Național Ultima oră
Infirmieră din Al Doilea Război Mondial, sărbătorită la 95 de ani. ”Of, of, of, să nu mai trăiască nimeni războiul, să vadă oameni morți și răniți”
Infirmieră din Al Doilea Război Mondial, sărbătorită la 95 de ani. ”Of, of, of, să nu mai trăiască nimeni războiul, să vadă oameni morți și răniți”
02/03/2022 ⋅ 0 comentarii

Ce bucurie că încă îi mai avem, și ce bucurie că sunt oameni care ni-i aduc în în conștiințe pentru a nu ne face vinovați de uitare. 

Veteranul de război Răduț Olivia, ultima infirmieră din Nordul județului Sibiu care ajuta răniții în Al Doilea Război Mondial, a împlinit 95 de ani. Născută în februarie 1927, doamna Oliva Răduț este astăzi una dintre acele candele vii care prin simpla prezență vorbește despre eroism și sacrificiu în vremuri de restriște. 

În urmă cu 80 de ani, aducea alinare răniților din spitale, iar mărturia dumneaei, privind acum spre Ucraina, nu mai pare din vremuri de demult. 

”-Of, of, of, să nu mai trăiască nimeni războiul, să vadă oameni morți și răniți. Îi aduceau de pe front la spital, îi operau, la unii le tăia piciorul sau mâna, era foarte trist!”, este mărturia doamnei Olivia Răduț, consemnată de istoricul și muzeograful Dan Ramf.

Același istoric, autor al volumelor ”Bunicii noștri, Eroii noștri”, care împreună cu domnul colonel (rz) Marius  Popența, președintele ANVR și AMVVD Sibiu, și domnul colonel (rt) Aurel Blidariu, președinte al Subfilialei ANVR Mediaș, a vizitat-o la ceas aniversar. 

„Dragi prieteni sunt zile agitate, pline de teamă și neliniște, cu întrebări și căutări. Întotdeauna răspunsul cel mai potrivit îl găsim în cartea de istorie, rămâne să ne găsim timp pentru asta. Am primit cu tristețe plecarea la cele veșnice a veteranului Arion Nichie (1922 - 2022), veste compensată de bucuria aniversării doamnei Răduț Olivia, cea care în urmă cu 80 de ani aducea alinare răniților din spitale. Îi spunem cu toții La Mulți Ani doamnei Olivia Răduț! Dumnezeu să-i dea sănătate! Iar noi cei din Țară să nu-i uităm pe cei care în 1944 au rămas dincolo de hotarele naționale. Acum, mai mult ca niciodată vor avea nevoie de noi”, a scris istoricul Dan Ramf pe pagina de socializare. 

„La mulți ani, bunica Olivia! Îți mulțumim pentru munca și sacrificiul tău! Și datorită ție, unii dintre răniții de pe front și-au putut reîncepe viața alături de familii”, a scris col (rz) Marius Ioan Popența pe pagina de Facebook a AMVVD Sibiu. 

Mulți ani cu sănătate, ajutor de la Dumnezeu și recunoștință din partea noastră, doamna Olivia Răduț!

Foto: Facebook / Dan Ramf

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.