Pace vouă! Ειρήνη πάσι! Pax vobis! Peace be with you! La paix avec vous!, așa a sunat mesajul Evangheliei citit de Preasfințitul Părinte Emilian și Părinții slujitori ai Altarului Catedralei Vechi, în această seară, în timpul slujbei celei de-a doua Învieri.
Mesaj de pace, citit în mai multe limbi, care amintește de arătarea Mântuitorului de după Învierea Sa din morţi, înaintea ucenicilor Săi, și chemarea tuturor neamurilor la Înviere, la împărtăşirea de bunătăţile din Împărăţia lui Dumnezeu.
„În ziua cea dintâi a săptămânii, fiind seară și ușile fiind încuiate, acolo unde erau adunați ucenicii de frica iudeilor, a venit Iisus și a stat în mijlocul lor și le-a zis: Pace vouă! Și, zicând acestea, le-a arătat mâinile și coasta Sa. Deci s-au bucurat ucenicii văzându-L pe Domnul. Atunci Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. Și, spunând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate, și cărora le veți ține, ținute vor fi.” (Ioan 20, 19-23).
Evanghelia citită, a spus Preasfințitul Păritne Emilian Crișanul, ne vorbește despre restaurarea firii omenești din moarte și păcat și despre instituirea Tainei Hirotoniei și cea a Pocăinței.
„Reținem din această Evanghelie cel puțin două învățături. Prima, cu privire la trupul Mântuitorului Iisus Hristos, care devine din trup omenesc trup spiritual, care nu are limite, intrând la ucenicii Săi prin ușile încuiate, deci nu este limitat de ceva din lumea aceasta. Cunoaștem din învățătura Bisericii cum cu acest trup spiritual, Mântuitorul S-a înălțat la Ceruri și șade de-a dreapta Tatălui și a ridicat întru slava firea omenească restaurată din păcat și din moarte.
În al doilea rând, reținem din Evanghelie, că Mântuitorul Iisus Hristos, imediat după Înviere, când Se arată ucenicilor Săi, instituie Taina Hirotoniei și Taina Pocăinței (”Luați Duh Sfânt! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate, și cărora le veți ține, ținute vor fi”). Această putere a dat-o ucenicilor Săi și s-a concretizat odată cu Pogorârea Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli.”, a spus Preasfinția Sa.
Dincolo de mesajul Evangheliei, dincolo de Darul zilei de Paști, timpul celei de-a doua Învieri a fost, în Catedrala Veche, unul al bucuriei, liniștii și împăcării. Al bucuriei care lesne se putea citi pe chipurile Slujitorilor Sfântului Altar și ale credincioșilor prezenți, al liniștii că în Înviere nu suntem niciodată singuri și al împăcării care străbate din cel mai frumos dialog al creștinățății: HRISTOS A ÎNVIAT! ADEVĂRAT A ÎNVIAT!
„Cine este Dumnezeu, mare ca Dumnezeul nostru?”
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.