Guvernul ar putea majora şi TVA pentru anumite produse, se arată într-un document publicat de Consiliul Fiscal. PSD propune impozitarea progresivă pe salarii şi se ia în calcul şi revizuirea impozitelor locale, conform antena3.ro.
Taxa pe Valoare Adăugată ar putea creşte de la 9% până la 19% pentru produsele nesănătoase, care conţin mult zahăr sau grăsimi, iar mâncarea din restaurante ar putea să aibă un TVA de 9%, în loc de 5%, aşa cum se întâmplă acum.
De asemenea, PSD propune impozitarea progresivă pe salarii: cine câştigă mai mult să plătească impozite mai mari. De asemenea, şi impozitele locale ar putea fi revizuite, s-a discutat în spaţiul public despre impozitarea mai mare pentru a doua sau a trei maşină, a doua, a treia casă. Iar Consiliul Fiscal propune o altă modalitatea de taxare pentru maşini care să fie stabilită în funcţie de poluare şi vechimea maşinii.
Gheorghe Ialomiţeanu, fost ministru de Finante, a explicat la Antena 3 care sunt efectele adoptării unor asemenea măsuri asupra populaţiei.
Majorarea TVA va duce la creşterea inflaţiei
"O majorare a TVA ar duce la creşterea inflaţiei, deoarece cresc preţurile. Şi aşa guvernul încasează sume foarte mari prin faptul că a crescut preţul la energie, gaze şi carburanţi.
Ar trebui o restructurare a cheltuielilor bugetare, pentru că multe instituţii nu-şi au rostul în societate, cum e cazul celor de control care se calcă pe picioare.", a explicat fostul ministru.
În ceea ce priveşte introducerea impozitului progresiv, Gheorghe Ialomiţeanu este de părere că "vor fi sancţionaţi cei care au două locuri de muncă, ceea ce nu este corect".
ANAF nu este pregătit pentru un impozit pe venitul global
De asemenea el susţine că un astfel de impozit nu poate fi introdus peste noapte, iar ANAF nu este pregătit în acest moment pentru un impozit pe venitul global.
"Se pot obţine mai mulţi bani la buget printr-o mai bună organizare şi colaborare dintre ministerul de Finanţe şi ANAF, dar şi prin ivestiţii - putem atrage fonduri europene.", mai susţine Ialomiţeanu.
Legat de pensiile speciale, fostul ministru este de părere că ele nu pot fi eliminate, dar ar putea fi impozitate cu până la 45%, în cazul celor peste 10.000 lei.
Creşterea TVA şi introducerea impozitului progresiv ar putea duce la recesiune:
"De regulă când economia are probleme nu trebuie să creşti impozitele, ci trebuie să le reduci. Să ajuţi şi mediul de afaceri şi persoanele cu venituri foarte mici.", a concluzionat fostul ministru de Finanţe, Gheorghe Ialomiţeanu.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.