Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss
Din Bucătăria Lui Eliss: Prăjitură fără coacere cu portocale și clementine caramelizate, ciocolată și scorțișoară
Din Bucătăria Lui Eliss: Prăjitură fără coacere cu portocale și clementine caramelizate, ciocolată și scorțișoară
24/12/2019 ⋅ 0 comentarii

Cum toți ne aflăm astăzi în febra pregătirilor pentru Crăciun, la cererea cititorilor, vin cu o rețetă de desert cu arome de iarnă, care nu necesită prea mult timp de ”bucătăreală”. 

Așadar, printre multe alte pregătiri (culinare, desigur), am făcut și o prăjitură care nu ne răpește prea mult timp, portocalele scorțisoară și ciocolata fiind vedetele acestei rețete. Nu mi-a mai rămas timp de poze în detaliu fiindcă multe dintre preparate au ajuns deja în frigiderele celor cunoscuți, dar vă las rețeta și aștept poze de la voi cu ceea ce preparați, în comentarii. Din ingredientele de mai jos, veți avea o prăjitură care va ajunge pentru 5 persoane. 

Pregătiți să bucătărim încă o dată? 

INGREDIENTE

Pentru blat:

-100 g biscuiți cu cacao în aluat

-80 g unt 

Pentru cremă:

-o cutie de brânză philadelphia

-200 ml frișcă lichidă ( se ține la rece până o preparăm , minim 24 de ore)

-două linguri de zahăr (eu am folosit  zahăr brut) 

-trei linguri cacao neagră 

-o linguriță scorțișoară

-10 g gelatină

Pentru decor:

-3-4 clementine

-o portocală

-250 g zahăr

-300 ml apă

-o lingură scorțisoară

-10 g gelatină

Mod de preparare

BLATUL: se topeste untul, se macină biscuiții sau se zdrobesc cu un sucitor și se amestecă într-un castron. Într-o tavă cu pereți detașabili, se așează pe fund o hârtie de copt și se toarnă amestecul pentru blat (care trebuie să aibă o textură nisipoasă) și se presează cu o lingură până ia o formă frumoasă, apoi se bagă tava în congelator. Până pregătim crema, rămâne acolo.

CREMA: Se bate frișca rece cu mixerul până capătă o consistență solidă, se adaugă apoi crema de brânză, zahărul făcut pudră, cacao și scorțișoară și se amestecă cu o spatulă ușor, pentru a incorpora toate ingredientele. Se lasă la frigider. Pregătim gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj și când e gata de utilizat, se adaugă în cremă, se amestecă din nou cu spatula și se pune peste blatul pe care îl scoatem din congelator. Se nivelează crema și se pune tava în frigider pentru a ne ocupa de ultima parte a rețetei. 

DECOR: Aici începe cea mai frumoasă parte a rețetei. Într-o oală destul de largă (ideea e să nu se suprapună feliile de clementine și portocale unele peste altele) se adaugă apa, zahărul și scorțișoara, se amestecă și se lasă să fiarbă 10 minute, timp în care feliem clementinele și portocalele după ce le-am spălat. Adăugăm feliile în sirop și pentru 30-40 de minute le lăsăm la fiert, la foc mic. Le scoatem, le lăsăm la răcit și pregătim gelatina . Când e gata, o adăugăm peste sosul format (atenție, sosul trebuie să se răcească!). 

Se scoate prăjitura din frigider, se așează feliile de portocale și clementine peste cremă, apoi siropul și se dă la congelator pentru o oră, apoi se scoate și se lasă în frigider pentru 5-6 ore. 

Ce arome veți avea în casă nu vă pot descrie în cuvinte, și nici gustul extraordinar  al prăjiturii însă dacă veți încerca rețeta, veți înțelege mai bine. 

Să vă bucurați de oamenii din jur, de tot ceea vă înconjoară și să aveți sărbători liniștite, cu lumină în suflete!

Din Bucătăria Lui Eliss, vă urez „Crăciun fericit”!   

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.