Național Ultima oră
Sportivul paralimpic Theodor Matican a primit Emblema de Onoare a Armatei României
Sportivul paralimpic Theodor Matican a primit Emblema de Onoare a Armatei României
23/06/2022 ⋅ 0 comentarii

Theodor Matican, tânărul cu pareză cerebrală, multiplu campion la ciclism, ce s-a arătat de neînvins în fața sorții nedrepte a primit miercuri, 22 iunie, Emblema de Onoare a Armatei României.

„Palmaresul sportiv al lui Teo este cu adevărat impresionant, nu doar pentru un sportiv paralimpic, ci pentru oricare practicant al sportului de performanță. Faptul că a obținut rezultate atât de bune la mai multe discipline sportive pentru paralimpici – ciclism, schi alpin, înot și triatlon, denotă un caracter puternic, voință de fier și putere de muncă de neclintit. Te felicit, dragă Teo, pentru aceste rezultate care ne fac mândri și îți doresc mult succes la apropiatele competiții pentru care te pregătești!”, i-a spus ministrul Vasile Dîncu sportivului stelist, în cadrul unei ceremonii desfășurate azi la sediul M.Ap.N.

Decorația a fost acordată sportivului legitimat la CSA Steaua București „în semn de apreciere pentru rezultatele deosebite obținute la competițiile sportive, care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României”.

Theodor Matican, în vârstă de 25 ani, este originar din Craiova și este sportiv paralimpic legitimat la Clubul Sportiv al Armatei.

Theodor s-a născut cu un diagnostic grav, paralizie cerebrală în forma diskinetică, cu tulburări de statică și dinamică, de mers și coordonare.

Este absolvent al Facultății de Kinetoterapie şi Motricitate Specială, Universitatea din Craiova şi student anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.

La disciplina paraciclism, unde este antrenat de tatăl său, dr. Sorin Matican,  Theodor este multiplu campion naţional, a cucerit medalii și clasări de top la campionatele europene și mondiale și s-a clasat pe primul loc la multe concursuri de cupă europeană și mondială la care a participat în ultimii 10 ani. 

Palmaresul lui Theodor Matican conține rezultate impresionante la concursuri naționale, mondiale și paralimpice la schi alpin, la care a cucerit medalii de argint, bronz, și clasări în primele șapte locuri.

De asemenea, a participat, cu rezultate de top, la concursuri internaționale și naționale de înot pentru persoane cu dizabilități, precum și la competiții naționale de triatlon.


Foto: Laurențiu Turoi

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.