Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Slujbă de pomenire pentru Părintele Ilarion V. Felea, martir al temnițelor comuniste propus spre canonizare, în Parohia Șega din Arad
Slujbă de pomenire pentru Părintele Ilarion V. Felea, martir al temnițelor comuniste propus spre canonizare, în Parohia Șega din Arad
25/11/2021 ⋅ 0 comentarii

Emoție, solemnitate, arc peste timp, recunoștință și timp de pomenire. Asta au vestit clopotele Parohiei Șega I din Arad, în această seară, la ceas de Vecernie. Un ceas la adăpostul căruia credincioșii s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Slujba Parastasului pentru Părintele Ilarion V. Felea.

Inițiativa ascoriștilor arădeni de a organiza această Slujbă a Parastasului nu este deloc întâmplătoare, având ca fundament pe de o parte organizarea la nivel național a mai multor manifestări prin care ASCOR comemorează mari personalități ale culturii și credinței în contextul „Anului omagial al pastorației românilor din afara României și Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română”, iar pe de altă parte perspectiva canonizării Părintelui Ilarion V. Felea hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. 

Această seară, parte a profundei și demnei sărbători a Cetății Aradului de a da Bisericii și lumii un nou Sfânt, a fost una pe cât de liniștită pe atât de înălțătoare și emoționantă. 

Cu lumânări în mâini, în aceeași biserică în care Părintele Ilarion V. Felea a slujit înainte de martiriul său din temnițele comuniste, călcând pe urmele lăsate de peste decenii de acest nou Sfânt al Cetății, toți cei prezenți s-au făcut martorii unui moment istoric. Pentru că ce altceva să fie fiecare pas pentru pregătirea proclamării oficiale, în 2025, a canonizării Părintelui Ilarion decât părți de sfântă istorie? 

În Cuvântul de învățătură rostit la finalul rugăciunii înălțate pentru Părintele Ilarion Felea, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a explicat celor prezenți contextul hotărârii canonizării, pașii care trebuie urmați în acești ani de pregătire și ceea ce este cel mai important a așezat viața Părintelui Mărturisitor care urmează a fi proclamat Sfânt în candela sufletelor celor prezenți. Candelă pe care, în 2025, împreună, să o așezăm în fața icoanei Sfântului Ilarion Felea. 

„La propunerea ASCOR Arad, am săvârșit slujba de pomenire a Părintelui Profesor Ilarion V. Felea, fost slujitor al acestei biserici și Arhiepiscopii, slujitor al Bisericii, care s-a remarcat printr-o slujire și activitate deosebită și care a rămas în amintirea nu numai a clerului și credincioșilor din Arhiepiscopia Aradului, ci în întreaga Biserică Ortodoxă Română.

În perspectiva centenarului ridicării la rang de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Române (1925-2025), Sfântul Sinod, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după o analiză profundă a vieții și activității unor slujitori și credincioși ai Bisericii noastre, a propus canonizarea sau trecerea în rândul Sfinților a mai multor persoane din Biserica noastră, rânduind ca în această perioadă, 2021-2025, Eparhiile din care aceștia fac parte să se ocupe de pregătirea pentru canonizare și anume cercetarea aprofundată a vieții și activității lor. Și Eparhia noastră, a Aradului, are bucuria, dar și responsabilitatea, de a pregăti canonizarea Pr. Ilarion Felea, cel care va fi trecut în  rândul sfinților, în Biserica noastră Ortodoxă.

De aceea, este lăudabilă inițiativa tinerilor ascoriști, ca și inițiativa Arhiepiscopiei Aradului, ca în perioada aceasta să organizeze nu numai slujbe de pomenire ci și momente de aprofundare a vieții, activității și teologiei Părintelui Profesor Ilarion Felea, pentru a-l face mai cunoscut în rândul clerului, studenților, seminariștilor și a dreptmăritorilor creștini. Toate acestea, pentru ca noi să îl cinstim așa cum se cuvine și dincolo de perspectiva profesorului de Teologie, din perspectiva mai frumoasă, dumnezeiască a muceniciei sale în Biserica neamului românesc.

Este o perioadă de pregătire, iar slujba parastasului nu contrazice faptul că Părintele Ilarion poate fi cinstit ca Sfânt. Pentru că slujbele de pomenire a celor plecați la viața veșnică sunt rugăciuni pe care noi le facem înaintea lui Dumnezeu ca El să ierte păcatele cele de voie, cele fără de voie, cele cu cuvântul sau cu gândul, cele cu știință sau cu neștiință ale persoanei pe care noi o pomenim.

Prin slujirea sa harică și prin sfârșitul mucenicesc, Pr. Ilarion a dobândit de la Dumnezeu cununa aceasta a slavei celei veșnice, însă datoria noastră este ca până la canonizare să îl pomenim, având totodată această aură a bucuriei că și el se roagă pentru noi. Chiar dacă suntem la o slujbă de parastas, trebuie să fim bucuroși că am dobândit încă un rugător în cer: preotul care a slujit în această biserică, dar și în Catderala Veche din Arad și alte biserici, preotul care a botezat, a cununat, a spovedit. O slujire care a dat roade pentru că multe generații de creștini s-au părtășit de harul lui Dumnezeu prin mijlocirea Părintelui Ilarion. 

Deci, prin această perspectivă a canonizării lui săvârșim și slujbe de pomenire, simpozioane și conferințe, precum și alte momente comemorative sau de cinstire a Părintelui, pentru că viața, slujirea, profunzimea teologiei lui și încununarea vieții sale cu martiriul în închisoarea de la Aiud, în urmă cu 60 de ani, reprezintă pentru noi nu doar un model de mărturisire a Evangheliei ci și un argument că deși suntem în perioade tulburi, așa cum era și perioada slujirii Părintelui Profesor în timpul comunismului, nu trebuie să abdicăm de la testamentul pe care l-am semnat la Botez, că ne vom uni permanent cu Mântuitorul Hristos.

Este o bucurie pentru noi toți, pentru fiii și fiicele Eparhiei Aradului, că aici, pe acest pâmânt pe care noi călcăm, a pășit odinioară Părintele Ilarion și mai mult decât atât este reprezentantul nostru înaintea Preasfintei Treimi. 

Opera Părintelui Ilarion este bogată, viața sa în ansamblu este una complexă. Facultatea de Teologie care îi poartă numele pe de o parte și Arhiepiscopia pe de altă parte au datoria de a promova opera Părintelui Ilarion Felea. Chiar dacă această operă s-a publicat parțial, trebuie reluată într-un spirit academic dar și bisericesc, reluată la publicat în perspectiva unei mai bune cunoașteri a vieții și teologiei Pr. Ilarion Felea de către studenți, de bunii creștini ai Bisericii, de către toată lumea pentru că această viață și operă a Părintelui s-au întemeiat pe multă jertfă, pe multă dragoste.

A scris foarte frumos și chiar dumnezeiește despre însemnătatea Sfintei Liturghii, despre importanța ei, dar și despre importanța participării noastre la Sfânta Liturghie unde ne împărtășim cu Dumnezeu.

Cred că Părintele Ilarion a avut această simțire sfântă și dumnezeiască și în slujire, și în scriere, și în viață, și totodată în perspectiva pătimirii sale. 

Mărturiile teologilor și Părinților importanți ai Bisericii noastre, în frunte cu Părintele Stăniloae, sunt mărturie în acest sens, sunt argumente în acest sens al bogăției teologiei Părintelui Ilarion Felea, dar și a jertfei slujitoare a sfinției sale.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

Despre momentul trecerii la cele veșnice a Părintelui Ilarion Felea, Preasfinția Sa a amintit de mărturia Părintelui Ioan Bardas, fost deţinut politic la Închisoarea din Aiud, subliniind totodată importanța culegerii bunelor și sfintelor învățături din viața celui ce urmează a fi canonizat. 

„Acum 60 de ani, povestește un părinte, că aproximativ 5000 de deținuți politici și 400 de preoți din închisoarea de la Aiud l-au condus pe Părintele nostru Ilarion Felea cu rugăciunea, cu sufletul și cu dragostea către locul îngropării în groapa comună de la Aiud, neputând avea parte de o înmormântare creștinească în condițiile în care a fost martirizat și lăsat să moară în închisoare. Acești mărturisitori împreună cu Părintele Ilarion ne sunt nouă dovada puterii. Dovada că putem rezista la orice ispită și orice tentație a acestei lumi, că putem să biruim păcatul și ispita și trebuie să ne împărtășim chiar și în condițiile actuale de tulburare, de confuzie, de dezorientare, de îndepărtare a unora de ceilalți, că putem să devenim mărturisitoti autentici ai învățăturii lui Hristos în Biserica Lui. 

Momentul din această seară este unul pregătitor în perspectiva canonizării. Ultimul parastas pentru Părintele Ilarion va fi săvârșit în ajunul proclamării canonizării lui, după rânduiala Bisericii noastre. 

Să ne bucurăm cu toții de acest frumos dar pe care Biserica ni-l face prin canonizarea Părintelui Ilarion, care strălucește în ceata Sfinților slujitori care L-au mărturisit pe Hristos Domnul. 

Învățăm de la Părintele Ilarion să fim buni slujitori, gata de sacrificiu pentru Biserică și țară. Toți suntem încă studenți în Biserică pentru că Părintele rămâne un profesor al nostru, rămâne un părinte, un dascăl, un model de viață de sfințenie pentru noi, cei de astăzi.”, a mai spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul.

De asemenea, Preasfinția Sa a transmis celor prezenți un cuvânt de comuniune din partea Înaltpreasfințitului Părine Timotei, Arhiepiscopul Aradului. 

„Un cuvânt de prețuire, de dragoste, dar și de comuniune vă transmit și din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei care, nu cu mult timp în urmă, a săvârșit Slujba Parastasului pentru Părintele Ilarion în Catedrala Veche. Împreună cu comisia liturgică a Arhiepiscopiei Aradului și în colaborare cu Centrul Mitropolitan de la Timișoara vom lucra la pregătirea canonizării, la alcătuirea slujbelor Părintelui Ilarion pentru ca în anul 2024 sau 2025 să fie pregătită toată această lucrare de canonizare, iar Sfântul Sinod să aibă la îndemână toate argumentele și toate aceste lucrări ale noastre pentru ca la București și apoi la Arad să aibă loc proclamarea oficială a canonizării Părintelui Ilarion V. Felea ca Sfânt al Bisericii noastre.”

Prezent la Parastas, Părintele Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” Arad, a readus în memoria celor prezenți aspecte din viața Părintelui Ilarion, iar în mod deosebit s-a adresat studenților prezenți, spunând că vrea să le pună la suflet faptul că ”Părintele Ilarion Felea a fost un om care a iubit Teologia, știința de carte și cultura, un om al dialogului și un om care a iubit Evanghelia și pe Părinții Bisericii, un om care și-a conformat viața după Evanghelie, având ca modele pe Sfinții Trei Ierarhi după cum el însuși mărturisea, și în același timp a fost un mărturisitor al credinței. Toate acestea, fiecare dintre noi, dar mai ales generația tânără, avem datoria să le cultivăm pentru a-L mărturisi pe Hristos în lumea în care trăim”.

25 noiembrie 2021, Biserica Parohiei Șega I Arad, Parastas pentru Părintele Ilarion V. Felea, parte a sărbătorii ce se pregătește Cetății: aceea de a avea bucuria îmbogățirii cu încă un Sfânt. Un Sfânt din temnițele comuniste. 

Și dacă în urmă cu 60 de ani, în timpul petrecerii pe calea veșniciei a Părintelui nostru Ilarion, mărturisitorii închisorii de la Aiud au fost nevoiți a-i face prohodirea ascunși sub pături și folosind alfabetul morse, în această seară, bătăile sacadate în calorifere care șopteau odinioară ceea ce vocile nu aveau voie a rosti: „Dumnezeu sa-l ierte, în veci sa fie pomenirea lui!”, au creat un arc peste timp și și-au auzit răsunetul în imnul „Hristos a înviat” cântat în locul unde cândva Părintele Ilarion slujea: Biserica Șega din Arad.

Ne este sărbătoare în Cetate. Părintele Ilarion V. Felea va fi canonizat.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.