Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) Liturghie Arhierească în Duminica Tuturor Sfinților, în Parohia Micălaca Nouă din Arad
(FOTO) Liturghie Arhierească în Duminica Tuturor Sfinților, în Parohia  Micălaca Nouă din Arad
19/06/2022 ⋅ 0 comentarii

La prima filă de timp a duminicilor de după Rusalii aflându-ne, Biserica ne aduce spre ospăț duhovnicesc Toți Sfinții. Suntem în Duminica Tuturor Sfinților. Duminica Sfinților știuți sau neștiuți, din toate timpurile și locurile. Oameni care, indiferent de loc, timp, statut social sau vârstă au deschis ușa lui Dumnezeu pentru a cina împreună cu El. „Iată, stau la ușă și bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine” (Apoc. 3,20). 

Deschise au fost astăzi și ușile în bisericii „Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din Parohia Arad – Micălaca Nouă, biserică în care Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, și de la al cărei amvon s-a vorbit lumii despre modul în care Sfinții au ales să își folosească marele dar al libertății primit de la Dumnezeu. Și l-au folosit, da, în așa fel încât, prin viața lor pilduitoare „formează cununa de lumină și armata de biruință a Bisericii”, după cum spune Părintele nostru Ilarion V. Felea, aflat acum în curs de canonizare. Și continuă același Părinte, zicând că „viața lor, trăită după Evanghelie și după Hristos, rămâne pentru totdeauna cea mai ideală școală a caracterelor”.

În cuvântul de învățătură așezat astăzi la sufletele credincioșilor, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a avut un mesaj pe cât de simplu pe atât de responsabilizator: „Toți putem ajunge sfinți dacă ascultăm de Domnul Hristos, dacă ne luăm în serios rolul de creștini purtători ai Duhului lui Dumnezeu”, căci „sfințenia nu se realizează niciodată prin izolare egoistă, prin orgoliu și prin autosuficiență, ci prin mărturisirea Mântuitorului Iisus Hristos în lume și comuniunea de iubire smerită”, a spus Preasfinția Sa.

Cuvântul Ierarhului

Sfinții - prietenii lui Dumnezeu

Duminica Tuturor Sfinților este prima duminică după Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, arătându-ne Sfânta Biserică prin aceasta că sensul venirii Sfântului Duh în lume este constituirea Bisericii și sfințirea oamenilor. Sfântul Duh lucrează în Biserica lui Hristos pentru sfințirea oamenilor: „Minunat este Dumnezeu întru Sfinții Săi” (Psalmul 67,36). Dumnezeu este minunat în diversitatea și comuniunea sfinților uniți între ei prin același har și aceeași credință în Hristos.

Dacă în fiecare zi din an pomenim unul sau mai mulți sfinți, astăzi îi pomenim pe toți sfinții știuți și ne știuți.

Ce este un om sfânt? Este acel om care reușește în tendința lui de a urca spre Dumnezeu să se întâlnească cu Duhul Sfânt care îi vine în întâmpinare.

Sunt mai multe categorii de sfinți: Apostoli, Prooroci, Mărturisitori, Mucenici, Cuvioși, Ierarhi... 

Sfințenia este vocația tuturor oamenilor, indiferent de rasă, de neam, de pregătire intelectuală, de poziție socială ori de activitatea desfășurată în societate, toți sunt chemați să devină sfinți, așa după cum ne îndeamnă Dumnezeu: „Fiți sfinți, pentru că Eu sunt Sfânt” (I Petru 1,16).

Duminica Tuturor Sfinților ne arată că sfințenia nu se realizează niciodată prin izolare egoistă, prin orgoliu și prin autosuficiență, ci prin mărturisirea Mântuitorului Iisus Hristos în lume și comuniunea de iubire smerită. Să nu credem că Dumnezeu ne cere numaidecât extraordinarul: să ne dăm viața inutil, să ne prăpădim tinerețea fără rost, să ne îmbolnăvim cu post exagerat ori să mergem în pustie practicând asceza. Dumnezeu îngăduie ca oamenii să ducă o viața normală în societate, să se căsătorească, să fie familiști buni, părinți buni, copii buni, iar din aceste stări de existență cheamă pe fiecare să devină sfânt, să conlucreze cu harul Duhului Sfânt.

Prin împărtășirea din Sfintele Taine ale Bisericii, prin participarea la viața liturgică a Bisericii, prin rugăciune, credință, mărturisire, dragoste și nevoință suntem pe calea binecuvântată care ne duce în Împărăția lui Dumnezeu.

Toți putem ajunge sfinți dacă ascultăm de Domnul Hristos, dacă ne luăm în serios rolul de creștini purtători ai Duhului lui Dumnezeu. Mai presus de toate este necesar ca în viața noastră să fie prezent Dumnezeu. Prezența lui Dumnezeu în viața noastră ne determină să ajungem la acea vorbă (concluzie) din popor: Omul sfințește locul.

Ne facem mulți prieteni și cunoștințe de-a lungul vieții, însă prietenia cu Dumnezeu, Maica Domnului și Sfinții rămâne vie și cu folos, acum și în viața veșnică.

Să-L rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze și să sfințească viața noastră, să primească rugăciunile noastre și să ne ajute în a dobândi un loc în cetele sfinților.” a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul

19 iunie 2022, Duminica Tuturor Sfinților, Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Micălaca Nouă Arad, Liturghie Arhierească, rugăciuni pentru cei aflați pe patul de suferință și pentru elevii care se pregătesc de examene, un timp al binelui, al bucuriei de a fi împreună înaintea lui Dumnezeu și a Sfinților, prietenii Lui și ai noștri. 

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a felicitat credincioții și preoții slujitori pentru comunitatea frumoasă pe care o formează, transmițându-le totodată dragostea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. 

„Îi mulțumim lui Dumnezeu că existăm, că ne cheamă la sfințenie și să fim conștienți că în aceste vase de lut, trupurile noastre, încape mult Har de la Dumnezeu. Să fim preocupați în a acumula cât mai mult Har”, a mai spus Ierarhul.

La rândul său, Părintele paroh Marian-Florin Neagoe a mulțumit, în numele comunității pe care împreună cu Părintele Adrian Bara o păstorește, Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul pentru bucuria împreunei-rugăciuni de astăzi. 

„Vă mulțumim pentru poposirea în mijlocul nostru și vă asigurăm că prin cuvântul, felul de a fi și de a sluji ne-ați adus mare bucurie. Vă așteptăm ori de câte ori aveți timp să veniți la noi, pentru că și noi, preoții, avem nevoie de acel model, de acel stâlp de lumină care să ne învețe pentru ca noi să dăm mai departe credincioșilor”, a spus Părintele Marian-Florin Neagoe.


Celor aleşi ai lui Dumnezeu, Tuturor Sfinţilor, care din veac au strălucit în toată lumea şi au primit în cer cununi de slavă, cântare de laudă aducem. Şi ca cei ce aveţi îndrăzneala către Dumnezeu, din toate nevoile sloboziţi-ne pe noi, ca să grăim către voi: Bucuraţi-vă, Sfinţilor toţi, rugători fierbinţi către Dumnezeu, pentru toată lumea!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.