Național Cultură Religie Ultima oră
Mihai Neșu va vorbi în fața a 1500 de tineri despre ”Hristos – cel mai bun prieten”, în cadrul ITO Cluj
Mihai Neșu va vorbi în fața a 1500 de tineri despre ”Hristos – cel mai bun prieten”, în cadrul ITO Cluj
26/08/2022 ⋅ 1 comentarii

Fostul fotbalist Mihai Neșu va participa, sâmbătă, 27 august, la Cluj-Napoca, la conferința Hristos – cel mai bun prieten”, organizată în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, organizează la Cluj-Napoca, în perioada 26-27 august 2022, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului.


Întâlnirea Tinerilor Ortodocși va reuni la Cluj-Napoca aproximativ 1.500 de tineri din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului, sub genericul Rugăciunea ține lumea. Timp de două zile, tinerii vor lua parte la un program complex, cu manifestări duhovnicești, culturale, artistice, educative și recreative.

Festivitatea de deschidere a acestei Întâlniri va avea loc vineri, 26 august 2022, începând cu ora 19,30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența IPS Andrei, mitropolitul Clujului, și a celorlalți arhierei din Mitropolia Clujului.

Va urma apoi programul artistic susținut de Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai”, interpreții de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan și Raul Oltean, grupurile de muzică folk „Prieteni de poveste” și „Popa’s Band”, iar la final un recital Ilinca&Gadjo Dilo.

Conferință cu Neșu și procesiune a tinerilor

Sâmbătă, 27 august 2022, de la ora 7,30, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie arhierească în Biserica Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, iar de la ora 10,30, în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, vor lua parte la conferința intitulată „Hristos – cel mai bun prieten”, susținută de invitatul special Mihai Neșu și moderată de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Procesiunea tinerilor, din Parcul Central înspre Catedrala Mitropolitană (ora 16), o sărbătoare a comuniunii în Hristos, și rugăciunea din Catedrala Mitropolitană (ora 17), vor încheia sâmbătă seara această Întâlnire a Tinerilor Ortodocși.

Scopul principal al evenimentului este acela de a da posibilitatea tinerilor să se întâlnească într-o atmosferă de dialog, prietenie, comuniune de credință, rugăciune, cântare, respect, bună cuviință și încredere, sub genericul Rugăciunea ține lumea.

Acest eveniment se înscrie în seria manifestărilor dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului şi vine să arate grija Bisericii pentru educaţia şi viitorul tinerilor.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși – un proiect pentru tineri

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, un proiect al Bisericii adresat tinerilor, a demarat în anul 2013 la Baia Mare, fiind ulterior preluat și implementat la nivel național și internațional.

Arhiepiscopia Clujului a mai organizat la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa, un eveniment în premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, care a avut astfel oportunitatea de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. La această întâlnire au participat peste 6000 de tineri ortodocşi din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, dar și din ţări ortodoxe precum: Rusia, Grecia, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia şi Slovacia, Finlanda, Albania şi Cipru.

Tema întâlnirii, „Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei”, a dat evenimentului o dimensiune real europeană. Evenimentul a fost unul dătător de ton nu doar în Biserica noastră, ci în întreaga lume ortodoxă europeană, care are nevoie de un forum permanent de întâlnire a tinerilor. Această întâlnire s-a înscris în calendarul principalelor manifestări prilejuite de alegerea municipiului Cluj-Napoca în anul 2015 drept Capitala europeană a tineretului.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

29.08.2022 11:43
Miron Vasile - Robert
Felicitări!