Utile
Când devin periculoase ciupiturile de țânțari și căpușe
Când devin periculoase ciupiturile de țânțari și căpușe
17/05/2022 ⋅ 0 comentarii

A venit sezonul cald și, odată cu el, și sezonul insectelor. Părinții trebuie să dea o atenție deosebită ciupiturilor, pentru că unele dintre acestea pot pune viața în pericol, spun medicii, conform antena3.ro.

”Unele ciupituri sunt banale, dar neplăcute și pentru copil, și pentru părinte, altele pot avea un potențial periculos destul de mare. Cele mai frecvente sunt ciupiturile de țânțari, iar sezonul este deja început. Aceștia ciupesc de obicei seara, pe zonele expuse. 

Ciupitura începe să ne deranjeze cam la 1-2 minute după ce s-a produs, deci deja este prea târziu, căci nu mai avem cum să îndepărtăm insecta de acolo și arată ca o umflătură mică, roșie, și este foarte pruriginoasă. Pe copil îl mănâncă și vrea să se scarpine. 

Multe dintre ciupiturile de insecte dau acest efect, iar la copil problema principală cu scărpinatul este că mânuțele lor nu sunt întotdeauna curate, iar un scărpinat foarte agresiv poate produce răni care se suprainfectează cu microbii de sub unghii”, a explicat medicul pediatru Ilinca Tranulis la Antena 1, citat de DCMedical.  

Medicul susține că, în cazul ciupiturilor de țânțari, este îndeajuns să fie spălate cu apă și săpun. Atunci când reacția este mai puternică, se pot aplica și comprese reci, care diminuează disconfortul. 

Mușcătura de căpușă, potențial periculoasă

Atunci când vorbim despre căpușe, lucrurile se complică. Pentru că acestea pot transmite boli periculoase.  

”Căpușele trăiesc în iarba, de obicei, mai mare, motiv pentru care este necesar să ne protejăm. Copilul să poarte încălțări, șosete și eventual o substanță repelentă care nu îi place insectei și se ferește de copilul care miroase a DEET, substanța repelentă folosită cel mai frecvent, sau substanțe din plante, cum este eucaliptul de lămâie, aplicate pe pielea expusă”, a mai spus dr. Tranulis. 

De subliniat este faptul că aceste substanțe sunt sigure de folosit încă de la două luni.  

”Căpușele, de obicei, le observăm atașate în piele. Ele rămân acolo, își înfig trompa și cresc în dimensiuni. Pe acestea dacă le întâlnim, ideal ar fi să fie scoase cât mai repede din piele, în mod corect, complet. Dacă le rupem, trompa le poate rămâne acolo și zona se poate infecta.  

Cel mai corect, operațiunea trebuie făcută la medicul chirurg. După ce am scos căpușa, urmărim o perioadă zona. Dacă vedem un cerc roșu, această căpușă putea transmite boala Lyme, o boală extrem de periculoasă. Trebuie tratament cu antibiotic.  

Dar până aici, ar trebui să ne asigurăm după fiecare ieșire la iarbă verde că al nostru copil nu are nicio căpușă pe corp, hainele nu vor fi purtate și a doua zi, căci ele pot rămâne acolo, iar copilul trebuie spălat și verificat, în zonele ascunse.  

După urechi, cutele de la gât, axilele, inghinal. Căpușelor le place la întuneric și la căldură”, a mai spus pediatrul. 

Înțepăturile care pot pune viața în pericol

Să nu uităm de ciupiturile de viespe sau albină, care pot pune viața în pericol.  

”O persoană care a făcut șoc anafilactic o dată trebuie mereu să aibă un autoinjector de adrenalină cu el și să-l folosească dacă simte că nu mai respiră bine, apar vărsături, dureri de cap, bătăile inimii se accelerează. 

Acesta este semnul că reacția alergică se agravează. La fel, erupție peste tot pe corp, nu doar la nivelul înțepăturii”, a mai spus medicul pediatru. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.