Național Ultima oră
Tradiția continuă! Comunitatea românească din Washington, DC sărbătorește 10 ani de „Ziua Universală a Iei”
Tradiția continuă! Comunitatea românească din Washington, DC sărbătorește 10 ani de „Ziua Universală a Iei”
21/06/2022 ⋅ 1 comentarii

Tradiția continuă! Anul acesta, comunitatea românească din Washington va sărbători 10 ani de „Ziua Universală a Iei” la Washington, DC. Sărbătoarea va avea loc sâmbătă, 25 iunie la ora 17 în Parcul de lângă Capitol Reflecting Pool (partea dinspre Strada 3, NW).

 „Întâlnirea va avea loc în același loc unde în 2013 am sărbătorit pentru prima dată aceast frumos eveniment devenit între timp un adevărat fenomen global. Vă reamintim că tot aici la Washington, în 2015, Primăria capitalei americane proclama ziua de 24 iunie ca fiind Ziua iei românești, conferindu-i astfel prima recunoaștere oficială din lume.”, transmit organizatorii. 

În această zi, românii și iubitorii României și ai Republicii Moldova sunt provocați așadar să poarte ia, splendida bluză a portului popular, sau cămăși tradiționale românești și să aducă steaguri și obiecte populare care ar putea fi folosite ca decor pentru pozele care se vor face cu această ocazie, făcând din nou dovada unității și importanței comunității de acolo.

În acest an aniversar, tema zilei universal a iei este „Apreciere și recunoaștere” și de aceea Romanians of DC va avea câteva activități mai deosebite care includ:

- Decernarea unor certificate de apreciere formațiilor de dansuri populare și altor grupuri din zonă care păstrează și promovează dansul, tradițiile și costumele populare din România;

- Prezentare a 10 ii și cămăși populare câștigătorilor concursului ”Ia – Cămașa care mă reprezintă” care este în desfășurare până pe data de 17 iunie; și

- Lansarea oficială a seriei de 12 timbre emise de Poșta Moldovei dedicate aniversării unui deceniu în care s-a sărbătorit an de an Ziua universală a iei la Washington, DC.

Ziua Universală a Iei este o celebrare a iei tradiționale românești, oriunde s-ar află pe planetă, este o inițiativă fără precedent care a luat naștere pe Facebook, unind iubitorii României din toate colțurile lumii. Concepută în ianuarie 2013 și coordonată de comunitatea online „La blouse roumaine” ziua a devenit un adevărat eveniment global, fiind sărbătorită pe șase continente în peste 60 de țări, 130 localități și peste 200 de evenimente. Ziua Universală a Iei a renăscut interesul pentru ceea ce înseamnă creațiile populare autentice, a crescut aprecierea și sprijinul acordat meșteșugarilor tradiționali și a contribuit decisiv la repoziționarea iei și a culturii populare românești după mai bine de 30 de ani de la căderea comunismului.

„Să ascultăm așadar îndemnul Comunității “La Blouse Roumaine” și veniți cu toții să îmbrăcăm împreună Washingtonul și planeta în ia românească!”, mai spun organizatorii. 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

21.06.2022 16:38
Eugen Dumitru Călăraș
Sunteți români minunați,bravo,vă îmbrățișez!