Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss
Din Bucătăria Lui Eliss: Cataif cu cremă de vanilie și afine
Din Bucătăria Lui Eliss: Cataif cu cremă de vanilie și afine
22/02/2020 ⋅ 0 comentarii

Mie îmi plac mult pastele, aproape în toate formele lor, așa că de fiecare dată când am ocazia le folosesc nu doar pentru supe/ciorbe, salate sau ca garnitură, ci și pentru felurite deserturi. 

La cataif se folosesc tăiței foarte subțiri, de preferat de casă. E un desert originar din Turcia, cunoscut și sub denumirea   de „păr de înger”, foarte ușor de făcut și foarte ușor de mâncat. Rețeta mea nu e cea originală, e adaptată după gusturile proprii, ceea ce puteți și voi să faceți, fiindcă nimic nu e mai îmbucurător decât să știi că mănânci exact ceea ce îți place. 

 Pentru blat:

  • 500 g tăiței de casă subțiri 
  • 100 g unt topit.

Pentru sirop: 

  • 2 linguri miere;
  • jumătate lămâie stoarsă;
  • 350 ml apă.

Pentru cremă:

  • 400 ml lapte;
  • 40 g amidon;
  • 2 linguri zahăr;
  • 3 ouă;
  • 150 g unt;
  • esență de lămâie și vanilie.

Mod de preparare:

  • Într-o tavă unsă cu unt se pune hârtia de copt, tăiată după dimensiunea tăvii. Se așează tăițeii și se stropesc uniform cu untul topit.
  • Se introduce tava la cuptor pentru 25-30 minute , la 180 de grade Celsius ,sau până când aceștia se rumenesc;
  • Între timp pregătim siropul. Mierea lichidă se amestecă cu zahărul, lămâia și apa. După ce blatul de tăiței este gata, acesta se scoate din cuptor și se lasă la răcit (dar nu complet) apoi se toarnă uniform siropul peste acesta. Blatul poate să fie mai mult sau mai puțin însiropat, după preferințe.
  • Pentru crema de vanilie, se pune la foc o oală cu apă, pe jumătate umplută, pe care o lăsăm să fiarbă.
  • Într-un recipient se amestecă laptele cu amidonul, iar într-un alt recipient amestecăm bine ouăle cu zahărul, până se topește zahărul. Peste această compoziție, se adaugă untul topit, esența de vanilie și de lămâie, peste care se adaugă amestecul de lapte cu amidon. Când apa a început să fiarbă, se dă focul la jumătate, iar în oală se pune un vas termorezistent, în care vom prepara crema rezultată.
  • Se amesecă constant până ce crema se îngroașă. Dacă aceasta nu s-a îngroșat destul, se mai adaugă amidon.
  • Se întinde crema peste blatul de tăiței, iar deasupra se presară fistic proaspăt măcinat. Fructele sunt opționale.
  • Se dă la frigider pentru 1-2 ore pentru întărirea cremei.

A fost perioada deserturilor, de săptămâna viitoare renunțăm să ne-ndulcim și ajungem la sare și piper. Eu vă mulțumesc pentru interesul acordat rețetelor mele și vă urez poftă bună, alături de un sfârșit de săptămână liniștit!

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.