Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss
Din Bucătăria Lui Eliss: Vrăbioară de vițel la grill, sos de vin roșu cu afine și camembert la cuptor
Din Bucătăria Lui Eliss: Vrăbioară de vițel la grill, sos de vin roșu cu afine și camembert la cuptor
04/01/2020 ⋅ 0 comentarii

La mulți ani, stimați locuitori ai acestei planete! Sper că ați avut parte de sărbători cu liniște și bucurii și că trecerea spre Noul An v-a prins cu dorința de a construi o lume mai blândă și mai înțeleaptă! 

Pe mine 1 ianuarie m-a prins în Deva, căutând ceva deschis pentru a mânca, astfel că am ajuns de la imaginea mea despre masa de seară la mici, virșli și cozonac secuiesc, în Piața Unirii, la târg. O masă cu tradiții, binevenită! Vineri am ajuns acasă și făcând inventarul în frigider, ce mai e, ce nu mai e, am ajuns la rețeta de azi, bineînțeles cu mici completări după o „fugă” la magazin. 

Rețeta e atât de ușoară și rapidă că ați zice că e chiar potrivită pentru momentele când sunteți pe fugă. Sau surprinși de oaspeți. Sau când vreți pur și simplu să bucurați oamenii din jur!

Ingrediente: pentru două persoane

-două bucăți de vrăbioară de vițel. Carnea rămâne fragedă și suculentă chiar dacă o preferați bine gătită, are un gust ușor și grăsime aproape deloc. O recomand! 

-brânză Camembert în cutie (foto atașată) – o bucată

-o baghetă 

-o caserolă afine

-două linguri de dulceață de afine (sau 3 linguri de sirop de afine)

-50 ml vin roșu

-rozmarin proaspăt

-4-5 căței de usturoi

-ulei de măsline

-un vârf nucșoară

-un vârf de boia iute

-o linguriță usturoi pudră

-sare roz de Himalaya

-piper (proaspăt măcinat e de preferat la fiecare rețetă)

Mod de preparare: 

Se pregătește o tavă peste care se așează hârtie de copt. Cuptorul se setează la 200 de grade Celsius. Se taie bagheta felii de 1 cm grosime, se ung feliile cu puțin ulei de măsline și usturoi zdrobit si mărunțit, se pun în tavă și se presară sare peste ele. Lângă, se așează brânza Camembert scoasă din ambalajul de plastic și lăsată în cutia ei. Se crestează la suprafață, se introduc feliuțe de usturoi printre crestături și crenguțe de rozmarin, se condimentează cu nucșoară, piper, boia iute și sare și se introduce tava la cuptor pentru 10 minute.

Între timp, pregătim sosul

Se spală afinele. Într-o crăticioară se adaugă un cub de unt, 2 linguri dulceață de afine, 50 ml vin, o crenguță de rozmarin, 50 ml apă și se lasă la foc mediu pentru 7-8 minute, amestecând din când în când. 

Opriți cuptorul după cele 10 minute și lăsați tava în interior până pregătiți carnea

Carnea trebuie să fie la  temperatura camerei când decidem să o gătim! Nu are nevoie de marinare, se unge cu pensula cu puțin ulei de măsline în care am lăsat un cățel de usturoi zdrobit, pentru aromă. Am gătit-o la grill electric, 4 minute, nefiind nevoie să o întorc deoarece acesta gătește simultan pe ambele părți.Carnea  a prins o culoare delicioasă, urme de grătar iar interiorul a rămas suculent, fraged, de un roz pal combinat cu alb. Cam poetică descrierea dar pentru mine, gastronomia și poezia merg mână în mână. 

Ce mai rămâne de făcut? Să savurați ceea ce ați pregătit! În loc de descrieri despre sugestii de prezentare și servire, las pozele să vă vorbească! Să aveți un an mai bun decât cel anterior și să vă bucurați de viață, explorând, desigur, printre altele, GASTRONOMIA!

Pe sâmbăta viitoare, la o nouă rețetă Din Bucătăria Lui Eliss!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.