Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Duminica Ortodoxiei: PS Emilian și credincioșii din Bujac au întâmpinat cu bucurie o copie a icoanei Maicii Domnului Pantanassa de la Muntele Athos
(FOTO) Duminica Ortodoxiei: PS Emilian și credincioșii din Bujac au întâmpinat cu bucurie o copie a icoanei Maicii Domnului Pantanassa de la Muntele Athos
05/03/2023 ⋅ 0 comentarii

La capătul primei săptămâni din Postul Paștelui aflându-ne, deci cu un pas duhovnicesc făcut deja spre Înviere, astăzi ne bucurăm de primul popas pe această cale: Duminica Ortodoxiei. Iar bucuria credincioșilor arădeni, mai cu seamă a celor din Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul arădean Bujac a fost cu atât mai mare cu cât, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, au întâmpinat-o astăzi cu brațele și inimile deschise pe Maica Domnului. Căci, începând de astăzi, în biserica așezată sub oblăduirea Sf. Ioan Botezătorul, va sălășlui o copie a icoanei Pantanassa de la Mănăstirea Vatoped, de la Muntele Athos.

Brațe și inimi deschise, chipuri senine și luminoase. Biserica, așa cum îi șade ei bine, plină de tineri de toate vârstele veniți a face mărturisirea Ortodoxiei, cum altfel decât „înarmați” cu icoane purtătoare ale chipurilor celor mai buni prieteni ai lor: Sfinții. Că l-am regăsit acolo și pe Alexie „prietenul Sfântului Ioan Botezătorul”, despre care vă povesteam și cu alte ocazii, cu icoana primită de la Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în Duminica Ortodoxiei a anului trecut, bucurie peste bucurie. 

„Icoana este un mijloc de a înțelege mai bine lucrarea de mântuire adusă de Mântuitorul Iisus Hristos”, ne-au transmis Ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii noastre, prin scrisoarea adresată credincioșilor în această Sfântă Duminică, și mai sunt ele, icoanele, „o invitație la rugăciune și un semn al prezenței rugăciunii sfinților pentru noi”, după cuvântul Preasfințitului Părinte Emilian. Și mai sunt, de ce nu, invitația tăcută pe care noi toți, împreună, o facem tuturor care vor să o audă: „Veniți de vedeți!”

Veniți de vedeți cum, prin intermediul lor, deschidem porțile Cerului, pentru ca Dumnezeu să coboare în inimile noastre sau pentru ca noi să urcăm la El. 

Căci cum altfel am putea explica atât de multe minuni mărturisite de cei care prin rugăciunile făcute înaintea icoanelor au reușit a deschide ușa către dincolo, găsindu-și alinarea atâtor probleme? Cum am putea explica picăturile de Rai picate peste noi și numai privind bolta pictată a unei biserici? Cum am putea explica, de exemplu, mulțimea vindecărilor de tot felul primite de cei care s-au rugat icoanei Maicii Domnului Pantanassa? 

„În această primă Duminică a Postului Mare, cinstim în mod deosebit Sfintele Icoane. Parohia dumneavoastră se bucură de o nouă icoană, o icoană deosebită a Maicii Domnului, realizată la Muntele Athos. Este o mare bucurie că această icoană rămâne în această biserică, ea fiind o copie de pe icoana Maicii Domnului Pantanassa, care a vindecat mulțime de oameni de cancer. Vă felicităm pentru bucuria aceasta pe care o primiți, prin mijlocirea Maicii Domnului, ca ea să se roage înaintea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru ca El să primească rugăciunile dumneavoastră și să fiți sănătoși, bucuroși, împreună cu toți ai dumneavoastră.”, a spus Preasfinția Sa, înaintea slujbei de sfințire a neprețuitului dar cu care Parohia Bujac și Cetatea Aradului s-a îmbogățit astăzi. 

În cuvântul de învățătură așezat la inimile icoanelor cu icoane în mâini, Preasfințitul Părinte Emilian a vorbit despre cinstirea icoanelor ca responsabilitate a fiecăruia dintre noi, fiind totodată o mărturie a noastră față de existența lui Dumnezeu și de ceea ce El a săvârșit pentru noi.

 „Astăzi este ziua Bisericii în care ne-am născut, în care ne-am botezat și creștem duhovnicește ca pregătire pentru Împărăția lui Dumnezeu. Este o zi deosebit de importantă pentru istoria Bisericii noastre, care este întemeiată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Vă spunem, așadar, la mulți și binecuvântați ani tuturor celor care astăzi sunteți părtași Trupului și Sângelui Mântuitorului Iisus Hristos, prin împărtășirea din Sfintele Taine și prin dragostea lui Dumnezeu față de oameni și de creația sa. Duminica Ortodoxiei are însemnătatea ei și ați auzit din Pastorala Sfântului Sinod parcursul istoric al acestei zile de sărbătoare de biruință a Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor. 

Este o lucrare a lui Dumnezeu în lume pe care noi suntem chemați să o înțelegem. Evanghelia de astăzi (Ioan 1, 43-51) ne descoperă această putere de vedere prin credință, așa cum Mântuitorul l-a văzut pe Natanael înainte de a-l întâlni fizic. Tot așa noi, prin mărturisirea dreptei credințe și trăirea ei în adevăratul sens al cuvântului și al descoperirii, putem să-L vedem pe Dumnezeu și să ne bucurăm și să ne împărtășim de prezența Lui în ființa noastră, în mijlocul nostru, în familia și în Biserica noastră. Este, așadar, o legătură foarte strânsă în ceea ce înseamnă dreapta credință și buna sau dreapta vedere a Preasfintei Treimi. 

Credința noastră este întemeiată pe ceea ce Dumnezeu a descoperit în lume după ce a creat lumea văzută și nevăzută, iar jertfa Mântuitorului întărește ceea ce mărturisim cu toții: că Iisus Hristos este Dumnezeu adevărat și om adevărat. Aceste mărturii ne dau puterea și responsabilitatea de a cinsti Sfintele icoane, pentru că ele preînchipuie pe cel care S-a descoperit nouă: pe Dumnezeu. 

Cinstirea icoanelor este o responsabilitate, o mărturie a noastră față de existența lui Dumnezeu și de ceea ce El a săvârșit pentru noi. Ne bucurăm că Dumnezeu de iubește, pe fiecare în parte și pe toți laolaltă, și dorește să ne păstreze în dragostea Sa și de aceea noi ne împărtășim cu El.

Fiți binecuvântați cu toții, mulți și binecuvântați ani acestei parohii și Bisericii noastre și să nu uităm că noi, oamenii, suntem icoane prin care Dumnezeu se descoperă lumii acesteia. Fiecare dintre noi este o icoană a lui Dumnezeu atunci când păstrăm legătura cu El. Maica Domnului să ne ajute tuturor să ne bucurăm de darurile Fiului Său!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian. 

5 martie 2023, Duminica Ortodoxiei, Sfântă Liturghie Arhierească în Parohia „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul arădean Bujac, zi de bucurie, zi de mărturisire a dreptei credințe, zi în care Biserica așează pe balanța timpului nostru, în care a vorbi despre arme pare a fi ceva obișnuit, alt fel de arme: icoanele, ca porți temporale de comunicare înspre și dinspre Dumnezeu.

Zi în care Corala Mixtă a Catedralei Arhiepiscopale ”Sfânta Treime” din Arad, condusă de domnul Laviniu Morariu, a îmbrăcat Sfânta Liturghie, așa cum de fiecare dată o face, cu răspunsuri cu bun duh menite a așeza pansament al binelui și pe cele mai împovărate suflete. 

Zi în care Maica Domnului a venit a ne cerceta cetatea prin acea copie a icoanei făcătoare de minuni Pantanassa adusă nouă chiar din Grădina sa, Muntele Athos. 

Zi în care n-am putea să nu urăm „Întru mulți și binecuvântați ani!” Ierarhului nostru care este legat în chip deosebit de această Duminică a Dreptei credințe prin hirotesirea întru arhimandrit, acasă la Cuvioasa Parascheva, în urmă cu 19 ani, de către actualul Patriarh al Bisericii noastre, Preafericitul Părinte Daniel, pe atunci Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Și zi în care, noi, Glasul Cetății, ne reafirmăm prietenia și îi mulțumim totodată celei care veghează adesea articolele scrise din bisericile Cetății Aradului: Cuvioasa Parascheva. 

Să ne fie această zi tuturor cu bucurie în Ortodoxie! Întru mulți ani, Preasfinția Voastră!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.