Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
PS Părinte Emilian Birdaș, Arhiereu vicar la Arad în anii ’90, comemorat în Cetatea Caransebeșului la 100 de ani de la naștere
PS Părinte Emilian Birdaș, Arhiereu vicar la Arad în anii ’90, comemorat în Cetatea Caransebeșului la 100 de ani de la naștere
23/11/2021 ⋅ 0 comentarii

Anul 2021 este anul în care se plinesc 25 de ani de la trecerea la cele veșnice și 100 de la nașterea vrednicului de pomenire Episcop și Părinte Emilian Birdaș.  

5 aprilie 2021, 25 de ani de la înveșnicire 

23 noiembrie 2021, 100 de ani de la naștere 

Bune pliniri, așadar, de an 2021 pentru ca blândul și încercatul chip al Preasfințitului Părinte Emilian Birdaș să fie readus în memoria colectivă sărăcită oricum de repere. 

Și vorbind despre Episcopul Emilian Birdaș, nu putem decât să amintim de un om rânduit de Dumnezeu pentru a aduce, prin jertfă personală, cu multă voinţă şi spirit de iniţiativă, lumină și bună rânduială în locurile în care hărăzit i-a fost a sluji. A sluji oamenilor și lui Dumnezeu, neprecupețind niciun efort și nicio jertfă, încă de la vârsta de 14 ani când, rămânând orfan, a ales calea monahală la adăpostul Mănăstirii „Sfânta Ana” de la Rohia.  

La plinirea centenarului nașterii restauratorului Episcopiei Caransebeșului, Episcopia, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a organizat un amplu eveniment comemorativ, în perioada 22 noiembrie – 23 noiembrie, sub genericul „Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”. 

Clopotele din Eparhia Banatului Montam au răsunat a aducere aminte a vrednicului Ierarh încă din ziua de 21 noiembrie, când în toate bisericile din cuprinsul ei s-au săvârșit slujbe de pomenire. 

Manifestările au debutat luni, 22 noiembrie, începând cu ora 16.30, cu o slujbă de pomenire săvârșită la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul”,  necropola episcopilor Caransebeșului.  

În aceeași zi, a avut loc vernisajul expoziției foto-documentare „Episcopul Emilian Birdaș – omul și arhiereul” la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” și un program artistic comemorativ „Episcopul Emilian Birdaș – iubitor de Biserică și Neam”, desfășurat în sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului Eparhial. 

 În cadrul programului artistic, a fost difuzat filmul comemorativ  „Episcopul Emilian Birdaș – ctitor de eparhii. Un secol de la naștere (1921-2021)” realizat de Trinitas TV. 

Marți, 23 noiembrie, manifestările au debutat cu Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, cu participarea ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, ÎPS Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Gândurile și rugăciunile arădenilor cărora Preasfințitul Emilian Birdaș le-a fost Arhiereu vicar între anii 1990-1994 au fost duse în Cetatea Caransebeșului și înălțate în Liturghie și slujbă de pomenire de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.  

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită o slujbă de pomenire, iar evenimentul s-a încheiat cu prezentarea medaliei comemorative „Episcopul Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”. 

„Am avut invitați din toate colțurile țării, din locurile unde Emilian Birdaș a slujit și a lucrat, pentru că înaintașul nostru a iubit rugăciunea, Liturghia, a iubit Biserica cu toată ființa lui și pe Mântuitorul Hristos, Arhiereul cel veșnic, lucrând în ogorul bisericii cu timp și fără de timp, acolo unde a fost trimis. Îi mulțumim Domnului pentru acest moment comemorativ și pentru faptul că am reușit să ne reunim în cetatea Caransebeșului și împreună să-l pomenim pe cel care a restaurat această eparhie răstignită în 1949 de regimul comunist. Dumnezeu să primească rugăciunile noastre și să-l primească împreună cu drepții și sfinții pe cel care a lucrat mult, frumos și bine în ogorul Bisericii lui Hristos, părintele nostru Emilian Birdaș”, a spus, conform Episcopiei Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Lucian.  


*** 

După multe ascultări primite în diverse locuri din țară (administrator al unor parohii din nordul Transilvaniei, responsabil al internatului Şcolii de cântăreţi bisericeşti „Radu Vodă” din Bucureşti, preot la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, profesor la Şcoala monahală a obştei patriarhale ș.a.), în anul 1957 fost numit în funcţia de vicar-administrativ al Episcopiei Romanului şi Huşilor, unde a funcţionat până în anul 1963. 

Între 1963 şi 1973 a funcţionat la Alba Iulia cu titlul de conducător al Catedralei Reîntregirii, unde a avut o importantă și bogată activitate administrativă și culturală.  La 2 septembrie 1973 este ales ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului cu titlul de „Ră­şi­năreanul”, iar reactivarea Episcopiei Ortodoxe de Alba Iulia, după o întrerupere de 275 de ani, s-a dovedit a fi un bun prilej de a-l chema să ocupe postul de episcop al nou-reînfiinţatei episcopii. 

În cetatea Bălgradului, a păstorit vreme de 15 ani, hirotonind peste 300 de preoţi şi sub directa sa îndrumare rezidindu-se 72 de biserici, iar alte 150 restaurate şi îmbrăcate într-o frumoasă haină picturală bizantină. S-a opus cu îndârjire vreme de ani îndelungaţi dărâmării bisericii ortodoxe din Miercurea Ciuc de către autorităţile comuniste ale vremii, iar la Mănăstirea Râmeţ, în plină epocă comunistă atee, a pus piatra de temelie, lângă vechea bisericuţă ridicată de Sfântul Ierarh Ghelasie, a monumentalei biserici cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. În deceniile opt şi nouă ale secolului XX s-a desfăşurat în Cetatea Unirii o intensă activitate editorială.  

Cu o viață deloc ferită de încercări,  după 1990 a fost pus în retragere de Sfântul Sinod, dar la scurt timp a fost ales Arhiereu-vicar al Episcopiei Aradului cu titlul „Arădeanul”, unde a împreună-slujit cu Preasfințitul Părinte Timotei Seviciu până în 1994. 

După reactivarea Episcopiei Caransebeșului (dezactivată prin actul din 1946) în anul 1994, Vlădica Emilian Arădeanul este ales de Sfântul Sinod, în data 13 iulie 1994, ca întâiul Episcop al reînfiinţatei Episcopii a Caransebeşului.   

În cei doar doi ani de arhipăstorire la Caransebeş, Preasfințitul Părinte Emilian Birdaș a pus bazele episcopiei, iar cu simţ de responsabilitate, cu muncă asiduă şi demnitate, a revigorat viaţa religioasă din zona Banatului de Munte. 

O realizare deosebit de însemnată este şi întocmirea planului noii Catedrale Episcopale din Caransebeş, piatra de temelie fiind pusă la câteva luni după trecerea sa la cele veşnice de către Episcopul Laurenţiu Streza şi desăvârşită şi târnosită de actualul episcop al Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Lucian Mic. 

 În anul 1996, cu câteva zile înainte de Învierea Domului, Preasfințitul Părinte Emilian Birdaș a trecut la cele veșnice, în ziua de 5 aprilie.  

Veșnică fie-i amintirea jertfei, slujiriii și lucrării! 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.