Național Din Arad Religie Ultima oră
PS Emilian, la Hirotonia întru Arhiereu a Arhimandritului Paisie Teodorescu săvârșită pe Colina Bucuriei. ”Ține mai mult la instituție decât la sine însuși”
PS Emilian, la Hirotonia întru Arhiereu a Arhimandritului Paisie Teodorescu săvârșită pe Colina Bucuriei. ”Ține mai mult la instituție decât la sine însuși”
20/07/2023 ⋅ 0 comentarii

Colina Bucuriei a avut astăzi, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, cu atât mai frumos și luminos așezată cununa bucuriei și harului cu cât, atât cei prezenți în Catedrala Patriarhală cât și cei care au urmărit transmisiunea TV au avut plinirea participării la un moment cu totul aparte, de care nu adesea ne putem părtăși: aducerea înaintea lui Dumnezeu a unui nou slujitor prin hirotonia întru Arhiereu. Vorbim despre hirotonia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, noul Episcop Vicar patriarhal, care, de la piatra de hotar a acestei zile, va purta „jugul Evanghliei” cu titulatura de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Cu fireasca încărcătură duhovnicească și emoțională, ușa acestei sărbători a fost larg deschisă de ieri, când, prin slujba de ipopsifiere, noul Episcop Vicar patriarhal a fost anunțat și chemat oficial la treapta arhieriei, pentru ca astăzi, prin punerea mâinilor Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, să facă primii pași spre împlinirea noii slujiri „cu bucurie, cu fidelitate față de Biserică și cu multă credință în ajutorul lui Dumnezeu, Care pe cele slabe le întăreşte, iar pe cele cu lipsă le împlinește”, după cum spunea, potrivit basilica.ro, la alegerea ca Episcop Vicar patriarhal, în ședința de lucru din 4 iulie 2023 a Sfântului Sinod al Bisericii noastre. 

Bucuria noastră, a arădenilor, prilejuită în chip deosebit de prezența Preafințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, atât la slujba de ipopsifiere cât și în soborul de Arhierei (Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor), preoți și diaconi, care s-a alăturat Preafericitului Părinte Patriarh la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită astăzi pe Dealul Patriarhiei.

Slujba Hirotoniei întru Arhiereu, tot acel dialog al credinței, așa cum spuneam și în luna februarie, la hirotonia întru Arhiereu a Arhimandritului Gherontie Ciupe, frumoasă, solemnă, emoționantă și pilduitoare întru toate cele ale ei: în fiecare cuvânt și în fiecare gest liturgic, în fiecare întrebare și în fiecare răspuns, în fiecare zâmbet și în fiecare lacrimă ițită în ochii celor pătrunși de bogăția de har a evenimentului. 

 În cuvântul de învățătură rostit, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adus înaintea sufletelor credincioșilor chipul Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, al cărui nume, de altfel, i-a fost rânduit Preafericii Sale a-l purta prin Taina Botezului, spunând că a fost cel mai popular Sfânt al Vechiului Testament și care, deși n-a scris nicio carte, nicio pagină, totuși este numit „temeiul prorocilor”, pentru că a fost un arătător care a prefigurat lucrările Mântuitorului Iisus Hristos.

„Astăzi, Biserica noastră prăznuiește pomenirea Sfântului și slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul, înger în trup, temei al prorocilor și al doilea Înaintemergător al venirii lui Hristos. Om al rugăciunii, al postului și al înfrânării, apărător al credinței adevărate în timpul rătăcirilor idolești, ajutător milostiv al orfanilor și al văduvelor și mustrător al celor care săvârșesc nedreptăți, Sfântului Ilie are zi de pomenire semnată cu culoare roșie în calendar și este unul dintre cei mai populari Sfinți din Vechiul Testament.

Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul nu a scris nicio carte și nicio pagină și totuși el este numit temeiul prorocilor, adică un proroc de bază, un demn de iubit și admirat. El a rămas prin faptele și prin minunile sale un arătător care a prefigurat lucrări viitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos. De pildă, faptul că a fost hrănit de corbi cu pâine și carne prefigurează Sfânta Euharistie; faptul că înainte de a fi ridicat la cer trece prin Iordan prefigura Taina Botezului lui Hristos; ridicarea la cer în carul de foc, Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos; învierea fiului văduvei din Sarepta Sidonului era o prefigurare a învierii fiului văduvei din Nain, iar pogorârea focului din cer asupra jertfei prefigura Pogorârea Duhului Sfânt peste ucenici la Cincizecime și peste Darurile Euharistice care devin Trupul și Sângele lui Hristos.

Așadar, acest proroc nu face proorociri scrise, ci prin faptele pe care le săvârșește preînchipuie lucrări viitoare ale Mântuitorului Iisus Hristos.”, a spus Părintele Patriarh. 

„Primește toiagul acesta, ca să păstorești turma lui Hristos cea încredințată ție. Celor ascultători să le fie de la tine toiag de reazem și întărire, iar pentru cei neascultători și nestatornici să-l întrebuințezi pe el, ca toiag de deșteptare, toiag de îndreptare”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal, a dat citire Actului patriarhal de confirmare, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a înmânat noului Arhiereu „armele” cu care va sluji lui Dumnezeu și oamenilor: mantia, crucea pectorală, engolpionul și cârja arhierească. Arme cu care să aducă în viețile credincioșilor, după chipul Sfântului astăzi prăznuit, în vreme de secetă, picăturile nădăjduitoare ale credinței, bucuriei, mângâierii și îndreptării pe calea spre Acasă. 

„Este un intelectual foarte studios, un om evlavios și harnic și foarte meticulos din punct de vedere al ordinii în administrație. Are o profundă conștiință eclesială. Ține la instituție mai mult decât la sine însuși. Această râvnă pentru a fi în șlujirea Bisericii i-a fost determinantă pentru a-l recomanda ca Episcop Vicar patriarhal, deoarece instituția aceasta este din ce în ce mai solicitată prin multele activități pe care le organizează.”, a spus Preafericirea Sa.

La rândul său, într-un cuvânt profund așezat și duhovniceasc, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a mulțumit lui Dumnezeu, Părintelui Patriarh, Soborului slujitor, părinților și tuturor celor care i-au marcat întregul parcurs al vieții, spunând că s-a apropiat cu multă smerenie pentru a primi Taina Hirotoniei întru Arhiereu și că are nevoie de rugăciunile tuturor în noua slujire. 

„În acest moment nu caut urările sau felicitările nimanui, ci mai degrabă cu smerenie cer rugăciunile și pomenirea tuturor. Am nevoie de rugăciune ca să pot propovădui învățătura cea adevărată, Evanghelia lui Hristos, și nu cuvinte goale și nefolositoare. Am nevoie de rugăciune ca Domnul să îmi dăruiască înțelepciune și curaj, să-mi dăruiască răbdare și smerenie. Am nevoie de rugăciune ca Domnul să-mi dăruiască puterea de a purta cu bucurie necazurile proprii și nevoile celor pe care Biserica mi-i încredințează pe calea mântuirii.”, a spus Preasfinția Sa.

20 iulie 2023, Ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie, Liturghie Arhierească și Hirotonie întru Arhiereu pe Colina Bucuriei, unde și noi, arădenii, am fost purtați în rugăciune de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. O zi în care noi toți am câștigat un Părinte mijlocitor înaintea lui Dumnezeu: pe Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

Vrednic este! 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.