Ziua Națională a Lecturii, celebrată în data de 15 februarie, este marcată de reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Bruxelles, Paris, Stockholm, Tel Aviv și Viena printr-o serie de evenimente menite să promoveze cititul în rândul publicului.
ICR Bruxelles, în parteneriat cu Ambasada României în Regatul Belgiei și cu Ambasada României în Regatul Țărilor de Jos, realizează proiectul Dialog - prezentare, lectură și Q&A –„Wild Wild East”- mystery & thriller / POLAR, în România și Benelux. Proiectul va aduce în fața publicului doi autori români, Tony Mott și Bogdan Hrib, într-o întâlnire deschisă, lectură și sesiune Q&A, moderată de Iuliana Alexa, poetă și scriitoare.
Reprezentanța ICR la Paris/Institut Culturel Roumain de Paris prezintă proiectul„Eu citesc, tu citești...Doina Ruști ne citește / Manifest pentru lectură”, ce constă în publicarea pe rețelele sociale a unui scurt film în care scriitoarea Doina Ruști, născută chiar pe 15 februarie, citește câteva minute în limba română.
ICR Tel Aviv - המכון הרומני לתרבות, în colaborare cu Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel, continuă seria de evenimente „Yiddishkeit” printr-un nou eveniment, dedicat scriitorului de origine română Emil Kalin.
Scriitorul Mircea Cărtărescu participă la Stockholm, pe 15 și 16 februarie, la două evenimente de lansare a volumului „Melancolia” (editura Albert Bonniers Förlag, traducerea Inger Johansson).
Institutul Cultural Român de la Viena/ Rumänisches Kulturinstitut Wien organizează în parteneriat cu Alte Schmiede Kunstverein, în data de 23 februarie, lectura bilingvă (română/germană) din volumul „Melancolia“ de Mircea Cărtărescu. La Alte Schmiede, fragmentele în limba română vor fi prezentate publicului chiar de autor, iar cele în limba germană vor fi lecturate de Ernest Wichner, traducătorul ediției în limba germană a volumului „Melancolia“, apărut la editura Paul Zsolnay în 2022.
Direcția Relații Internaționale a Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Embajada de Rumania en México/Ambasada României în Mexic, organizează turneul scriitorului Dinu Flămând în Mexic.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ din Berlin/Rumänisches Kulturinstitut Berlin a organizat la Haus für Poesie din Berlin, pe 14 februarie, o masă rotundă în jurul celor 11 elegii publicate de Nichita Stănescu în 1966, traduse recent în limba germană de scriitorul Ernest Wichner, prezent la eveniment împreună cu Mara-Daria Cojocaru, poetă germană și lector în filozofie, și traducătorul Gabriel Horațiu Decuble, profesor la Universitatea din București, Catedra de Studii Germane.
Foto: ICR
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.