Life
Imaginea săptămânii vine de la NASA. Incendiile din Australia, văzute din spațiu
Imaginea săptămânii vine de la NASA. Incendiile din Australia, văzute din spațiu
07/01/2020 ⋅ 0 comentarii

Incendiile de vegetaţie care afectează Australia pot fi văzute la un nivel de detaliu incredibil cu ajutorul instrumentului Worldview aparţinând NASA, ce foloseşte datele transmise de sateliţi, conform Live Science, citat de Agerpres.

Focurile care au cuprins statele australiene New South Wales şi Victoria au început în luna noiembrie 2019 şi continuă să ridice probleme severe de siguranţă şi mediu. NBC News a raportat că mii de australieni şi-au părăsit casele în ajunul Anului Nou, căutând refugiu pe malul oceanului. Joi, 2 ianuarie, NBC News a raportat şi că autorităţile din statul New South Wales au declarat stare de urgenţă timp de o săptămână, fiind pentru a treia oară când se proclamă stare de urgenţă de la începutul incendiilor.

NASA operează grupul de 26 de sateliţi ce formează Sistemul de Observare al Pământului (Earth Observing System - EOS), iar principalul satelit din acest grup, un instrument de dimensiunea unui autobuz denumit Terra, a împlinit 20 de ani pe orbită în decembrie 2019. Alţi sateliţi ai NASA, precum Aqua şi Suomi NPP, contribuie cu date la sistemul EOS.

Instrumentul Worldview, din cadrul NASA EOS Data and Information System, transformă datele primite din satelit şi face posibilă urmărirea evoluţiei dezastrelor naturale de oriunde de pe glob.

Incendiile de vegetaţie de o amploare şi o violenţă fără precedent care au devastat regiuni întregi din Australia s-au soldat cu cel puţin 24 de morţi şi au provocat pagube considerabile. Toate cele şase state australiene şi un teritoriu au fost afectate de incendii şi peste 5 milioane de hectare de teren au fost distruse de flăcări.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.