Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Sfinții Împărați Constantin și Elena, prăznuiți în Parohia Zădăreni. PS Emilian: Să vedem lucrarea lui Dumnezeu prin Biserică și prin oameni
(FOTO) Sfinții Împărați Constantin și Elena, prăznuiți în Parohia Zădăreni. PS Emilian: Să vedem lucrarea lui Dumnezeu prin Biserică și prin oameni
21/05/2023 ⋅ 0 comentarii

La 8 kilometri de Arad, undeva pe valea Mureșului, în nordul Câmpiei Vingăi, încă din zorii zilei, clopotele bisericii ortodoxe din Zădăreni au sunat a sărbătoare, dând de veste cetății că astăzi sunt sărbătoriți ocrotitorii spirituali ai comunității, Sfinții Împărați Constantin și Elena, și se împlinesc 40 de ani de când Preasfințitul Părinte Gherasim Hunedoreanul îmbrăca acest lăcaș de închinare cu haina sfințeniei. 

Și cum la ceas de mare sărbătoare cu atât mai bine și frumos le este fraților a fi împreună, tinerii de toate vârstele, cu chipuri senine și înveșmântați în costume populare au ieșit întru întâmpinarea Ierarhului, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească. Întregul moment, unul plin de culoare, bucurie și zâmbete înălțate spre cer. 

Biserica, prin ale ei rânduieli, ne îndeamnă astăzi, pe fiecare în parte și pe toți împreună, a ne limpezi viețile prin bună vedere. Și pesemne că mare nevoie ne este de această bună vedere, dacă Evangheliei acestei a 6-a Duminici după Paști s-a adăugat și prăznuirea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Pentru că atât Evanghelia cât și viața Sfinților Împărați ne vorbesc despre vedere: Evanghelia despre Vindecarea orbului din naștere, iar cei întocmai cu Apostolii astăzi prăznuiți, despre binecuvântatul timp când Sfântului Constantin i s-a arătat pe Cer semnul Sfintei Cruci. Unul vede „puterea vindecătoare de boală și păcat, pentru o viață nouă și duhovnicească, iar celălalt lucrarea dumnezeiască a Domnului Hristos”, după cum avea să sublinieze în cuvântul de învățătură așezat de Preasfințitul Părinte Emilian la sufletele credincioșilor din Zădăreni. Și tot Preasfinția Sa avea să îndemne părintește la o bună vedere îndemnând, așa cum mereu o face, ”să vedem lucrarea lui Dumnezeu prin Biserică și prin oameni”. 

Iar într-o lume în care se pare că am uitat să ne mai minunăm în fața unei flori care ne împodobește grădina, în fața unui cireș înflorit, în fața roadelor pământului sau ale oamenilor prin care Dumnezeu își arată Lucrarea Sa, îndemnul este cu atât mai odihnitor și plin de sens. Căci căutând în profunzimea-i, nu găsim altceva decât un gând/îndemn de bine așezat peste rănile provocate de îndepărtarea tot mai mare de noi înșine, de semeni și de Dumnezeu. 

CUVÂNTUL IERARHULUI

„De la vederea Sfintei Cruci pe Cer la vederea duhovnicească”


„În Anul acesta bisericesc, Sărbătoarea Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii,  Constantin și mama sa, Elena se prăznuiește în Duminica a 6-a după Paști, când este rânduită citirea Evangheliei vindecării orbului din naștere (Ioan 9,1-38), lucrare săvârșită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Atât în cazul orbului din naștere, cât și în viața Sfinților Constantin și Elena se vede lucrarea dumnezeiască a Domnului Hristos, cât și puterea Lui vindecătoare de boală și păcat, pentru o viață nouă și duhovnicească.

Sfântul Constantin cel Mare a văzut semnul Sfintei Cruci pe cer și îndemnul „Cu acest semn vei învinge”, iar orbul din naștere a văzut puterea vindecătoare a Fiului lui Dumnezeu.

Mântuitorul Hristos, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, Care, la Facerea lumii, S-a aplecat și a luat țărână din pământ, a făcut om și a suflat în fața lui suflare de viață (cf. Facere 2,7), tot El poate reface sau vindeca acum natura umană, după ce aceasta a devenit suferindă și afectată de boală și neputință.

Referitor la cinstirea Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, Sfântul Ierarh Antim Ivireanul spune că, Fiul lui Dumnezeu pentru Pavel și pentru tot neamul omenesc S-a pogorât din Slava Tatălui Ceresc, a lăsat cerul și S-a pogorât trupește, cu toată dumnezeiasca Lui slavă, pentru ca să-l întoarcă, iar Constantin a văzut pe cer semnul Sfintei Cruci și slovele scrise: „întru acesta vei birui” (Didahii). Precum Sfântul Ap. Pavel și Sfântul Constantin cel Mare, din cer au fost chemați, învăluiți în lumină, iar la această chemare au răspuns cu întoarcere, ascultare, Botez și mărturisire: că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, Lumina, Adevărul, Calea și Viața lumii (cf. Ioan 1, 7-9; 4-5; 14,6), mărturisește același Sfânt Ierarh.

Orbul din naștere, Sfântul Pavel, Sfântul Constantin și mulți alții, au primit revelația lui Dumnezeu, ca să creadă că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu: „Și aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis” (Ioan 17,3).

Ne întrebăm dacă acum, noi suntem în lumină? În sufletul nostru, în viața noastră a pătruns și a rămas lumina lui Hristos? Chemarea din noaptea de Paști: „Veniți de primiți lumină”, a umplut existența noastră de lumină, viață autentică și sens?

Mulțumim Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru că ne-a chemat la viață, și chiar dacă în lume sunt multe umbre și mult întuneric, mai avem aceste „lumini” din Sfânta Biserică, care ne călăuzesc și ne îmbogățesc viața.

Să fim lumină pentru noi și pentru cei din jurul nostru, după îndemnul Domnului Iisus Hristos: „Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5,14), și să devenim „lumină lină din Lumină Lină” (cf. poetului Ioan Alexandru).

Să vedem lucrarea lui Dumnezeu prin Biserică și prin oameni, înmulțind dragostea, milostenia, înțelegerea și comuniunea în familie, comunitate și societate.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

21 mai 2023, Liturghie Arhierească, Parohia Ortodoxă ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Zădăreni, sărbătoarea hramului comunității, plinirea a patru decenii de la târnosire, multă culoare și costume tradiționale, împreună-rugăciune, bucurie, comuniune, nădejde de bine.

„Cu prilejul hramului bisericii de aici, din Parohia Zădăreni, Sfinții Împărați și întocmai cu apostolii, Constantin și mama sa, Elena, și împlinirea celor 40 de ani de la sfințire, felicităm pe părintele Higioșan Sorin Adrian, dimpreună cu Consiliul parohial și Comitetul parohial, pentru lucrarea misionară – bisericească; dimpreună cu toată Adunarea parohială pentru viața creștină, dinamică și slujirea Bisericii Mântuitorului nostru Iisus Hristos spre slava Preasfintei Treimi, cinstirea Sfinților și mântuirea noastră. Amin!”, a mai adăugat Preasfinția Sa. 

HRISTOS A ÎNVIAT!

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.