Național Din Arad Social Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) O altfel de Unire: sute de arădeni s-au prins într-o horă a Binelui pentru a reabilita Secția de Pediatrie de la Județean
(FOTO) O altfel de Unire: sute de arădeni s-au prins într-o horă a Binelui pentru a reabilita Secția de Pediatrie de la Județean
22/01/2020 ⋅ 1 comentarii

Frumoși, darnici, bucuroși și tare luminoși. Așa au fost arădenii care, în această seară, au răspuns frumoasei chemări a Arhiepiscopiei Aradului de a participa la Concertul festiv-caritabil ”Din dragoste pentru copii”. Concert care a adunat într-o horă a binelui pe toți cei care au vrut să se facă părtași unui ales moment de bucurie prin care să serbeze Ziua Unirii Principatelor Române, 24 ianuarie 1859, dar și să se alăture demersului Fundației ”Filantropia” a Arhiepiscopiei Aradului de a se implica în reabilitarea Secției de Pediatrie II a Spitalului Județean Arad. 

Bogăție, Bucurie, Dărnicie

Ca într-o frumoasă rugăciune, într-o sală ce s-a dovedit a fi neîncăpătoare, cu sute de arădeni anume stând în picioare pentru momentul ce avea să urmeze, seara a început cu ”Deșteaptă-te, române!”.

A FOST BOGĂȚIE. Bogăție de cântece atent alese, bogăție de emoție, bogăție de implicare, bogăție de bună mireasmă duhovnicească, toate prinse ca într-un frumos ”buchet de flori de mai” după chipul Țării ”ca un colț de rai”, atât de frumos cântată de Grupul ”Românașii”, condus de Prof. Marius Lăscoiu. Iar când copii atât de frumoși cântă cu atâta convingere că ”Țara mea-i un colț de rai/Un buchet de flori de mai/Și Ardealul și Banatul/Dobrogea și tot Regatul/Basarabia iubită/Сu românii înfrățită/Un buchet de flori de mai”, cum ai putea să simți sau să crezi altfel?

Frumos au plinit bucuria zilei și Corul de copii ”Bobocul” al Liceului de Arte ”Sabin Drăgoi”, condus de Prof. Corina Teuca, Corul ”Sfântul Ioan Damaschin” - Dirijor Pr. Gabriel Streulea, Părintele Marius Ciprian Pop, Orchestra ”Rapsodia Arad” - Coordonator Maestru Vasile Rus și, bineînțeles, Petrică Pașca (taragot) și Cristian   Duță (vioară). 

Țară, tricolor, Maica Sfântă și Fecioară, sat, horă, români, unire, au fost doar câteva dintre cuvintele care, culese din cântecele din această seară și purtate pe arcuș de vioară, clape de pian, sunet de taragot, au făcut ca bogăția despre care vorbeam să poarte emoția până la lacrimile ivite în colțuri de ochi în timpul Baladei lui Porumbescu. 

A FOST BUCURIE. Bucuria de a fi împreună. Împreună pentru comunitate, pentru copiii noștri care, atunci când poartă povara suferinței, să poată găsi un loc care să le aline durerea nu să le-o amplifice prin lipsuri. 

Despre bucuria acestui ”împreună” a vorbit și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul în această seară, care a povestit tuturor contextul în care a apărut ideea acestui Concert, mulțumind totodată tuturor celor care s-au implicat pentru ca totul să îmbrace haina  frumosului și a binelui. Și pentru ca momentul să fie deplin, toți cei prezenți, prin vocea Preasfinției Sale, au adresat Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, care astăzi și-a aniversat ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Apostol Timotei, alese gânduri de bine și rodnică slujire în mijlocul arădenilor ”Întru mulți ani”. 


Și a urmat Acel moment: o sală întreagă, sute de oameni, stând în picioare, prinși într-o horă a Binelui în timp ce Grupul psaltic ”Sfântul Ioan Damaschin” împreună cu ”Orchestra Rapsodia” cântau ”Hora Unirii”. 


A FOST DĂRNICIE. Mână de la mână, suflet lângă suflet, oameni lângă oameni, totul ”Din dragoste pentru copii” și pentru reabilitarea Secției de Pediatrie.  

Lecția zilei

”Nimic nu este întâmplător, ci totul este providențial”. Nu o spunem noi, ci Părinții Bisericii. Așa cum de multe ori întâlnirea cu un om, participarea la un eveniment, bucuriile sau încercările le percepem adesea ca pe adevărate lecții de viață, deloc întâmplătoare fost-a seara de astă seară tocmai prin lecția predată prin cânt și voie bună, multă voie bună, la Palatul Cultural: lecția binelui, a empatiei, a credinței și a dragostei față de semeni. Nu doar de Crăciun, nu doar de Paști, ci de fiecare dată când este nevoie. O lecție cât un arc peste timp, pentru că în seara aceasta, unindu-se în hora Binelui, arădenii s-au prins nevăzut în hora zilei de 24 ianuarie a anului 1859.

Un bine frumos și cu multă implicare așezat de Arhiepiscopia Aradului pe parcursul ”Anului omagial al pastorației părinților și copiilor” și ”Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români”, așa cum a fost proclamat anul 2020 în Patriarhia Română. Un bine cu care Arhiepiscopia Aradului deja ne-a obișnuit, acesta nefiind primul concert caritabil organizat pentru binele comunității și care, așa cum spunea și Nicoleta Pavel, prezentatoarea concertului, îl vedem deja ca pe o ușă deschisă spre noi astfel de momente. 

Am fost toți împreună, uniți în bine, și am înălțat poate cea mai frumoasă rugăciune către Dumnezeu, prin vocea lui Adrian Petcu, chiar cu două zile înainte de Ziua Unirii Principatelor Române: 

”Potoleşte Tu furtuna

Stinge focul dintre fraţi

Şi fă să sorbim iubirea

Cei ce suntem din Carpaţi”

 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

23.01.2020 06:32
Liviu Madan
.....SUPERB.....INALTATOR.....DRAGOSTE......DARUIRE...CREDINȚĂ......CRUCE DE MANTUIRE TRANSFORMATA IN BUCURIE ....