Național Din Arad Religie Ultima oră
(FOTO) PS Emilian Crișanul, în Parohia Buteni: ”Să ne rugăm pentru sănătatea semenilor, pentru pacea lumii, pentru înțelegere și vindecarea de boli”
(FOTO) PS Emilian Crișanul, în Parohia Buteni: ”Să ne rugăm pentru sănătatea semenilor, pentru pacea lumii, pentru înțelegere și vindecarea de boli”
20/03/2022 ⋅ 0 comentarii

Comunitatea Parohiei Buteni, din Arhiepiscopia Aradului, a aflat astăzi prilej de mare sărbătoare prin prezența în mijlocul ei a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul. Iar zorii unei zile cu bucurie s-au cunoscut încă de la primii pași făcuți de noul Preot Paroh Valentin Nicu Herbei, de soborul slujitor și credincioșii de toate vârstele întru așteptarea Ierarhului, în fața bisericii cu hramul „Buna Vestire”.

În chiar dimineața acestei Duminici, a doua din Postul Paștelui, numită și a Sfântului Grigorie Palama, chiar înaintea acestei Sfintei Liturghii, întâmplarea a făcut ca din tumultul online-ului să ne apară mesajul unei mame din Ucraina fugite din calea războiului. Și povestea mama respectivă că undeva prin Brașov aflându-se, la o benzinărie, un domn de peste 60 de ani a întrebat-o dacă este din Ucraina, după care i-a dat o sumă de bani. Pur și simplu, fără a ști măcar că femeia respectivă avea și patru copii. Era un om simplu, cu o mașină veche, deloc scumpă, dar care a ales să facă un gest de suflet. Un gest care nu povestește despre bani... ci despre binele care pansează rănile provocate de rău. Alți refugiați ucraineni au început a povesti, în comentariile la acea postare, experiențe similare trăite pe teritoriul României. Însă unul dintre ei a scris următoarele cuvinte: „Oricât de mult întuneric ar fi acum în lume, lumina este mult mai multă”. 

Și le repetăm: „Oricât de mult întuneric ar fi acum în lume, lumina este mult mai multă”.

Iar Evanghelia de astăzi vine și confirmă de peste veacuri parcă anume aceste cuvinte. Căci ea, Evanghelia, ne aduce în fața sufletelor și a minții minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. Evanghelia prietenilor, cum ne place a o numi... știți deja: un bărbat paralizat a fost dus cu patul de cei patru prieteni ai săi și chiar coborât prin acoperișul casei pentru a-l așeza spre vindecare înaintea Mântuitorului. 

Aflat astăzi în biserica din Buteni care își așteaptă hramul, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a așezat la sufletele credincioșilor o adevărată bună vestire, ca răspuns veacului ce îl trăim: „Hristos, Duhovnicul și Doctorul”, văzând credința lor, l-a vindecat pe cel slăbănogit. Nu oricum, ci  „păstrează taina vieții ascunse a slăbănogului și nu divulgă păcatele acestuia, nu-l judecă, nu-i reproșează, nu-l umilește, ci îi păstrează demnitatea, îl iartă și îl înfiază, numindu-l fiu”. 

CUVÂNTUL IERARHULUI

De la iertare la vindecare

„Evanghelia Duminicii a 2-a din Postul Mare (Marcu 2, 1-12) ne arată, în chip deosebit, puterea vindecătoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care a vindecat un om slăbănog (paralizat) într-o casă din Capernaum. Acolo, oamenii doreau să-L vadă, alții să-L audă, iar cei bolnavi să fie vindecați. El le grăia cuvântul lui Dumnezeu. Așa se face că, la un moment dat, apar patru persoane care duceau pe o targă un om paralizat. Fiindcă nu au putut să se apropie de Hristos, au desfăcut acoperișul casei și l-au lăsat jos pe slăbănog în apropierea Domnului Hristos.

„Văzând credința lor, i-a zis slăbănogului: Fiule, iertate îți sunt păcatele tale!” Iar unii care au auzit, au început să gândească, judecând că numai Dumnezeu poate să ierte păcatele! Că Hristos hulește! Însă Mântuitorul Hristos, Care cunoaște sufletul omului în mod voit a zis mai întâi: „Fiule, iertate îți sunt păcatele tale”, pentru a arăta că El este nu numai om, ci El este Dumnezeu-Omul și are puterea dumnezeiască de a ierta păcatele. Această putere, Hristos-Domnul o dăruiește și ucenicilor Săi, după Învierea Sa din morți, zicând: „Luați Duh Sfânt! Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate; și cărora le veți ține, vor fi ținute” (Ioan 20, 22-23).

Observăm că puterea de a ierta păcatele este și o putere vindecătoare. În cazul slăbănogului, Domnul Hristos vindecă mai întâi sufletul acestuia, întru-cât era bolnav din cauza păcatelor sale, iar după aceea vindecă și trupul când îi spune bolnavului iertat: „Scoală-te, ia-ți patul tău și mergi la casa ta!”.

Astfel, Evanghelia ne descoperă legătura dintre păcat și boală. Nu toate bolile sunt urmări ale păcatului. Uneori Dumnezeu îngăduie boala pentru a ne feri de păcate sau a nu ne bizui  numai pe sănătatea noastră trupească, pe forțele noastre, ci, mai întâi, pe ajutorul Lui. Înțelegem așadar că sănătatea este un dar al lui Dumnezeu. Dacă oamenii nu s-ar mai îmbolnăvi deloc, nu s-ar smeri, ar crede că sunt nemuritori și ar uita că sănătatea este un dar de la Dumnezeu, pe care trebuie să-l cultive și pentru care trebuie să mulțumească lui Dumnezeu.

Sfântul Ap. Pavel suferea de o boală grea și s-a rugat lui Dumnezeu să-l vindece, iar Domnul i-a răspuns: „Îți este de ajuns harul Meu, căci puterea Mea se desăvârșește în slăbiciune” (2 Corinteni 12,9). Este o pedagogie divină aici, fiindcă Sf. Pavel avea multe daruri, și pentru ca el să nu se mândrească a îngăduit Dumnezeu această suferință.

Însă, învățăm că nu trebuie să judecăm pe alții, considerând că orice boală este urmarea păcatului. Și câți oameni sunt bolnavi în țara aceasta, în lume...!

Hristos, Duhovnicul și Doctorul, păstrează taina vieții ascunse a slăbănogului și nu divulgă păcatele acestuia, nu-l judecă, nu-i reproșează, nu-l umilește, ci îi păstrează demnitatea, îl iartă și îl înfiază: „Fiule, iertate îți sunt păcatele tale”! Așa procedează și preotul duhovnic în Taina Spovedaniei.

Domnul Hristos a văzut „credința lor”, iar noi înțelegem cât de folositoare este credința și rugăciunea celor de lângă noi. Să ne rugăm unii pentru alții, să mijlocim unii pentru alții, așa după cum face Biserica. Credința ta, ca mamă, credința ta, ca tată, poate fi izbăvitoare pentru copilul tău. Să ne rugăm pentru sănătatea semenilor, pentru pacea lumii, pentru înțelegere și vindecarea de boli.

Etapele procesului vindecării de păcat și de suferință sunt:

Credința; Îndrăzneala; Dobândirea iertării păcatelor; Ascultarea de învățătura Domnului Hristos și Întoarcerea acasă.

Duminica aceasta poartă numele Sfântului Grigorie Palama (1296-1359), el fiind teologul luminii necreate și neapuse din Împărăția lui Dumnezeu, pentru a ne arăta că dreapta credință (Duminica Ortodoxiei), este credința prin care ni se deschid cerurile spre a primi lumină și har de la Dumnezeu spre dobândirea vieții veșnice din Împărăția Sa.

Să ne împărtășim cu toții de harul iertării și darul înfierii prin rugăciune, credință, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, în timpul celui de-al doilea popas pe urcușul spre Înviere. 

20 martie 2022, Liturghie Arhierească în Parohia Buteni, Duminica Sfântului Grigorie Palama, Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum și ziua Echinocțiului de primăvară. Știți... zi din care durata zilei începe să crească, iar a nopții să scadă, zi din care lumina începe să biruiască întunericul. Noi, după îndemnul Ierarhului, ”să ne rugăm pentru sănătatea semenilor, pentru pacea lumii, pentru înțelegere și vindecarea de boli”, pentru ca Dumnezeu văzând credința noastră să dea bun răspuns vremurilor. Răspuns de iertare, pace și vindecare.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.