Național Din Arad Social Cultură Religie Ultima oră Externe
(FOTO) Românii din Parohia ”Sf. Cruce” Torino l-au avut în mijlocul lor, în Duminica Samarinencei, pe PS Emilian Crișanul
(FOTO) Românii din Parohia ”Sf. Cruce” Torino l-au avut în mijlocul lor, în Duminica Samarinencei, pe PS Emilian Crișanul
14/05/2023 ⋅ 0 comentarii

Obișnuim adesea a face ”Arcuri peste timpul liturgic”, odihnind o privire, spre sfântă amintire, peste articolele anilor trecuți din același timp liturgic cu cel al prezentului. Privind spre anul 2022, am descoperit că în Duminica Samarinencei l-am însoțit pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în Parohia Drauț din Arhiepiscopia Aradului. La articolul publicat la acea vreme, printre comentariile ulterioare, o doamnă avea să ne facă unul dintre cele mai frumoase daruri printr-o mărturisire pe care o s-o păstrăm cu mare drag în suflet. Scria, atunci, o anume doamnă Valerica, așa: „Mulțumesc. De la mii de km, astăzi m-am simțit acasă”. 

Iar acolo, în acel „acasă” simțit „de la mii de kilometri distanță” ni s-au adunat și ni se adună și astăzi toate frumoasele „întâmplări” ale timpului acestor zile. Vorbim, desigur, despre „întâmplarea” ca nu mai departe de acum două zile să-l fi prăznuit pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul - mângâierea celor îndepărtaţi de ţara lor, sau de „întâmplarea” ca ieri, 13 mai, să fi sărbătorit Ziua Dorului, iar astăzi, 14 mai, Ziua Națională a Portului Tradițional din România, cărora se adaugă, ca binecuvântată cunună, prezența Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, la un an de la acea mărturie, chiar în mijlocul unei comunități românești din Diaspora cea plină de dor. Vorbim despre Parohia Torino 2, cu hramul „Sfanta Cruce”, din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, unde Ierarhul nostru a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și a încreștinat, prin Taina Sfântului Botez, unul dintre vlăstarele comunității românești de acolo.

În comuniune, așadar, am fost astăzi, noi, arădenii, prin purtarea în rugăciune de către Preasfințitul Părinte Emilian, cu cei ai noștri de pretutindeni. Cei ai noștri, care, indiferent unde s-ar afla peste săptămână, în duminici și sărbători își poartă pașii, sufletele, neputințele, gândurile și dorurile spre Biserica ”Sfânta Cruce” din Torino. O „fântână cu apă vie”, după cum avea să o numească Preasfinția Sa, care le poartă de grijă, sufletește și trupește, prin păstorii lor, de mai bine de două decenii. 

„Astăzi, în Duminica Samarinencei, am poposit la o ”fântână cu apă vie”, Biserica Parohiei Sfânta Cruce, Torino 2 din Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, unde mulți români, departe de casă și de cei dragi aflându-se, își găsesc alinare și liniște, stând de vorbă cu Dumnezeu și împărtășindu-se de Harul Său. 

Să stăm de vorbă cu Dumnezeu și să ne împărtășim din Harul Lui, oriunde ne-am afla, căci Harul este ”Apa cea vie”, care ne sfințește viețile și ne vindecă de păcat, ne transfigurează viețile, așa după cum vedem în Sfânta Biserică și în Vietile Sfinților. Să ne îngrijim, indiferent de locul în care ne-am afla, în țară sau în afara ei, în familie sau la locurile de muncă, în Biserică, în societate, ca închinarea noastră să fie în ”Duh și Adevăr”, cu slujire jertfelnică față de Dumnezeu și oameni. Astăzi, femeia Samarineancă ne îndeamnă la convorbire cu Dumnezeu și misiune în Cetate, în cetățile sufletești însetate de adevăr, dragoste, bunătate, sănătate și comuniune.

Să ne ajute Dumnezeu să ne împărtășim din Izvorul Vieții, Hristos Domnul, spre a deveni mărturisitori ai iubirii divine în Cetate. Hristos a Înviat!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

14 mai 2023, Biserica Parohiei cu hramul ”Sfânta Cruce” Torino 2, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Liturghie Arhierească și Taina Sfântului Botez. O zi de împreună-rugăciune cu o frumoasă parte a Diasporei; o zi despre și cu port românesc în Piazza Carlina; un timp cu și pentru Dumnezeu și oameni de la care nu putem decât să nădăjduim a dobândi un dor după Dumnezeu, cel puțin la fel de mare ca cel pe care știm că îl poartă românii de pretutindeni față de locurile natale, un dor ca al Martirilor din temnițele comuniste pe care îi comemorăm astăzi sau ca al Sfinților Nectarie, Andrei Șaguna, Nicolae și Ștefan din ale căror Sfinte Moaște se află părticele în Biserica ”Sfânta Cruce” unde Ierarhul arădean ne-a purtat astăzi în rugăciune.

HRISTOS A ÎNVIAT!Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.