Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Sfântul Ierarh Sava Brancovici sărbătorit la 400 de ani de la naștere, în Cetatea Ineului. Programul manifestărilor
Sfântul Ierarh Sava Brancovici sărbătorit la 400 de ani de la naștere, în Cetatea Ineului. Programul manifestărilor
06/03/2020 ⋅ 0 comentarii

Anul acesta se împlinesc 400 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei. 

Cu această ocazie, în apropierea sărbătorii sfântului, în localitatea Ineu, locul său de naștere, va avea loc o serie de manifestări omagiale, organizate de  Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Aradului, în colaborare cu Protopopiatul Ineu și Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR

Vineri, 24 aprilie, ora 10:00 

– Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica ,,Izvorul Tămăduirii” din incinta Spitalului Orășenesc Ineu

Sâmbătă, 25 aprilie, ora 12:00

 – Acțiune filantropică la Centrul de zi din Ineu

Luni, 27 aprilie

 – Concursul de pictură ,,Icoana Sfântului Sava Brancovici”, organizat cu clasele I-IV de la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu.

Marți, 28 aprilie

 – Conferința ,,Sfântul Sava Brancovici – mărturisitor al dreptei credințe”, susținută de Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, la Liceul Tehnologic ,,Sava Brancovici” din Ineu; activitate metodică în cinstea Sfântului Sava Brancovici (prezentări) organizată de prof. Melania-Lăcrămioara Ardelean la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu

Miercuri, 29 aprilie

 – Conferința ,,Personalitatea Sfântului Ierarh Sava Brancovici”, susținută de protos. dr. Nicolae Tang, lector universitar la facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad, la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu.

Joi, 30 aprilie

 – Activitate metodică pentru profesorii de Religie din zona Ineu, despre Sfântul Ierarh Sava Brancovici, susținută de prof. Cristian Șandor la Colegiul ,,Mihai Viteazul” din Ineu

Sâmbătă, 2 mai

- ora 10:00 – Simpozionul ,,Sfântul Sava Brancovici (1620-1683). Istorie ecleziastică și cultură în părțile Ineului, în sec. al XVII-lea”, organizat în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Ilarion V. Felea” din Arad la Casa de Cultură din Ineu.

- ora 15:00 – inaugurarea Pieței Sfântul Ierarh Sava Brancovici din centrul Orașului Ineu, lucrare executată de Primăria Orașului Ineu

- ora 16:00 – Slujba Vecerniei în Biserica ,,Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Ineu și sfințirea icoanei Sfântului Sava Brancovici pictată în Sfântul Munte Atos.

Duminică, 3 mai, ora 9:00

 – Slujba de târnosire a Bisericii ,,Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest și Sava Brancovici” din cartierul Ineu-Traian, urmată de Sfânta Liturghie Arhierească


Sfântul Ierarh Mărturisitor Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, s-a născut în localitatea Ineu dintr-o familie care a oferit mai mulți arhierei. A fost ales Mitropolit al Transilvaniei în 1656, când românii ortodocși din Transilvania treceau printr-o perioadă de tulburări și încălcări ale libertății lor religioase.

În aceste condiții, sfântul a salvat însăși existenta Bisericii Ortodoxe și dăinuirea românească în Transilvania. 

A fost canonizat în 1955 și este serbat în 24 aprilie alături de alți doi mărturisitori care au fost mitropoliți ai Transilvaniei: Sfinții Ierarhi Ilie Iorest și Simion Ștefan.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.