Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss
Din Bucătăria Lui Eliss: Ciorbă de fasole pestriță cu ciolan afumat
Din Bucătăria Lui Eliss: Ciorbă de fasole pestriță cu ciolan afumat
08/02/2020 ⋅ 0 comentarii

Bună dimineața, stimați cititori! Sper că ati avut o săptămână aducătoare de bucurii și liniște, dar și de încântări gastronomice! 

Astăzi, ”vin” în fața dumneavoastră cu o rețetă tradițională, o rețetă care ne aduce tuturor aminte de vremurile când bunicii ori părinții noștri ”instalau” în curte ceaunul și pregăteau tot felul de bunătăți. Doar că, în locul tipului de fasole albă, am ales fasolea pestriță. Are un gust diferit, o aromă intensă, poate singurul dezavantaj fiind acela al fierberii mai îndelungate (fierbe în 5 ore, asta dacă ați lăsat-o în apă minim 12 ore). Eu am fiert acest tip de fasole și în oală normală și în oală sub presiune, ceea ce vă recomand să vă achiziționați pentru că reduce semnificativ timpul de gătire chiar și pentru legume sau carne, salvându-vă astfel timpul. În oala sub presiune, cunoscută și sub denumirea de „cuctă”, fierbe în maxim o oră.

Sunt convinsă că e o rețetă pe care știe fiecare să o prepare, eu doar vă voi împartași, ca și la restul rețetelor, de altfel, stilul meu de a prepara ceva. 

Așadar, aveți nevoie de :


-fasole (orice tip vă place, neagră, albă, roșie, pestriță – fiecare e deosebită și merită o șansă); eu am folosit 300 g

-un ciolan afumat ( am cumpărat unul semifiert și l-am gătit complet)

- legume: morcovi, ceapă, rădăcină albă, ardei, gulie și o legătură de pătrunjel

-o legătură tarhon

-2 linguri de boia (eu am folosit atât dulce, cât și iute)

-sare și piper

Mod de preparare: 

Într-o oală normală, am pus la fiert toate legumele împreună cu legătura de pătrunjel și le-am fiert, la foc mic, timp de o oră. Am strecurat supa rezultată, din legumele rămase am făcut o supă cremă (le puteți pastra două zile la frigider) apoi am pus supa împreună cu ciolanul și fasolea în oala sub presiune, le-am fiert aproximativ 50 de minute, după care am așteptat 5 minute să pot desface capacul, am pus oala din nou pe foc, am adăugat boiaua sarea și piperul, am lăsat la fiert încă 10 minute fără capac, iar la final am adăugat tarhonul. 

Am servit alături de ceapă roșie, cu sare dar și cu murături. Depinde de ceea ce vă place cel mai mult! 

Pentru sâmbăta viitoare voi pregăti ceva dulce. Ceva ce știu sigur că o să vă încânte! Până atunci, să aveți poftă bună, orice ați servi și să aveți parte de tot ceea ce vă doriți!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.