Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) PS Emilian: „Să ajungem cu toții la Praznicul Nașterii Domnului, mai buni, mai darnici, mai înțelegători și mai uniți”
(FOTO) PS Emilian: „Să ajungem cu toții la Praznicul Nașterii Domnului, mai buni, mai darnici, mai înțelegători și mai uniți”
20/11/2022 ⋅ 0 comentarii

Catedrala Veche din cetatea Aradului, tainic și statornic martor al vremurilor, a început astăzi a țese ieslea întru așteptarea sărbătorii celei mari a Nașterii Domnului. 

Iar acolo, prin ”urzeala” Liturghiei acestei prime Duminici din Postul Crăciunului, ”suveica” timpului statornicea în această mândră ”țesătură” oameni, gânduri, rugăciuni, doruri și nădejdi de bine, toate cu măiestrie pictate de cuvintele Apostolului și Evangheliei citite la acest bun început. Și au coborât spre toți cei prezenți, așa cum pururea o fac spre luare aminte, cuvinte care să pună în echilibru balanța vremurilor, „răscumpărând vremea”: suflet, lumină, bunătate, dreptate, adevăr, inimă, Duh, înțelepciune, îmbogățire în Dumnezeu.

Îmbogățire în Dumnezeu au căutat astăzi și credincioșii arădeni de toate vârstele care au ales să participe la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala care îl are ca ocrotitot pe Sfântul Ioan Botezătorul. 

Deloc întâmplător, în această Duminică, ne este așezată înaintea sufletului și a minții Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina și care a găsit potrivit să zidească hambare și mai mari în care să strângă toate roadele și bunătățile, iar la capătul tuturor acestora să spună sufletului său: „Suflete, ai multe bunătăți strânse pentru mulți ani; odihnește-te, mănâncă, bea, veselește-te”. Totul aici, acum, nimic pentru veșnicie, fără a lua în calcul că ar putea chiar în acea noapte să fie pus în fața unei alte realități: „Nebune! În această noapte vor cere de la tine sufletul tău. Și cele ce ai pregătit ale cui vor fi?”. 

„Așa se întâmplă cu cel ce-și adună comori pentru sine însuși și nu se îmbogățește în Dumnezeu”, spune Evanghelia de la Luca 12, 16-21, în încheierea sa. 

Tocmai de aceea, în Pastorala transmisă în această Primă Duminică din Postul Nașterii Domnului de an 2022, căreia i-a dat citire Părintele Protopop Flavius Petcuț, Ierarhii români reamintesc credincioșilor că acest post este, în primul rând, o perioadă „de pregătire, de rugăciune, de sfințire a sufletului și a trupului nostru prin Spovedanie și Împărtășanie, dar și prilej de întrajutorare și milostenie”. Este un post al îmbogățirii în Dumnezeu și, cum altfel, dacă nu prin rugăciune, care „este temelia vieții și creșterii spirituale a omului și izvorul care ne umple de prezența iubirii lui Dumnezeu Cel atotmilostiv”, și avându-i pe Maica Domnului și pe Sfinți ajutători și călăuzitori spre Ieslea Bethleemului. 

Despre unul dintre acești Sfinți a amintit în Cuvântul Său și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, culegând din viața Sfântului Grogorie Decapolitul un îndemn pentru noi, cei de astăzi: să facem din existența noastră icoană frumoasă și bineplăcută înaintea lui Dumnezeu.

„Privind ca în oglindă această primă Duminică din Postul Nașterii Domnului, ascultând Sfânta Evanghelie și cuvântul Sfântului Apostol Pavel, dar privind și spre sinaxarul zilei de astăzi observăm că Sfântul Grigorie Decapolitul,  un mare apărător al Sfintelor Icoane, ne trasează frumos firul roșu al zilei de astăzi. 

Pe lângă cele ascultate în Pastorala Sfântului Sinod, Sfânta Evanghelie și Epistola de la Efeseni, Sfântul Grigorie Decapolitul, ale cărui moaște se află la Bistrița olteană, ne învață să ne facem din viața aceasta o icoană frumoasă în care Dumnezeu, Maica Domnului și Sfinții, care ne ajută să dobândim viața veșnică, să fie prezenți. 

Sfântul Grigorie Decapolitul, pelerin în multe locuri pentru a apăra cinstirea Sfintelor icoane, a reușit să parcurgă mulți kilometri pentru a-i învăța pe oameni, pe călugări și pe preoți că cinstirea icoanelor este un lucru bineplăcut lui Dumnezeu, iar pe noi, cei de astăzi, ne îndeamnă să avem grijă de viața noastră, să facem din existența noastră icoană frumoasă și bineplăcută înaintea lui Dumnezeu. Să ne privim unii pe alții ca pe niște icoane, niște daruri ale lui Dumnezeu pentru această lume.

În condițiile în care sărăcia apasă multe familii, Biserica, prin Sfinții săi, prin lucrarea sa harică, ne ajută să depășim aceste momente de încercare, sfătuindu-ne și oferindu-ne Harul lui Dumnezeu pentru a înțelege că viața pământească este trecătoare, ea având sens doar dacă se raportează la viața cerească din Împărăția lui Dumnezeu. 

Rugăm pe Sfântul Grigorie Decapolitul, pe toți sfinții care împodobesc Biserica noastră Ortodoxă, în frunte cu Maica Domnului, să ne sprijine și să ne ajute în evoluția noastră duhovnicească, în parcursul vieții noastre, pentru a înțelege și a ne raporta mai bine la ce înseamnă de fapt dragostea lui Dumnezeu față de toți oamenii și față de creația Sa. Vă dorim un post binecuvântat, iar Maica Domnului să ne ocrotească pentru a parcurge cu bine perioada postului, pentru a-L întâmpina pe Pruncul Hristos, care se poate naște și în sufletele noastre. Să ajungem cu toții la Praznicul Nașterii Domnului, mai buni, mai darnici, mai înțelegători, mai uniți.”, a spus Preasfinția Sa.

20 noiembrie 2022, Prima Duminică din Postul Nașterii Domnului, Liturghie Arhierească la Catedrala Veche din Arad, un timp al binelui, al colindelor, al faptelor milosteniei, un timp al îmbogățirii în Dumnezeu.  

„Astăzi, când în jurul nostru vedem semne ale morții fizice și spirituale: lăcomie și violență, suferință și nesiguranță, sărăcie și indiferență, să ne rugăm Domnului Iisus Hristos să ne întărească în lucrarea noastră de ajutorare a bolnavilor, bătrânilor, orfanilor, săracilor și a celor îndoliați și întristați.”


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.