Național Din Arad Învățământ Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) Paraclisul Facultății de Teologie, târnosit de un sobor de 10 Ierarhi în ziua de pomenire a Părintelui martir Ilarion V. Felea
(FOTO) Paraclisul Facultății de Teologie, târnosit de un sobor de 10 Ierarhi în ziua de pomenire a Părintelui martir Ilarion V. Felea
18/09/2022 ⋅ 1 comentarii

Ne este astăzi, din nou, sărbătoare-n cetate! Și nu este mult, cale de doar câteva luni, de când cu bucurie dădeam vestea începutului acestei sărbători, spunând că „Nouă Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române au slujit la Catedrala Veche, la deschiderea manifestărilor Bicentenarului Teologiei arădene”. 

În seria celor 24 de popasuri duhovnicești din cadrul Bicentenarului, s-a înscris astăzi și târnosirea Paraclisului Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad care poartă numele Părintelui martir Ilarion V. Felea, de la a cărui trecere la cele veșnice se împlinesc 61 de ani.

Așadar, Bicentenarul teologiei arădene, târnosirea Paraclisului în care generații întregi de teologi au făcut sau își vor face practica liturgică întru cele ale slujirii preoțești, Sfânta Liturghie Arhierească, plinirea celor peste șase decenii de la înveșnicirea Părintelui martir al temnițelor comuniste Ilarion V. Felea, aflat în curs de canonizare, binecuvântarea lucrărilor ample de reabilitare a clădirii facultății, toate așezate într-o binecuvântată salbă a bucuriei nu puteau fi altfel tocmite decât în duh de împreună-rugăciune, recunoștință și sărbătoare. Sărbătoare în timpul căreia, împrejurul Ierarhilor arădeni, Înalpreasfințitul Părinte Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, s-au adunat ca într-o frumoasă îmbrățișare a Eparhiei noastre: 

  • Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului
  • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, 
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, 
  • Preasfințitul Părinte Luchian, Episcopul ortodox sârb al Ungariei și administratorul comunității sârbilor ortodocși din Timișoara.
  • Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, 
  • Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, 
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei,
  • Preasfințitul Daniil Densușeanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Evenimentul a debutat, cu bucurie și chipuri senine, cu întâmpinarea Ierarhilor la Facultatea de Teologie, acolo unde Soborul a sfințit lucrările de reabilitare a clădirii istorice. 

În tot acest timp, Paraclisul, bisericuța de lemn realizată în stil tradițional maramureșean și însuflețită cu măiestrie de pictorul Cătălin Băluț, își aștepta într-o lumină cu totul aparte, abia ițită dintre nori, haina sfințeniei ce avea să o primească. 

N-a așteptat prea mult, căci odată deschisă de sunetul de toacă calea Ierarhilor spre Paraclisul cu hramul „Sf. Maxim Mărturisitorul” și ”Sf. Mina”, a început Slujba de târnosire săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un ales sobor de Ierarhi, preoți și diaconi veniți din mai multe părți ale țării pentru a fi parte a acestei sărbători istorice a Aradului. 

Curtea Facultății, acolo unde se află și Paraclisul de acum sfințit, plină de credincioși, verde și flori. Flori în ghivece, flori pe alei și flori pe iile cu care cea mai parte a celor prezenți au ales să se înveșmânteze în acest ceas de sărbătoare. 

Liturghia Arhierească, răspunsurile liturgice date de Corul „Atanasie Lipovan” al Facultății de Teologie, condus de Părintele Tiberiu Ardelean, duhul celor câtorva ore de comuniune în rugăciune vorbesc demn prezentului și vor da mărturie viitorului despre o lucrare a frumosului, a recunoștinței și a binelui. 

În Cuvântul de învățătură rostit în această Duminică după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a vorbit, pornind de la textul de la Numeri 21, 5-9, despre Cruce, despre moartea morții pe Cruce, despre cădere, vindecare, luarea crucii, voință și urmarea fără rușine a lui Hristos. 

„De ce a îngăduit Dumnezeu să vină asupra poporului ales şerpi veninoşi, care muşcau poporul? Pentru că poporul grăia împotriva lui Dumnezeu și a robului Său Moise, însă după ce s-au căit și au recunoscut că au greșit, Dumnezeu S-a milostivit spunându-le să ridice un șarpe de aramă și tot cel muşcat care se va uita la el va trăi. Au trecut de atunci cam 1.250 de ani până la venirea lui Hristos. Iarăși s-a depărtat poporul de Dumnezeu, iar Dumnezeu n-a mai trimis șerpi asupra lor pentru că a văzut că pocăința lor nu durase prea mult. Și atunci a trimis Dumnezeu pe Fiul Său care a fost răstignit pe o Cruce, ca toți cei ce cred că El este Fiul lui Dumnezeu să aibă viață veșnică. Cât de adânc a căzut omul, încât a trebuit să își trimită Dumnezeu Fiul pentru a atârna pe o Cruce? Morții i s-a tras moartea când a căzut de pe cruce. A căzut moartea de pe Cruce și a murit. Acesta este rodul și victoria lui Hristos pe Cruce. Însă Hristos care a purtat Crucea, ne spune și nouă să ne luăm crucea. 

 Spune Hristos: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”. Nu se adresează Hristos unei categorii anume de oameni ci oricui voiește. Dumneavoastră ați venit astăzi la biserică pentru că ați voit. Ați auzit chemarea și ați venit. Iar atunci când spune „să se lepede de sine” se referă la lepădarea de păcat, pentru ca mai apoi omul să își ia crucea, adică să își ia viața lui, conștiința lui și să îi urmeze lui Hristos. Astăzi nu v-ați rușinat să veniți la biserică. Să nu ne rușinăm de Evanghelia lui Hristos nici chiar atunci când unii ne vorbesc într-un fel sau altul.”, a spus Părintele Mitropolit, în cuvântul așezat la sufletele celor prezenți. 

Cum era firesc, la finalul Sfintei Liturghii s-a săvârșit Slujba de pomenire pentru toți profesorii și înaintașii care au lucrat pe ogorul învățământului teologic arădean, printre care și Părintele Ilarion V. Felea. Moment cu atât mai plin de încărcătură duhovnicească și emoțională cu cât de față a fost și nepoata Părintelui, doamna Bianca-Felea Darian. 

Ca o încununare a solemnității evenimentului, Preasfințitul Părinte Nestor a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la aniversarea Bicentenarului Teologiei arădene.  

„Anul acesta, 2022, Arhiepiscopia Aradului sărbătorește împlinirea a 200 de ani de la înființarea Institutului Teologic (1822 - 2022). Este un moment istoric menit să puncteze alte momente istorice, bisericești și culturale, ale dăinuirii slujirii și dezvoltării învățământului teologic arădean.

Aniversarea Bicentenarului Teologiei Arădene reprezintă un moment semnificativ în viața Bisericii și a învățământului teologic românesc fiind pe de o parte, un prilej de apreciere a generațiilor de profesori care au onorat această instituție de învățământ de cultură teologică, iar, pe de altă parte, o ocazie de a reafirma vocația și importanța valorilor educației teolgice românești în contextul societății contemporane. 

Astăzi, valorile educaționale spirituale oferite de această veche școală de teologie ortodoxă sunt cu atât cu atât mai necesare, având în vedere tendința de secularizare a societății românești contemporane, întrucât ele reprezintă pentru tinerii viitori slujitori și misionari ai Bisericii un reper spiritual esențial și un liant existențial între toate cunoștințele dobândite prin studiul celorlalte discipline. 

Aniversarea de astăzi, împreună cu momentul solemn al sfințirii Paraclisului Universitar al Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea”, ne reamintește că Biserica are mereu nevoie de școli teologice de valoare, care să pregătească tineri misionari dedicați slujirii lui Dumnezeu și aproapelui, în parohii, în instituții filantropice, culturale și administrative ale Bisericii, ori în societate.

Felicităm de Înaltpreasfinșitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, pe Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Emilian Crișanul, precum și pe toți profesorii și studenții Facultății de Toelogice „Ilarion V. Felea” din Arad, pentru eforturile depuse ca această instituție universitară să fie un permanent izvor de cultură și spiritualitate pentru tinerii chemați să slujească Biserica Ortodoxă Română și să promoveze valorile spiritualității creștine românești.”

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit lui Dumnezeu pentru ziua atât de frumoasă, după care a înălțat un gând de mulțumire față de purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care a socotit potrivit a trimite un cuvânt de încurajare în continuarea misiunii învățământului teologic în Eparhia Aradului, dar și Părintelui Mitropolit Ioan pentru acest timp petrecut împreună, în comuniune, și tuturor celor care au ales să fie astăzi parte a acestui solemn eveniment.

În semn de recunoștință, Înaltpreasfinția Sa a acordat Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie, Ordinul „Sf. Sava Brancovici”, ctitorului Paraclisului, domnul Constantin Beu, Crucea „Sf. Sava Brancovici”, precum și alte distincții celor trei familii de donatori, dar și pictorului Cătălin Băluță. 

La rândul său, Părintele Decan Cristinel Ioja, vizibil emoționat, dar cu sentimentul plinirii lucrării care i-a fost rânduit a o săvârși până acum, a mulțumit în primul rând Ierarhilor arădeni, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, pentru tot sprijinul acordat în această lucrare, iar mai apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru cuvânt, susținere și părintească purtarea de grijă, dar și rectorilor celor două Universități arădene prezenți la eveniment, precum și autorităților centrale, locale și județene. 

Este 18 septembrie 2022. Este ziua de pomenire a a 61 de ani de la înveșnicirea Părintelui Ilarion Felea, cel al cărui nume îl poartă Facultatea aflată acum la centenar. Deci cum am putea încheia altfel acest articol, dacă nu cu un gând cules din cuvântul Părintelui mărturisitor și martir al temnițelor comuniste publicat în „Duhul Adevărului”: „Viața este o misiune. Nu este prilej de petrecere, nici de plăcere, nici de îmbogățire (...), ci este misiune ce depășește marginile timpului. Alergătorii cu făclia aprinsă au menirea să ducă - cu maximum de sforțare - obiectul primit de la până la un punct precis. De aci urmează alt alergător, și altul, până ștafeta ajunge la destinație. Misunea a depășit pe om; omul a stat în slujba ei și prin contribuția lui ea s-a împlinit. Așa e viața, misiune ce depășește curgerea traiului pământesc.”.

Ori, în cei 200 de ani de învățământ teologic arădean și sutele ce-i vor urma despre misiune este vorba. O misiune care depășește marginile timpului.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

18.09.2022 18:14
Larisa Horgos
Foarte frumos! Felicitari pentru articolul care, ca de fiecare data, prin scriitura si fotografii ii face partasi la eveniment si pe cei de departe...