 zile de la Începerea Noului An bisericesc și cu un pas mic înaintea începerii celui școlar, zorii acestei Duminici, numită Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, au revărsat asupra lumii bogăție de daruri și sensuri. Suficient este, însă, adesea, a ne odihni la adăpostul și numai a unui singur cuvânt pentru a ne lega cu sfori nevăzute, dar trainice, de Cer. 

Cuvântul, care astăzi lesne străbate de dincolo de toate și care s-a tot făcut auzit în cetate, înaintea, în timpul și după Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși la Timișoara (ITO 2023) este prietenie

Și spune Evanghelia de astăzi, de la Ioan 3, 13-17, relatând un pasaj din Convorbirea lui Iisus cu Nicodim, că „Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”... completând ulterior, cale de câteva capitole distanță, 15, 13-14, că „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii Mei...”. 

„Voi sunteți prietenii Mei”, tot auzim de peste veacuri, au auzit miile de tineri de la ITO 2023 și au auzit și credincioșii care, în această Duminică dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, la Mănăstirea „Sf. Maria” din Techirghiol, jud. Constanța, în prezența Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul. Binecuvântat arc peste țară, în care Ierarhul ne-a purtat părintește și prietenește și pe noi, arădenii, în rugăciune.

 „Învățătura creștină este izvor de lumină și comuniune”, le-a reamintit Preasfinția Sa credincioșilor, dând citire Mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la începutul Anului Școlar 2023-2024.

„Într-o societate tehnicizată și secularizată, în care valorile spirituale sunt neglijate, fiind promovate adesea nonvalorile și modelele efemere, este necesară reașezarea educației pe învățătura izvorâtă din Evanghelia iubirii smerite şi milostive a lui Hristos. Prin transmiterea cu înțelepciune, răbdare și iubire a valorilor perene ale credinței creștine, se descoperă sensul profund spiritual al vieții, se cultivă iubirea față de oameni și față de întreaga creație a lui Dumnezeu, se promovează comuniunea între generații...”, a transmis Preafericirea Sa. 

În Cuvântul de învățătură așezat la sufletele tinerilor de toate vârstele prezenți la Mănăstirea Maicii Domnului de la Techirghiol, accentuând  tocmai ideea Învățăturii creștine care este izvor de lumină și comuniune, Ierarhul arădean a vorbit despre prietenia cu Dumnezeu și oamenii care se fundamentează pe faptul că la „baza creștinismului stă actul ultim al celei mai sublime prietenii: moartea pentru prieteni -   jertfă săvărșită de Dumnezeu-Fiul”.

CUVÂNTUL IERARHULUI


„În Evanghelia rânduită de Biserică a se citi în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, de la Ioan 3, 13-17, ni se prezintă o parte din Convorbirea lui Iisus cu Nicodim. Mai exact, concentrat, răspunsul dat fariseului Nicodim, acea învățătură creștină care să ne fie nouă, tuturor, „izvor de lumină și comuniune” după cum ați auzit în mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai înainte citit. 

Vorbește Evanghelia acestei zile despre Cer, despre Cruce, despre Iubire. Toate acestea frumos împachetate în ceea ce mai zilele trecute era pe buzele miilor de tineri ortodocși adunați din lumea întreagă la Timișoara: prietenia sublimă dăruită de Dumnezeu-Fiul tuturor, prin jertfa Sa pe Cruce. Creștinismul are la baza lui actul ultim al celei mai sublime prietenii: moartea pentru prieteni -   jertfă săvărșită de Dumnezeu-Fiul... o jertfă smerită, din dragoste față de oameni, răbdătoare, plină de iubire și nicidecum una spre impresionarea oamenilor. 

Și este cu atât mai important a vorbi acum despre această prietenie, această trăsătură ființială divino-umană, și a o așeza înaintea învățăceilor de toate vârstele, care de mâine se vor așeza în bănci pentru un nou an școlar, cu cât în lume se simte o lipsă profundă a prieteniei adevărate. O prietenie construită sănătos, cu dragoste sinceră și jertfelnică, în plan vertical cu Dumnezeu și în plan orizontal, între oameni. 

Versetul de la Ioan 15, 14, „Voi sunteți prietenii mei”, care a fost și Motto-ul ITO 2023,          continuă cu câteva cuvinte care ne arată că această prietenie nu ni se cuvine pur și simplu ci ne putem împărtăși de ea doar dacă „faceți ceea ce vă poruncesc”.

Așadar, prietenia noastră cu Dumnezeu se întemeiază pe iubirea Lui milostivă și pe cele trei virtuți teologice: credința, nădejdea și dragostea. Prietenia noastră cu Dumnezeu se bazează pe rugăciune, pe dialog, pe comunicare. Când încetăm să mai comunicăm cu El, legătura slăbește și cu timpul se rupe. Odată ruptă, pierdem prietenia și nu ne rămâne decât să ne întrebăm, dacă nu suntem prietenii Lui, atunci ai cui prieteni suntem?

Deloc de neglijat și foarte bine de cultivat este și prietenia cu oamenii. Sfânta Scriptură ne oferă multe învățături cu privire la prietenie, dar și la paza față de prieteni, fiindcă ei se pot ridica uneori împotriva noastră din diverse motive. Să căutăm, să privim și să luăm ca modele pentru noi prietenii ca cele ale Sfinților: Sfântul Vasile cel Mare și Sf. Grigorie de Nazianz, Sf. Ioan Gură de Aur și Diaconița Olimpiada, Sf. Ap. Pavel și Tit, Sfinții Ignatie și Policarp ș.a. Să luăm aminte la cuvintele Sf. Ioan Gură de Aur și să fim buni prieteni: „Cel care iubește vrea să facă bine cu adevărat prietenului său și nu în aparență; vrea să facă el început binefacerii și nu vrea să fie începătorul binefacerii de ochii lumii numai: când spun aceste cuvinte să nu vă gândiți la prietenii obișnuiți, cei care iau parte la mesele noastre și ne sunt prieteni numai cu numele! Dacă cineva are un prieten, așa cum l-am descris eu, va înțelege cuvintele mele cu ușurință”. 

Dumnezeu să ne ajute să înțelegem prietenia sublimă din spatele Jertefi Sale pe Cruce, pentru ca înțelegând-o, să putem fi prieteni adevărați, cu Dumnezeu și cu oamenii, și odată fiind purtători de prietenie, să putem sădi acest neprețuit odor în sufletele celor care pot schimba fața zilei de mâine în bine: copiii!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Techirghiol.

10 septembrie 2023, Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Liturghie cu prezență Arhierească la Mănăstirea Maicii Domnului de la Techirghiol, chemare la prietenie adevărată, după modelul sublimei prietenii a Celui ce pentru noi S-a jertfit pe Cruce, timp cu și pentru Dumnezeu și oameni. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.