Național Din Arad Învățământ Cultură Ultima oră
Un Dascăl cu har, elevi interesați și un proiect de suflet la Liceul Tehnologic din Chișineu-Criș, în luna mărțișorului: ”Personalități feminine din România”
Un Dascăl cu har, elevi interesați și un proiect de suflet la Liceul Tehnologic din Chișineu-Criș, în luna mărțișorului: ”Personalități feminine din România”
08/03/2020 ⋅ 0 comentarii

De la o oarecare vârstă a maturității, începem, fără musai a face vreun efort deosebit în acest sens, să percepem întâlnirile cu oamenii fie ca pe simple interacționări trecătoare, fie ca pe niște lecții de viață sau adevărate daruri. 

Întâlnirea cu Carmen Crețu, profesor de limba și literatura română la Liceul Tehnologic din Chișineu-Criș, pot spune fără a exagera că a fost un dar. Unul primit într-o zi de 23 mai 2019, la reamplasarea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand în Piața Unirii din Oradea. Ea, o mică Regina Maria prin port, grație și implicare alături de elevele sale, eu în căutarea acelor chipuri care să dea culoare și să transmită din bucuria momentului de reparație istorică trăit la Oradea, în articolul pe care urma să-l scriu.  

Pe Carmen Crețu o poți lesne vedea zâmbind de dincolo de coperțile unei cărți, de la evenimentele culturale la care neobosit participă, sfidând de multe ori distanțele care pe mulți dintre noi ne-ar descuraja în a participa, din locurile pline de istorie pe care alege să le viziteze, însă, de departe, cel mai frumos zâmbet îl are atunci când se află în mijlocul elevilor săi. Și cum harul nu ține cont de vârstă, pot spune fără a greși că este unul dintre acei Dascăli cu har care își face din elevi prieteni, așezându-le aripile potrivite zborului lor în viață. 

Ultimul proiect desfășurat împreună cu elevii claselor a IX-a A, a XI-a A, B și a XII-a B de la Liceul Tehnologic Chișineu-Criș a avut ca tematică ”Personalități feminine din România”. Deloc întâmplătoare tema proiectului, având în vedere că ne aflăm în Luna Mărțișorului. 

”Fiind profesor de limba și literatura română, am constatat că, de cele mai multe ori, le vorbim elevilor doar despre personalități masculine. Cele feminine sunt puține și amintite în treacăt. Așadar, în luna mărțișorului, am găsit ocazia potrivită de a le spune elevilor mei despre acele personalități feminine din România, despre care se știe puțin, poate deloc. În cazul elevilor mei, elevi la un liceu tehnologic, doar Regina Maria și Regina Elena le păreau cunoscute...”, a mărturisit Carmen Crețu.  

Așadar, pornind de la ideea că elevii au nevoie de modele pozitive, a deschis o listă în care s-au regăsit femei puternice, cu o carieră deosebită, punând accent pe cunoaștere, informare și mai ales pe transformare, una interioară. 

Iar dacă doar amintim nume ca Iulia Hașdeu, Elena Văcărescu, Cecilia Storck, Principesa Ileana, Ecaterina Teodoroiu, Elvira Popescu, Martha Bibescu, Cella Serghi, Hortensia Papadat-Bengescu, Maria Tănase, Jeni Acterian, Alice Voinescu, Monica Lovinescu, Elisabeta Rizea, Ana Blandiana, Ioana Nicolaie, cred că ne putem da seama fără prea mult efort despre frumusețea și mai ales importanța aducerii acestor modele feminine în fața și sufletul elevilor din Chișineu-Criș. 

Într-o călătorie parcursă din secolul al XIX-lea până în secolul al XXI-lea, elevii au fost provocați la muncă de cercetare, schimb de experiențe, prezentări, realizarea de machete (conținând informații cu grijă selectate, fotografii, recomandări de posibilă lectură), tocmai pentru a descoperi cine sunt aceste femei, de ce rămân importante, învingând timpul, și ce modele pot reprezenta pentru noi astăzi. 

Cunoscută de elevi pentru pasiunea legată de monarhia română, coordonatoarea proiectului a aprofundat și discuțiile despre reginele României. Regine mediatizate tot mai mult în ultima vreme, după o nemeritată pauză de 50 de ani, timp în care s-a dorit ștergerea imaginii acestora de către sistemul comunist. Vorbim despre Regina Elisabeta, Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana și MS Margareta, Custodele Coroanei.

Fie că au fost captivați de faptul că cel puțin două dintre personalitățile prezentate pot fi urmărite în continuare în activitatea lor pe rețelele de socializate (Ana Blandiana și Ioana Nicolaie), fie că au rămas impresionați de destine precum cele ale Ecaterinei Teodoroiu și Elisabetei Rizea sau că au aflat că România a avut Regine despre care întreaga lume a vorbit cu mare admirație de-a lungul timpului, cert este că elevii din Chișineu-Criș, grație unui Dascăl cu har care a știut face din primele zile ale lunii martie un moment de reper în viața elevilor săi, când vor vedea undeva chipurile femeilor din lista mai sus prezentată nu numai că le vor recunoaște ci vor și ști cum au reușit să învingă timpul. Lucruri care, poate, multora dintre noi încă ne sunt străine… 

Expoziția de pe holul școlii, în care au fost expuse toate materialele de la activități, a adunat zeci de elevi, curioși să descopere taine ale feminității. Ea rămâne deschisă pentru a fi vizitată toată luna martie.

Că s-a muncit mult, cu dăruire, drag și mult interes, stau ca dovadă chiar imaginile de mai jos care vor rămâne ca mărturie a unui timp petrecut cu folos la Liceul Tehnologic din Chișineu-Criș, la începutul lunii martie a anului 2020. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.