Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Paraclisul „Sf. Nicolae” al Catedralei Arhiepiscopale și-a serbat hramul în prezența Ierarhilor arădeni (FOTO)
Paraclisul „Sf. Nicolae” al Catedralei Arhiepiscopale și-a serbat hramul în prezența Ierarhilor arădeni (FOTO)
06/12/2022 ⋅ 1 comentarii

„Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-au arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!”, rostim cu bucurie atunci când citim sau cântăm Troparul Sfântului Ierarh Nicolae, Moșul Sfânt cel atât de iubit de copiii de toate vârstele.

„Părinte Ierarhe Nicolae, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!”, s-a auzit astăzi în toate bisericile lumii care-l cinstesc pe Sfântul Nicolae, dar mai cu seamă în cele care îl au ca ocrotitor. 12 biserici avem în Arhiepiscopia Aradului sub oblăduirea Sfântului-pildă de dărnicie și viețuire sfântă: Beliu, Bochia, Bodrogu Nou, Nădlac, Păuliș, Poienari, Sâmbăteni, Șofronea, Târnăvița, Tisa Nouă, Ususău și Arad – Faleză Sud. Iar tuturor acestora, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel avea să adauge, în 6 decembrie 2008, la târnosirea Catedralei Arhiepiscopale ”Sfânta Treime”, și Paraclisul aflat la demisolul Sfântului Lăcaș. 

Bucuria sărbătorii și a credincioșilor care au participat la hramul Paraclisului a fost sporită de prezența Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi au purtat rugăciunile arădenilor și nu numai spre Înaltul Tronului Ceresc. 

Dragostea purtată Sfântului Ierarh Nicolae s-a  văzut astăzi și din numărul mare al celor veniți chiar și în zi de peste săptămână la Sfânta Liturghie și, cum era firesc, al copiilor care, după ce au trecut pe la Sfântul Potir, au primit daruri, prin mâinile prelungite ale Sfântului Moș Nicolae în cele ale preoților slujitori ai Catedralei. 

În Cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a așezat la sufletele tuturor pilda faptelor bune și a jertfelniciei vieții Sfântului Nicolae, făcând legătura și cu textele scripturistice citite astăzi de la Luca 6, 17-23 și Evrei 13, 17-21.

„Astăzi sărbătorim un Sfânt cunoscut și cinstit de întreaga omenire și al cărui nume înseamnă popor învingător. Adică o lume care a biruit răul și tinde mereu spre desăvârșire. Noi pomenim întotdeauna poporul binecredincios, iar Sfântul Nicolae vrea să ne arate că acesta este biruitor pe toate planurile vieții: credincios, patriot, cultural, științific. Câte domenii ale științei, ale culturii, ale îngrijirii vieții are lumea, peste toate acestea și-a pecetluit numele un Sfânt cinstit de întreaga omenire. 

Sfântul Nicolae s-a îngrijit în mod deosebit de oamenii simpli, de cei săraci, de cei necăjiți, făcând o întreagă operă socială, într-o epocă sclavagistă, când unii stăpâneau pe alții, dispunând chiar și de viețile lor. Sfânta Evanghelie de astăzi rezumă oarecum Fericirile, Sfântul Luca le întregește cu același sfârșit pe care îl dă deplin Sfântul Evanghelist Matei: Fericiți voi, săracilor, că a voastră este Împărăția Cerurilor!; Fericiți voi, cei ce flămânziți și însetați de dreptate că voi vă veți sătura!; Fericiți voi, cei ce plângeți că voi vă veți mângâia!

Ne îndreptăm spre Nașterea Domnului, așteptăm pe Moș Crăciun să vină să ne veselească cu darurile Sale, însă noi gândim mai departe, la ceea ce a însemnat istoria creștină, viața Mântuitorului de la naștere și până la Înălțarea la Cer și șederea de-a dreapta Tatălui. Dacă Mântuitorul Însuși a fost Mare Preot, Arhiereul veacurilor, cum Îl numește Epistola către Evrei, atunci cei care au urmat direct pe Apostoli au fost Ierarhi. Iar între acești Ierarhi a fost și Sfântul Nicolae, care este un model în ceea ce privește grija față de oameni, de semenii săi care erau în lipsuri. Noi și astăzi îl cântăm cu o cântare pe care poporul însuși a făcut-o și a intrat și în rânduiala bisericească fără a fi compusă de imnografi: Bucură-te Nicolae Sfinte, celor mulți ajutător Părinte!

Să luăm aminte la faptele Sfântului Nicolae, să fim oameni cu rost și să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea și nouă acest dar al dăruirii spre ceilalți.” , a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei.

6 decembrie 2022, sărbătoare în cetate; hramul Paraclisului Catedralei Arhiepiscopale din Arad; o sărbătoare a unui Sfânt care „ne învață că adevărata credință nu se poate mărturisi doar prin sentimentalisme, ci trebuie să fim și sensibili și mărturisitori ai credinței noastre. Nu doar să ne impresioneze ceva, o cântare, o rugăciune, o scriere teologică, un paragraf din Sfânta Scriptură, ci să căutăm să punem în practică credința și bunătatea.”, după cum de atât de multe ori ne-a subliniat Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul; o sărbătoare în al cărei timp Ierarhii noștri s-au rugat împreună pentru binele cetății, rugându-l pe Sfântul Nicolae să mijlocească înaintea Preasfintei Treimi pentru sănătatea, pacea și mântuirea lumii.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

06.12.2022 15:35
Larisia Horgos
La multi ani!