Național Învățământ Ultima oră
Premieră istorică! România, pe locul 2 ''all times'' în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică
Premieră istorică! România, pe locul 2 ''all times'' în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică
15/08/2022 ⋅ 1 comentarii

Premieră istorică pentru România. Cu un total de 123 de medalii obținute, țara noastră urcă pe locul 2 ”all times” în Hall of Fame-ul Olimpiadei Internaţionale de Informatică, la egalitate cu Polonia, informează reprezentanții Societății pentru Excelență și Performanță în Informatică. 

România a fost întrecută doar de redutabila echipă a Chinei care a reușit în timp câștigarea a mai multor medalii. Cu cele 33 de medalii de aur, 55 de argint și 35 de bronz, România își păstrează și locul 6 în clasamentul all-time după criteriul valorii medaliilor.

Duminică, 14 august 2022, a avut loc în Yogyakarta (Indonezia), festivitatea de premiere a celei de a 34-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Informatică. Echipa Națională a României a obținut medalii prin toți cei 4 concurenți:

  • Alexandru Luchianov (Liceul Internațional de Informatică, București) - Medalie de Aur
  • Luca Perju-Verzotti (Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, București) - Medalie de Argint
  • Alexandru-Raul Todoran (Liceul Teoretic “Aurel Vlaicu”, Orăștie) - Medalie de Argint
  • Andrei-Robert Ion - Medalie de Bronz (Liceul Internațional de Informatică, București)

Echipa a fost condusă de către: Marius Nicoli (Colegiul Național “Frații Buzești” / Syncro Soft, Craiova) - Team Leader, Andrei-Costin Constantinescu (ETH - Zurich) - Deputy Leader.

La această ediție au participat 349 de concurenți din 90 de țări. 

România a ocupat locul 8 în clasamentul pe națiuni din acest an. Dintre țările europene, ne-am clasat pe locul 2, după Ucraina.

Deși tocmai a terminat clasa a XI-a, Alexandru Luchianov, triplu medaliat IOI, devine unul dintre cei mai titrați români în competiția regină a informaticii. În istoria participărilor noastre la IOI, doar 4 români au mai reușit să obțină rezultate mai bune.  Alex însă nu și-a spus ultimul cuvânt, pentru că, în perspectiva optimistă a unui rezultat excelent anul viitor, ar putea chiar să ajungă al doilea în această ierarhie. De fapt, dintre cei 4 medaliați din acest an, trei au terminat clasa a XI-a și unul clasa a X-a, fiind eligibili și pentru următoarea ediție a IOI.

Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) a avut un rol foarte important în coalizarea în ultimii ani a întregii comunități de Informatică pentru competiții din România. 

SEPI este asociația care a asigurat în ultimii ani coordonarea științifică și tehnică a procesului de selecție a Loturilor Reprezentative de Informatică. 

SEPI este cea care, a susținut participarea la IOI în 2020 și 2021, ediții în care România a reușit, de asemenea, obținerea numărului maxim de medalii, cu medalie de aur la ambele participări. Fără cele 8 medalii obținute în cele două ediții în care SEPI a asigurat continuitatea participării la IOI, România ar fi fost în plutonul fruntaș, dar nu ar mai fi strălucit pe treapta a doua a podiumului.

„Instituirea din acest an a parteneriatului dintre SEPI și Ministerul Educației ne dă speranțe că lucrurile se vor reașeza pe făgașul normal în anii viitori și că în continuare vom avea parte de bucurii similare celor aduse azi de echipa noastră”, a mai transmis Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. 


Foto: Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

16.08.2022 13:20
Cec Onteaza
Totuși să observăm că Polonia are o populație de 38 milioane, practic mai mult decât dublul populației României, cât despre populația Chinei, să mai facem vreo comparație? De 100 de ori mai mare!